Daca esti insarcinată și te întrebi dacă este OK să bei din când în când puțin merlot sau să savurezi câteva guri de șampanie la nunta prietenei tale, sfaturile pe care ai putea să le primești te pot deruta. Unii medici îți vor recomanda să eviți complet consumul de alcool, în timp ce alții vor afirma că un consum ocazional, în cantitate mică de alcool, este puțin probabil să aibă un efect nociv asupra copilului.
Problema legată de consumul de alcool în timpul sarcinii este că nu este dovedit că există o anumită cantitate de alcool care să fie sigură pentru copilul tău. De asemenea, cercetătorii nu cunosc pe deplin care sunt efectele potențiale ale consumului de alcool la un anumit moment în timpul sarcinii, astfel încât să afirme că există o perioadă sigură când ai putea să consumi alcool. În plus, toate tipurile de alcool – chiar și vinul, berea și lichiorul pot avea un efect nociv asupra fătului.
De asemenea, este dificil să prezici ce impact va avea alcoolul pe o sarcină anume, deoarece anumite femei pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care să metabolizeze alcoolul consumat, în timp ce altele nu. Dacă mama are un nivel scăzut al acestor enzime, copilul va fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul va circula pentru o perioadă mai lungă în corpul mamei.
Ca urmarea a acestor incertitudini, ghidurile clinice și asociațiile medicale de obstetrică și ginecologie recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii ca fiind cea mai sigură alegere.
Afla mai multe despre consumul de alcool in sarcina.