In general, vaccinurile care contin virusuri inactive (omorate) pot fi administrate in timpul sarcinii, in timp ce vaccinurile cu virusuri vii sunt contraindicate.
Doua vaccinuri sunt recomandate de rutina in sarcina:
- Vaccinul antigripal este recomandat tuturor femeilor care vor fi insarcinate pe perioada sezonului de gripa – frecvent din octombrie pana la sfarsitul lunii martie. Vaccinul antigripal care se administreaza intramuscular contine virus inactivat si este sigur, atat pentru mama, cat si pentru copil, in orice moment al sarcinii.
- Vaccinul diftero-tetanic (DT) sau vaccinul antitetanos sunt realizate numai din toxine si sunt indicate in sarcina pentru ca fatul poate fi infectat la nastere sau in timpul travaliului din cauza manevrelor chirurgicale specifice nasterii. Ideal, vaccinul ar trebui facut intre saptamanile 27-36 de sarcina. In acest fel se evita tetanosul neonatal.
De asemenea, daca vei calatori in strainatate sau ai un risc crescut pentru anumite infectii, medicul ar putea sa-ti recomande alte vaccinuri in sarcina, cum ar fi vaccinul pentru hepatita A, hepatita B, antimeningococic sau antipneumococic.
Pe de alta parte, urmatoarele vaccinuri ar trebui evitate in timpul sarcinii:
- Antivaricela (varsat de vant)
- HPV
- ROR (rujeola-oreion-rubeola)
Daca planifici sa ramai insarcinata, vorbeste cu medicul tau pentru a te vaccina inainte de a deveni gravida. Vaccinurile vii ar trebui administrate cu cel putin o luna inainte de conceptie.