Sa fii sanatoasa in timpul sarcinii este important atat pentru tine, cat si pentru copilul tau, iar acest lucru incepe prin angajamentul pe care il iei pentru a-ti asigura o buna ingrijire prenatala. Ca parte a acestei ingrijiri, se recomanda anumite analize de laborator.
O serie de teste de rutina se efectueaza tuturor femeilor gravide in prima parte a sarcinii pentru evaluarea starii generale de sanatate. Alte analize se recomanda în functie de istoricul medical, anumiti factori de risc personali si familiali sau ca urmare a unor rezultate anormale ale unor teste anterioare. Alte investigatii se fac pentru a verifica daca fatul sau sarcina se dezvolta normal. Unele mame sunt linistite stiind ca au facut toate testele recomandate. Altele au o serie de intrebari…
Analize uzuale pentru verificarea starii de sanatate a mamei:
- Grupa sanguina si factorul Rh. Poti avea grupa sanguina A, B, AB sau O. De asemenea, poti fi Rh pozitiva sau negativa. Femeile care nu au factorul Rhesus (Rh) la nivelul globulelor rosii se numesc Rh negative. Problemele pot sa apara atunci cand in sangele copilului se gaseste factorul Rh, mostenit de la tata. Sistemul imun al mamei Rh negative produce anticorpi care vor ataca globulele rosii ale fatului cauzand anemie. Această conditie necesita îngrijire speciala in timpul sarcinii.
- Hemoleucograma. Acest test masoara nivelul hemoglobinei (Hg) pentru a verifica daca ai anemie. Te poti simti obosita si mai putin pregatita fizic in momentul travaliului. Anemia poate fi cauzata de lipsa din dietă a fierului sau a acidului folic, sau poti fi purtatoarea unei boli de sange numită hemoglobinopatie (de exemplu, talasemie sau siclemie). In acest caz ti se vor recomanda teste suplimentare.
- Glicemia. Nivelul de zahar din sange este masurat pentru a testa daca ai diabet. In cele mai multe cazuri, dieta si activitatea fizica vor controla valoarea glicemiei. Uneori, se recomanda un tratament specific.
- Testarea pentru boli cu transmitere sexuala (VDRL, Ac anti HIV si AgHBs). Sifilisul (lues) este o boala cu transmitere sexuala. Desi relativ rara in prezent, odata depistata, poate fi usor tratata cu antibiotice. HIV este un virus care ataca anumite celule ale sistemului imun si determina SIDA (Sindromul de imuno-deficienta umana). Deoarece HIV se poate transmite de la mama la copil, este recomandat ca toate mamele sa fie testate. Tratamentul efectuat in timpul sarcinii este foarte eficient in a reduce riscul de infectie a fatului. Si virusul hepatitei B poate fi transmis fatului. Anumite persoane pot sa nu stie ca sunt purtatoare ale acestui virus. Copilul poate fi imunizat imediat dupa nastere, ceea ce va reduce considerabil riscul de infectie.
- TSH. Diagnosticul unor disfunctii tiroidiene si tratamentul adecvat este esential pentru dezvoltarea normala a fatului. In primele 10 – 12 saptamani de sarcina la fat nu functioneaza glanda tiroida, necesarul de hormoni fiind asigurat de mama. La sfarsitul primului trimestru, tiroida fatului incepe sa produca hormoni. Totusi fatul ramane dependent de mama, necesitand cantitati suficiente de iod pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
- Sumarul de urina. Este un test util pentru a verifica daca există glucoza sau proteine in urina. Desi prezenta glucozei in urina poate sa fie normala in sarcina, o valoare mare poate sugera un diabet zaharat. Proteinele in urina pot fi un semn de infectie urinara sau de boala de rinichi. Prezenta unor cantitati mari de proteine in urina în a doua jumatate a sarcinii, alaturi de cresterea tensiunii arteriale se numeste preeclampsie, o conditie medicala cu potential sever, atat pentru mama, cat si pentru fat.
- Examenul citologic Papanicolau poate detecta anumite modificari la nivelul celulelor colului uterin, fiind un test screening pentru cancerul de col uterin. Examenul bacteriologic al secretiei vaginale poate evidentia infectia cu gonococ sau Chlamydia care pot fi tratate cu antibiotice. In ultimul trimestru de sarcina vei fi testata pentru prezenta la nivelul vaginului a Streptococului grup B. In timpul travaliului, vei face tratament cu antibiotic pentru a preveni transmiterea infectiei la copil.