Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Calatoria cu avionul in ultimul trimestru de sarcina

In timpul sarcinii, calatoria cu avionul nu este contraindicata, dar este recomandata prudenta in cazul sarcinilor cu risc, indiferent de stadiul acestora. O regula general valabila, pentru toate companiile aeriene, permite gravidelor sa zboare, fara a le impune restrictii, pana in saptamana 36 de sarcina. Este util sa se verifice, inainte de planificarea zborului, daca exista reguli sau restrictii specifice pentru compania selectata. Este de urmat si sfatul medicului, inaintea unei calatorii, mai ales in cazul sarcinilor cu potential risc. Totodata, este util de luat in calcul stadiul sarcinii la momentul intoarcerii.

Sarcina si zborul

In timpul sarcinii, orice zbor cu avionul trebuie precedat de o vizita la medic, pentru sfaturi si, eventual, o evaluare generala a starii de sanatate. Este, de asemenea, util sa exista o asigurare de sanatate care sa includa si problemele pe care le poate genera o sarcina. Indiferent de starea de evolutie a sarcinii, este necesar a fi luate in calcul eventualele restrictii pe care le poate impune o calatorie cu avionul.

Astfel, nu este recomandat sa calatoresti cu avionul in primul trimestru al sarcinii, daca exista risc de avort spontan, in cazul sangerarilor sau daca ai dureri abdominale, dureri de cap, tulburari de vedere, tensiune arteriala crescuta ori unele afectiuni preexistente care ar putea fi agravate de calatorie. Pot reprezenta un impediment si greturile accentuate. Pe tot parcursul sarcinii, trebuie avut in vedere ca exista un risc crescut (de sapte ori mai ridicat in sarcina) de aparitie a cheagurilor de sange, situatie care poate fi favorizata de zborurile lungi.

Cea mai buna perioada pentru calatorii cu avionul este al doilea trimestru de sarcina (intervalul de la a 14-a pana la a 28-a saptamana de sarcina). Este perioada cu risc minim, fara greturi, cu un boost de energie si mobilitatea la un nivel normal. In cazul sarcinilor cu risc si al celor gemelare, este necesara prudenta inclusiv in aceasta perioada de „aur” a sarcinii.

Pe timpul celui de al treilea trimestru de sarcina, respectiv dupa saptamana a 29-a, nu exista restrictii majore in ceea ce priveste zborul cu avionul, cu exceptia situatiilor in care sarcina prezinta un risc crescut sau exista suspiciuni de travaliu prematur. Desi poate fi sigur sa zbori in ultimul trimestru de sarcina (pana in saptamana 36), asigura-te ca ai discutat despre planurile tale de calatorie cu medicul obstetrician, inainte de a rezerva biletul de avion. In sarcina cu risc crescut, medicul iti va recomanda sa ramai cat mai aproape de casa, pe toata durata sarcinii.

Este indicat sa amani orice calatorie cu avionul, de preferat, dupa saptamana a 24-a de sarcina (sau chiar sa fie evitata complet), in urmatoarele situatii:

  • gemeni sau sarcina multipla;
  • suferi de diabet, inclusiv gestational;
  • ai hipertensiune arteriala, inclusiv indusa de sarcina;
  • exista afectiuni cardiace si vasculare preexistente;  
  • exista probleme cu placenta (placenta previa);
  • ai experimentat sangerari vaginale;
  • exista afectiuni ale sangelui preexistente, de tipul siclemie sau alte forme de talasemie;
  • ai risc de nastere prematura;
  • exista istoric de preeclampsie la sarcinile anterioare;
  • exista istoric de tromboza venoasa (inclusiv in sarcinile anterioare).

Chiar si in cazul unei sarcini fara niciun fel de complicatii, este recomandat sa amani calatoria cu avionul in ultima luna, cand poate aparea travaliul. De altfel, cu foarte rare exceptii, companiile nu permit accesul gravidelor care urmeaza sa nasca in urmatoarele 7-30 zile.

Masuri de siguranta

In primul trimestru de sarcina, cand perioadele cu oboseala accentuata si greturi sunt frecvente, este utila o atenta planificare a calatoriei. Daca esti sanatoasa si nu ai avut probleme in sarcina, cabina presurizata a unei linii aeriene comerciale nu reprezinta vreun risc pentru tine sau copil, indiferent de stadiul sarcinii. Cel mai bun lucru pe care-l poti face este sa te simti cat mai confortabil in timpul zborului.

Cere un scaun la mijlocul avionului, in dreptul aripii, deoarece acolo se resimte cel mai putin zborul, sau in locurile din dreptul peretilor de compartimentare, deoarece ofera mai mult spatiu pentru picioare. Rezerva un loc care sa-ti permita sa te ridici usor, de fiecare data cand este nevoie pentru a merge la toaleta sau pentru a te plimba sau intinde. Femeile gravide care stau timp indelungat pe scaun au un risc crescut pentru tromboza, astfel ca este indicat sa mergi cateva minute, cel putin o data pe ora. De asemenea, este indicat sa-ti flectezi picioarele la fiecare 30 de minute. Purtarea ciorapilor elastici pentru gravide va stimula circulatia la nivelul picioarelor si va scadea riscul de tromboza venoasa.

Pe toata perioada in care esti asezata, poarta centura de siguranta sub abdomen. De asemenea, bea suficiente lichide, in special apa, pentru a contracara efectul de deshidratare al cabinei. Evitarea lichidelor cu efect diuretic (ceai, cafea sau bauturi cofeinizate) si a alimentelor care produc gaze este recomandata in timpul zborului. La altitudine mare, gazele din abdomen pot face calatoria inconfortabila.

Mai trebuie adaugat ca detectoarele de metale nu fac rau fatului, indiferent de stadiul sarcinii, dar si faptul ca femeile insarcinate pot solicita control fizic, evitand trecerea prin portile de control, daca aceasta este optiunea lor.

Scrisoare medicala

Amplitudinea abdomenului nu corespunde mereu cu varsta sarcinii, astfel ca, pentru a evita orice discutii la poarta de imbarcare, asigura-te ca ai la tine o scrisoare medicala de la medicul obstetrician sau ginecolog, in care se mentioneaza data probabila a nasterii.

Daca esti in trimestrul al doilea sau in prima parte a celui de-al treilea, un dosar medical complet este util. Acesta ar trebui sa includa date despre varsta ta, data probabila a nasterii, data ultimei menstruatii, numarul sarcinilor anterioare, factorii de risc, testele de sarcina si rezultatele ecografiilor, istoricul medical si chirurgical si semnele vitale in dinamica, masurate la fiecare consultatie.

Inainte de a pleca, cere-i medicului sa-ti recomande un obstetrician in orasul de destinatie, in cazul in care vei avea nevoie de ingrijire medicala pe durata vacantei, si calculeaza exact in ce saptamana a sarcinii vei fi la intoarcere.

 

Reglementari de zbor in sarcina

Fiecare linie aeriana are propriile reguli, iar unele dintre acestea se pot modifica sau actualiza, astfel ca este recomandata verificarea expresa a conditiilor impuse femeilor insarcinate, de fiecare companie in parte.

In general, toate companiile permit accesul la bordul avioanelor femeilor insarcinate, fara niciun fel de documente suplimentare, pana la 28 de saptamani. Cu toate acestea, este necesara o scrisoare medicala, care sa confirme varsta exacta a sarcinii sau data probabila a nasterii. Dupa acest moment, majoritatea companiilor aeriene impun restrictii sau solicita documente medicale suplimentare ori un aviz expres al medicului, din care sa rezulte ca femeia insarcinata este apta pentru zbor.

Valabilitatea certificatului variaza, multe companii avand nevoie de un document „apt de zbor”, emis cu maximum 48-72 ore inaintea zborului. Regulile sunt valabile si pentru zborul de intoarcere, achizitia biletelor dus-intors nefiind garantia ca va fi permis accesul in aeronava, acesta depinzand de regulile fiecarei companii in parte si, mai ales, de varsta sarcinii.

Reglementari in functie de companiile aeriene

Pe langa varsta sarcinii, incepand de la care se impun unele conditii sau este restrictionat zborul, fiecare companie are reguli proprii. In plus, nu este exclus sa se solicite femeilor insarcinate sa semneze un document, din care sa rezulte ca eventualele probleme de sanatate produse ca urmare a zborului nu pot fi imputate companiei.

Cerinte specifice ale companiilor:

  • Wizz Air: nu permite femeilor calatoria cu avionul incepand cu a 34-a saptamana de sarcina. Femeile peste a 28-a saptamana de sarcina au nevoie de un certificat medical care sa confirme ca zborul cu avionul nu prezinta un risc pentru mama si fat.
  • EasyJet: permite accesul la bordul avioanelor companiei pana la 27 de saptamani, fara certificat medical. Intre 28 si 35 de saptamani de sarcina, se solicita certificat eliberat de medic, in care sa se confirme varsta sarcinii si statutul de „apt de zbor”. Certificatul trebuie eliberat cu cel mult cinci zile inainte de decolare. Femeile aflate in cea de a 36-a saptamana si dupa, nu pot calatori.
  • Ryanair: permite zborul cu avionul pana in a 36-a saptamana la sarcinile simple si pana in a 32-a, in cazul sarcinilor multiple. Peste 28 de saptamani, este necesar un certificat eliberat de medicul curant, care sa ateste ca nu sunt complicatii si sa fie precizata data estimativa a nasterii. Certificatul poate fi eliberat nu mai devreme de doua saptamani inainte de plecare.
  • Norwegian: permite accesul la bord al femeilor pana la maximum patru saptamani inainte de data de nastere programată, iar daca zborul nu dureaza mai mult de patru ore, cu maximum doua saptamani. Indiferent de varsta sarcinii, femeile trebuie sa prezinte un certificat medical care sa confirme starea de sanatate buna a mamei si fatului si data estimata a nasterii.
  • LOT: femeilor pana la 32 de saptamani de sarcina li se recomanda acordul medicului curant, dar nu li se cere un certificat; dupa acest moment, este necesara completarea unui formular disponibil la check-in, prin care se exclude responsabilitatea companiei pentru eventuale complicatii.
  • Aer Lingus: femeile insarcinate pana in 27 de saptamani nu au nevoie de documente speciale. Din a 28-a saptamana de sarcina, e nevoie de certificat medical. Femeile cu o sarcina de peste 35 de saptamani nu pot fi imbarcate.
  • Air Berlin: nu impune restrictii femeilor pana in cea de-a 28-a saptamana de sarcina, dupa care solicita certificat medical care atesta calitatea de „apt de zbor” si consimtamantul in scris al medicului. Interzice accesul la bord din saptamana 36 de sarcina, respectiv a 32-a, pentru sarcinile multiple.
  • Germanwings: permite accesul femeilor insarcinate in avion pana la 36 de saptamani, in baza unui act medical care sa confirme lipsa de risc pentru mama si fat. Este una dintre putinele companii care tolereaza accesul la bord al femeilor peste 36 de saptamani de sarcina, daca zborul este unul de intoarcere acasa.
  • Lufthansa: femeile pot calatori pana in a 36-a saptamana de sarcina, fara certificat medical, după acest moment fiindu-le refuzat accesul la bord.
  • British Airways: impune limita la 36 de saptamani de sarcina, dupa care cere acordul medicului curant si un certificat care sa ateste calitatea de „apt de zbor” indiferent de varsta sarcinii.
  • Air France: limita este de 36 de saptamani, accesul fiind permis fara documente suplimentare (altele decat cele care sa confirme stadiul sarcinii); dupa, imbarcarea e permisa doar cu certificatul medical de la medic.
  • United Airlines: permite accesul femeilor insarcinate pana la 36 de saptamani de sarcina, apoi doar cu certificat de la medicul curant. Este necesara dovedirea varstei sarcinii. Certificatul trebuie sa fie eliberat cu maximum 72 de ore inainte de decolare si trebuie redactat in trei copii.  

Reglementari in functie de tara de destinatie

Companiile aeriene isi stabilesc singure criteriile in functie de care permit sau nu accesul femeilor insarcinate la bordul aeronavelor. In linii mari, limita este intre 28-36 de saptamani din motive de siguranta, dupa care se solicita acte medicale suplimentare, care sa certifice o sanatate buna a mamei si fatului si lipsa oricarui risc real, provocat de zbor.

Elementele care pot pune in pericol sarcina ca urmare a zborului sunt legate de altitudine si conditiile specifice din cabina, dar mai ales de durata zborului. In aceste conditii, zborurile de lunga durata - asa cum sunt considerate cele cu o durata mai mare de patru ore - impun masuri suplimentare de siguranta, astfel ca, uneori, companiile pot impune o varsta mai mica a sarcinii (de regula, 32 de saptamani).

Pentru ca situatiile de acest gen sunt relativ rare, este util ca, in cazul in care se impun calatorii lungi, iar sarcina este mai mare de 28 de saptamani, sa fie solicitate informatii explicite de la compania aleasa pentru a calatori.