Infectia cu HPV a fost identificata in 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficienta si recomandata de a preveni infectia cu HPV este vaccinarea care este recomandat sa se inceapa la varsta de pre-adolescenta. Vaccinarea impotriva HPV ii ofera copilului protectie sigura si de lunga durata. In Romania, vaccinarea anti HPV este inclusa in Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de varsta 11 - 14 ani.
Ce este HPV?
HPV reprezinta prescurtarea din engleza a Human Papilloma Virus (in romana este cunoscut sub denumirea de virusul Papiloma uman). HPV reprezinta un grup de peste 150 de virusuri inrudite. Fiecarui virus i s-a atribuit un numar care reprezinta tipul de HPV, un anumit tip fiind denumit, de exemplu, HPV 16.
Se numeste papiloma virus, deoarece unele tipuri de HPV determina aparitia verucilor (negilor) sau a papiloamelor, care sunt tumori benigne (nu sunt cancer). Totusi, anumite tipuri de HPV pot determina cancer. 99% dintre cancerele de col uterin sunt cauzate de infectia persistenta cu HPV. De asemenea, virusul este raspunzator de unele tipuri de cancer la nivelul vaginului, vulvei, anusului, penisului, scrotului si orofaringelui (la nivelul gatului si gurii).
Virusurile HPV infecteaza si supravietuiesc doar in anumite celule denumite celule epiteliale scuamoase. Aceste celule se gasesc pe suprafata pielii si pe suprafetele umede (mucoase), ca de exemplu:
- Vagin, vulva (in jurul exteriorului vaginului), col uterin
- Preput (partea interioara) si uretra (segmentul de la nivelul penisului)
- Anus
- Nas, gura, gat (orofaringe)
- Pleoape (partea interioara)
- Trahee si bronhii
75% dintre tipurile de HPV cauzeaza veruci (negi) la nivelul pielii - frecvent la nivelul bratelor, toracelui, mainilor si picioarelor.
Restul de 25% sunt considerate virusuri care afecteaza mucoasele si sunt denumite virusuri HPV genitale sau anogenitale deoarece infecteaza frecvent zona genitala si anala.
40 dintre tipurile de HPV se transmit prin contact sexual, 2 tipuri cauzeaza veruci genitale, iar 12 dintre acestea au risc crescut cancerigen. Virusurile se transmit prin orice tip de contact sexual (oral, anal, vaginal), prin atingere si frecare cu tegumentele genitale infectate, nefiind nevoie de penetrare pentru transmitere. De asemenea, contactul sexual protejat (cu prezervativ) nu poate preveni infectarea.
Poate fi prevenita infectia cu HPV daca ma vaccinez?
DA. Vaccinurile disponibile previn infectia cu anumite tipuri de HPV si ajuta la preventia anumitor cancere cauzate de aceste virusuri.
Cum functioneaza vacinul HPV?
Vaccinurile HPV stimuleaza sistemul imunitar sa produca anticorpi, astfel incat atunci cand organismul va veni in contact cu virusul HPV anticorpii se vor lega de acesta si vor preveni ca virusul sa intre in celule si sa le infecteze.
Vaccinurile care se folosesc in prezent sunt vaccinuri de tipul celor care contin particule asemanatoare virusului, formate din anumite componente din structura virusului HPV. Deoarece nu contin genomul viral, nu produc infectia si sunt vaccinuri sigure. Aceste tipuri de vaccinuri care contin particule asemanatoare virusului sunt puternic imunogene, ceea ce inseamna ca produc un nivel ridicat de anticorpi in organism, avand astfel o eficacitate foarte buna.
Ce tipuri de vaccinuri HPV exista?
In prezent, exista 3 tipuri de vaccinuri HPV: Gardasil, Gardasil 9 si Cervarix:
- Toate cele 3 vaccinuri previn infectia impotriva HPV 16 si 18, doua tipuri de HPV cu risc cancerigen inalt care cauzeaza leziunile pre-canceroase de la nivelul colului uterin (neoplaziile intraepiteliale cervicale - CIN) si 70% dintre cancerele de col uterin si aproximativ 50% dintre cancerele vaginal, vulvar, penian. Tulpina HPV 16 este frecvent implicata in cancerul anal.
- Gardasil previne, in plus, infectia impotriva HPV 6 si 11 care cauzeaza 90% dintre verucile vaginale (negii vaginali).
- Gardasil 9 previne infectia impotriva acestor 4 tipuri de HPV la care se adauga preventia fata de inca 5 tipuri HPV cancerigene (HPV 31, 33, 45, 52 si 58) si care sunt raspunzatoare impreuna de inca 10-20% dintre cazurile de cancer de col uterin. Gardasil 9 ofera astfel cea mai completa protectie antivirala.
Incepand cu anul 2020, in Statele Unite este aprobat pentru utilizare doar Gardasil 9. Cervarix si Gardasil sunt folosite in continuare in alte tari. In Romania, in campania nationala de vaccinare impotriva HPV inceputa in anul 2020 este utilizat vaccinul Gardasil 9.
Cine trebuie sa se vaccineze?
Vaccinul HPV produce cel mai puternic raspuns imun atunci cand este administrat la pre-adolescenti, inainte ca acestia sa fie expusi la virus. Pentru a produce cel mai bun efect, vaccinurile HPV trebuie administrate intre 11 si 12 ani, vaccinarea putand sa inceapa si de la varsta de 9 ani. Vaccinurile sunt recomandate pentru baieti si fete. Studiile au aratat ca vaccinarea la o varsta mica nu este legata cu inceperea mai devreme a vietii sexuale.
De ce vaccinarea trebuie sa inceapa inainte de perioada adolescentei?
Exista cateva motive importante:
- Vaccinul functioneaza cel mai bine la aceasta varsta. Studiile au aratat ca persoanele mai tinere au un raspuns imun mai bun la vaccin comparativ cu cele care se afla la sfarsitul perioadei de adolescenta sau in prima parte a celei de-a treia decada de viata.
- Vaccinul poate preveni infectia cu tulpinile HVP acoperite numai daca este administrat inainte de expunerea la virus. De aceea este recomandat mai devreme, decat mai tarziu in viata.
- HPV se poate transmite prin orice contact cu pielea si frecvent se gaseste la nivelul degetelor, mainilor, gurii si organelor genitale. Asta inseamna ca poate fi transmis prin orice forma de activitate sexuala, inclusiv atingerea.
Se pot vaccina si persoanele peste 26 de ani?
Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite recomanda vaccinarea impotriva HPV la urmatoarele categorii de varsta:
- Copiii si adultii cu varsta cuprinsa intre 9 si 26 de ani. Vaccinarea impotriva HPV este recomandata de rutina la 11 sau 12 ani; vaccinarea poate fi inceputa inca de la varsta de 9 ani. In plus, vaccinarea impotriva HPV este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de pana la 26 de ani care nu au fost vaccinate adecvat anterior. Efectul vaccinului este cel mai mare in perioada de pre-adolescenta si scade incepand cu varsta de 18 ani.
- Adultii cu varsta cuprinsa intre 27 si 45 de ani. Desi vaccinul HPV este aprobat de Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite pana la varsta de 45 de ani, vaccinarea impotriva HPV nu este recomandata tuturor adultilor in aceasta categorie de varsta. De aceea, este important ca decizia de vaccinare sa se ia impreuna cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauza ca majoritatea persoanelor au fost deja expuse la virus.
La cine este contraindicata sau cine trebuie sa amane vaccinarea?
- Femeile insarcinate - vaccinarea impotriva HPV trebuie amanata pana dupa sarcina, dar testul de sarcina nu este necesar inainte de vaccinare. Nu exista dovezi ca vaccinul va afecta sarcina sau fatul. Daca o femeie insarcinata a fost vaccinata impotriva HPV, nu este un motiv de intrerupere a sarcinii. Femeile care au inceput vaccinarea inainte de a afla ca sunt insarcinate trebuie sa continue administrarea dozele urmatoare dupa sarcina.
- Pacientii cu reactii alergice severe - la orice componenta a vaccinului, inclusiv alergie la drojdie si latex sau la o doza anterioara de vaccin nu ar trebui sa se vaccineze.
Trebuie sa fac testul HPV inainte de vacinarea anti HPV?
NU. Chiar daca esti infectata cu un anumit tip de HPV, vaccinul ar putea preveni in viitor infectia cu alte tipuri de HPV. Un rezultat negativ al testului nu poate specifica daca ai fost infectata in trecut cu HPV.
Daca deja sunt infectata cu HPV sau testul Papanicolau este modificat inca ma mai pot vaccina?
DA. CDC recomanda vaccinarea femeilor care au deja o infectie cu HPV si/sau un rezultat anormal la testul Papanicolau daca se afla in grupa de varsta adecvata, deoarece vaccinul le poate proteja impotriva altor tipurilor de HPV cu risc crescut cu care inca nu au fost infectate. Cu toate acestea, aceste femei trebuie sa inteleaga ca vaccinarea nu le va vindeca infectia actuala cu HPV si nici nu va trata leziunile anormale diagnosticate la testul Papanicolau. Totusi, se considera ca va exista un beneficiu chiar si la femeile deja infectate cu tipul de HPV acoperit de vaccin.
Cate doze sunt necesare?
Vaccinul se administreaza in mai multe doze. Numarul dozelor depinde de varsta:
- < 15 ani: 2 doze - doza 1 la 11-12 ani (poate incepe si la 9 ani). Doza 2 trebuie sa fie la minim 6 luni de la prima doza, frecvent la 6-12 luni de la prima doza.
- > 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slabit). Doza 2 trebuie administrata la cel putin 1 luna de la prima doza, iar doza 3 la cel putin 3 luni dupa doza 2. Este important sa fie adminstrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.
Cat timp ma va proteja vaccinul HPV?
Atunci cand un vaccin este recent introdus, este nevoie de timp pentru a se sti cu exactitate cat timp va oferi protectie. Gardasil a fost aprobat pentru utilizare in Statele Unite in anul 2006, iar Gardasil 9 in 2014. Studiile au aratat ca vaccinurile sunt eficiente si nu exista date ca protectia ar scadea in timp, aceasta ramanand ridicata si la 10 ani de la vaccinare. In prezent, se considera ca protectia dureaza 10 ani in cazul Gardasil, 9 ani in cazul Cervarix si cel putin 6 ani pentru Gardasil 9. Studiile vor continua sa analizeze durata protectiei impotriva infectiei HPV si daca vor fi necesare alte doze de rapel.
Vaccinurile HPV sunt sigure?
Inainte de a fi aprobate, toate cele trei tipuri de vaccinuri HPV au fost testate pentru siguranta in trialuri clinice la care au participat mii de oameni din intreaga lume:
- Gardasil 9 a fost studiat in trialuri clinice care au cuprins 15000 de fete si baieti
- Gardasil a fost studiat in trialuri clinice care au cuprins 29000 de fete si baieti
- Cervarix a fost studiat in trialuri clinice care au cuprins 30000 de fete
De asemenea, monitorizarea si cercetarea din ultimii 12 ani de cand se folosesc aceste vaccinuri, au aratat ca aceste vaccinuri sunt sigure. Conform CDC, au fost efectuate peste 120 de milioane de doze de vaccin HPV si datele arata ca aceste vaccinuri sunt sigure si efective. Vaccinurile HPV vor continua sa fie monitorizate in permanenta pentru siguranta. Pana in prezent, toate studiile au aratat ca nu au existat decese cauzate de niciunul dintre vaccinurile HPV.
La fel ca oricare alt vaccin, si vaccinurile HPV pot avea efecte adverse. Pot sa apara urmatoarele reactii frecvente si usoare: cefalee, febra, greata si ameteli. Uneori, la locul administrarii pot sa apara durere si roseata.
Unele persoane pot lesina dupa vaccinarea in general, inclusiv dupa vaccinarea impotriva HPV. Lesinul este mai frecvent la adolescenti, comparativ cu copiii mici sau adultii. De aceea, dupa orice vaccinare se recomanda o perioada de asteptare de 15 minute pentru toate persoanele, indiferent de varsta.
Asemanator oricarui alt medicament, si in vazul acestor vaccinuri pot sa apara reactii alergice. Persoanele care fac reactii alergice severe (care pun viata in pericol) la oricare ingredient din vaccinul HPV, inclusiv la drojdie, au contraindicatie de a se vaccina.
Cat de eficiente sunt vaccinurile HPV?
HPV poate cauza 6 tipuri de cancer: cancer de col uterin, vaginal, vulvar, penian, anal si orofaringian. Doar cancerul cervical poate fi diagnosticat in stadii precoce, prin efectuarea testului de screening Papanicolau. Celelalte tipuri de cancer nu pot fi diagnosticate decat in faza in care deja au produs semne si simptome. Astfel, vaccinarea impotriva HPV ajuta la prevenirea aparitiei acestor cancere, si in special a cancerului de col uterin.
In anul 2019 s-a efectuat o meta-analiza - un proces care analizeaza datele mai multor studii, oferind rezultate mult mai puternice decat rezultatele oricarui studiu in parte. Au fost analizate programele de vaccinare a fetelor impotriva HPV din 14 tari care au inclus peste 60 de milioane de persoane vaccinate. Rezultatele meta-analizei au aratat ca exista dovezi substantiale ale eficacitatii vaccinurilor HPV. Astfel, comparativ cu perioada de dinaintea inceperii vaccinarii:
- Numarul de paciente infectate cu HPV 16 si 18 a scazut cu 83 % in randul fetelor adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si cu 66 % in randul femeilor cu varste cuprinse intre 20 si 24 de ani, in decurs de 8 ani de la inceperea vaccinarii.
- Diagnosticul de veruci anogenitale a scazut cu 67 % la fetele adolescente cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani si cu 54 % la femeile cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, in decurs de 9 ani de la inceperea vaccinarii.
- Prevalenta leziunilor precanceroase care pot duce la cancer de col uterin a scazut cu 51 % in randul fetelor adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani si cu 31 % in randul femeilor cu varsta cuprinsa intre 20 si 24 de ani, in decurs de 9 ani de la inceputul vaccinarii.
Dupa ce m-am vaccinat, mai trebuie sa fac testul Papanicolau pentru screening-ul cancerului de col uterin?
DA. Vaccinarea impotriva HPV nu inlocuieste efectuarea screeningului de cancer de col uterin. Deoarece vaccinurile HPV nu protejeaza impotriva tuturor tipurilor de HPV care pot cauza cancer, se recomanda ca femeile vaccinate sa urmeze aceleasi recomandari de screening pentru cancerul de col uterin ca in cazul femeilor nevaccinate.
In Romania, vaccinul HPV este inclus in Programul National de Vaccinare?
DA. Incepand cu luna ianuarie a anului 2020, Ministerul Sanatatii a inceput un nou program de vaccinare impotriva HPV, in cadrul Programului National de Vaccinare. Vaccinarea este gratuita si se face cu vaccinul HPV nonavalent Gardasil 9, la fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani ai caror parinti au solicitat in anii 2017 si 2018 vaccinarea la medicii de familie. Totodata, se pot vaccina si fetele si femeile cu varsta peste 15 ani care nu au beneficiat anterior de vaccinarea impotriva HPV. Ideal, vaccinul trebuie administrat inaintea inceperii vietii sexuale sau a infectarii cu virusul HPV, deoarece efectele vaccinului scad pe masura cresterii numarului de parteneri sexuali. Decizia terapeutica cu privire la necesitatea efectuarii vaccinului si modul in care se efectueaza acesta apartine medicului curant. Surse de informatie:
Surse de informatie:
www.cancer.gov
www.cancer.org
www.cdc.gov
www.ms.ro
insp.gov.ro
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer