Toata lumea transpira. Transpiratia in limite normale nu deranjeaza, dar la anumite persoane poate deveni un handicap prin abundenta si mirosul degajat. Problemele create de transpiratie si miros neplacut sunt strans legate de igiena piellii.
GLANDELE SUDORIPARE
Exista 2 feluri de glande care secreta transpiratia: glandele ecrine si glandele apocrine. Aceste glande sunt repartizate pe toata suprafata corpului, numarul lor fiind estimat intre 2 si 3 milioane. Acestea sunt mai numeroase in anumite zone, cum ar fi fruntea, pe talpa picioarelor si in palme.
In cazul glandelor ecrine, secretia lor e mai crescuta la barbati decat la femei, dar scade progresiv la ambele sexe odata cu inaintarea in varsta. Secretia se face pe grupuri, astfel in timp ce un grup secreta, grupul vecin e in repaus. Ritmul de “lucru” si numarul grupurilor care functioneaza in acelasi timp este in functie de caldura, efort si stres.
Glandele apocrine se gasesc in zonele axilare, genitale, in ombilic, mamelon si sunt total diferite de cele ecrine. Fiecare glanda apocrina se deschide in teaca unui fir de par, astfel incat secretia ei se elimina prin acelasi por ca si sebumul. Secretia glandelor ecrine se face in picatura, in timp ce secretia glandelor apocrine este sub forma cleioasa, care se solidifica prin uscare.
Glandele ecrine se dezvolta timpuriu, in timp ce gladele apocrine se dezvolta doar la pubertate, numarul lor fiind mai mare la femei decat la barbati. Secretia lor creste in timpul ciclului menstrual si se diminueaza in timpul sarcinii. Aceasta este influentata mai mult de stimuli nervosi, sexuali si emotionali si mai putin de variatiile de temperatura.
Transpiratia produsa de glandele ecrine in exces poate deveni la unele persoane un handicap la care se poate asocia un miros fetid dat de descompunerea microorganismelor care traiesc in mod normal pe suprafata pielii, care devine umeda si uneori macerata. Nu trebuie sa confundam acest gen de miros respingator cu transpiratia glendelor apocrine care nu are un miros respingator. Aceasta este mai abundenta la subiectii roscati, decat la cei blonzi sau bruni si la rasa neagra, comparative cu rasa alba
Igiena pielii
Inainte de a vorbi de infrumusetare, este necesar sa vorbim de igiena. In general majoritatea oamenilor respecta regulile elementare de igiena cotidiana. Poluarea din mediu nu afecteaza doar raurile si oceanele, ci si pielea noastra. Pentru a avea o piele sanatoasa, este necesara o igiena regulata si aplicarea de creme echilibrate si protectoare.
In cazul unui tegument uscat se recomanda un gel bland dermatocosmetic care contine substante lipoproteine si care nu afecteaza constituentii stratului cornos epidermic. Aceste geluri pot fi folosite pentru toaleta fetei la barbati. Apa rece poate fi folosita ca un after shave decongestionant.
Pielea fetei la femei este mult mai fragila si delicata decat a barbatilor si de aceea nu se recomanda folosirea sapunului pentru igiena cotidiana. Se poate folosi un lapte demachiant bun care se aplica direct pe fata cu degetele si apoi se indeparteaza cu o discheta uscata.
Uscarea pielii trebuie sa se faca minutios in pliuri sub sani, inghinal, axillar si interdigital pentru a evita macerarea tegumentului si favorizarea dezvoltarii microbilor.
Deodorantele intervin in cazul in care umiditatea din pliuri risca sa antreneze fermentatia microbilor. Acestea contin un antiseptic care impiedica fermentarea, distrugand microbii responsabili. Deodorantele pot provoca reactii alergice manifestate prin roseata, mancarime, uscaciunea tegumentelor in zona aplicarii lor. In acest caz se opreste folosirea lor.
Aceste principii de igiena elementara sunt suficiente in toate cazurile. Desigur ca exista si exagerari in plus sau in minus. “Maniacul curateniei”, care se spala de 2-3 ori pe zi, foloseste geluri puternice, isi aplica gomaj cu lufe aspre si lotiuni cu alcool, risca sa-si deterioreze pielea mult mai repede decat cel ce se spala din cand in cand.
Pielea necesita igienizare dar fara exces inutil si fara sa agresam stratul extern cornos al epidermei, considerate a fi prima linie de aparare a pielii.
Text: Dr. Dana Opris, Medic specialist dermato-venerologie