Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Acneea in sarcina

acneea in sarcina
Acneea este o prezenta destul de frecventa pe parcursul unei sarcini. In unele cazuri, femeile insarcinate dezvolta o forma severa de acnee, cauza principala fiind cresterea nivelului de hormoni, mai ales in primul trimestru. Nivelul mai ridicat al acestora mareste productia de sebumnatural din piele, ceea ce poate duce, in anumite circumstante, la aparitia cosurilor.

Este posibil sa prezinti un risc mai mare daca ai, de obicei, pusee de acnee la inceputul ciclului menstrual. Daca nu dezvolti acnee in timpul primului trimestru de sarcina, este putin probabil sa prezinti tulburari care nu sunt obisnuite in timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Gestionarea acneei in sarcina poate fi dificila. Acest lucru este cauzat de faptul ca multe tratamente cu sau fara prescriptie medicala pot duce la defecte congenitale. In general, este recomandat sa se evite orice medicament care este susceptibil de a afecta copilul si sa ceri intotdeauna sfatul medicului inainte de a urma un tratament medicamentos.

Semne si simptome asociate cu acneea in sarcina

Acneea, oricare ar fi tipul acesteia si cauzele care au dus la aparitie, este caracterizata prin umflaturi/ pete rosiatice si purulente care pot sa apara la nivelul fetei, la baza parului, gatului sau sanilor. Acneea este cauzata in general de infectarea foliculilor pilosi si a glandelor sebacee.

Chiar daca nu te-ai mai confruntat cu aceasta problema din adolescenta, este bine sa stii ca in timpul sarcinii, acneea poate sa apara din cauza exploziei de hormoni (in special progesteron, care duce la cresterea productiei glandelor sebacee) si cantitatii crescute de lichide retinute in organism.

Acneea in primul trimestru de sarcina poate fi usoara, moderata sau grava si, in unele cazuri, poate fi mai putin evidenta decat inainte de aparitia sarcinii. In general, dupa nastere, pielea revine la normal, in cazul in care nu ai avut acnee si inainte de sarcina. Desi este destul de deranjanta, acneea nu este periculoasa si nu este nevoie de tratament de urgenta.

Acneea este de regula asimptomatica, desi leziunile inflamatorii pot cauza uneori durere, sensibilitate, mancarime sau umflaturi. Cele mai evidente si deranjante aspecte ale acestor leziuni sunt efectul estetic negativ si aparitia cicatricilor. Unele persoane pot fi afectate emotional de aceasta tulburare si au probleme in viata sociala.

Acneea in sarcina: cauze

In unele cazuri, femeile insarcinate se pot confrunta cu exces de sebum si acnee. De obicei, cauza acestora este hormonala, la fel ca si in cazul acneei in adolescenta. Multe femei se confrunta cu acnee in timpul sarcinii, mai ales in primul si al doilea trimestru.

Cresterea productiei de hormoni face ca glandele din piele sa produca mai mult sebum. Acesti hormoni, in special progesteronul, contribuie la dezvoltarea acneei. Nivelurile ridicate de progesteron stimuleaza glandele de la nivelul pielii, facandu-le sa produca mai mult sebum. Acesta poate infunda porii si poate duce la inflamatii si cosuri.

Cu toate ca acneea poate sa apara in orice moment al sarcinii, este cel mai probabil sa se dezvolte in primul trimestru, cand hormonii specifici sunt produsi in cantitati mari. Cosurile pot sa apara si in alte zone, nu doar pe fata, insa acesta este locul in care se dezvolta cu precadere.

Cu toate acestea, este mai frecventa in randul femeilor care au avut acnee inainte de a ramane insarcinate. Exista si alti factori de risc ce pot creste riscul de acnee in sarcina. Sistemul imunitar joaca un rol in combaterea acneei, iar in timpul sarcinii acesta sufera o multime de schimbari. In plus, stresul care insoteste adesea sarcina poate creste nivelul hormonilor de stres si poate declansa eruptii sau poate agrava acneea existenta.

acneea in sarcina1

Factori care favorizeaza acneea in sarcina

Exista o serie de factori care pot duce la aparitia acneei in sarcina:

  • Predispozitia. In cazul in care ai un tip de piele predispus la acnee, sunt sanse mult mai mari sa te confrunti cu aceasta si in sarcina. De asemenea, in cazul in care ai acnee frecvent inainte de ciclul menstrual, exista un risc crescut sa dezvolti si pe perioada sarcinii. In cele mai multe cazuri, daca aceasta nu apare in primul trimestru, nu va aparea mai departe in urmatoarele luni de sarcina;
  • Dezechilibrul hormonal. Unul dintre principalele motive pentru aparitia acneei in sarcina este prezenta unor modificari la nivel hormonal. In cazul in care glandele sebacee produc mai mult ulei natural sau sebum in piele, atunci te vei confrunta cu pusee acneice. In general, progesteronul este hormonul care determina cresterea secretiei de uleiuri naturale la nivelul pielii, care infunda porii si duce la acumularea de bacterii;
  • Retentia de lichide. In perioada sarcinii, corpul incepe sa retina mai multe lichide. Toate acestea pot contine anumiti factori sau unele toxine ce determina aparitia si acutizarea episoadelor acneice.
acneea in sarcina2

Acneea in sarcina - tratament

Acneea in sarcina este o afectiune frecventa care dispare de obicei de la sine dupa nastere sau chiar inainte, cand nivelul hormonilor revine la normal.
 
Pentru a trata acneea, este importanta in primul rand ingrijirea corecta a pielii. Curata usor pielea cu un produs special de curatare pentru tipul tau de ten, fara ingrediente daunatoare, alcool, parfum sau ulei. Asigura-te ca speli si clatesti bine tenul, mai ales in cazul in care porii au tendinta sa se infunde.
 
Este recomandat sa eviti produsele abrazive, astringente si iritante. Nu strange si nu stoarce cosurile si evita exfolierea pielii. Hidratarea este de asemenea foarte importanta, asa ca nu uita sa folosesti o crema care hraneste pielea.
 
Alege produse de ingrijire si machiaj care nu au in compozitie uleiuri si care sunt formulate pentru a nu provoca acnee. Nu uita sa folosesti si produse cu factor de protectie solara. Sunt recomandate de asemenea si produse topice, care contin acid azelaic sau acid glicolic, in concentratie mica.
 
Numeroase produse pentru acnee contin peroxid de benzoil, care actioneaza prin distrugerea bacteriilor care provoaca acnee si elibereaza porii de excesul de sebum si celule moarte ale pielii.

Aceste ingrediente pot provoca totusi reactii cutanate, inclusiv uscaciune, descuamare sau iritatii.

Este recomandat sa consulti medicul inainte de a incepe orice tratament pentru acnee.

Acneea in sarcina - preventie

Acneea in sarcina este o afectiune des intalnita, care dispare de obicei dupa nastere. Pentru a preveni aparitia acesteia, cel mai sigur mod de actiune este ingrijirea eficienta a pielii. Iata cateva lucruri pe care le poti face pentru prevenirea acneei in sarcina:

  • Apa fierbinte poate usca pielea, asa ca este recomandat sa te speli doar cu apa calduta sau rece si sa eviti sa repeti operatiunea de foarte multe ori in cursul unei zile;
  • Dupa ce te speli pe fata, clateste foarte bine pielea cu apa calduta. Apoi usuca usor prin tamponare si aplica o crema hidratanta;
  • Foloseste doar produse de curatare si de ingrijire care nu au in compozitie parabeni, alcool sau parfum si care nu sunt abrazive. Utilizeaza produse care au specificat pe eticheta ca sunt noncomedogenice, pentru ca riscul de a dezvolta acnee sa fie mai mic;
  • Evita produsele de exfoliere foarte abrazive si pe cele astringente, care irita pielea;
  • Demachiaza-te in fiecare seara, chiar daca nu ai folosit pe parcursul zilei produse cosmetice, pentru a elimina toate impuritatile acumulate;
  • Evita sa strangi si sa zgarii pielea afectata de acnee.
acneea in sarcina3

Acneea este o afectiune frecventa in sarcina, cauzata de modificarile hormonale din organism.

Aceasta apare cu precadere in primul trimestru si dispare dupa nastere sau chiar inainte. Pentru a evita aparitia acneei si pentru a o diminua, este recomandat sa acorzi o ingrijire deosebita tenului, cu produsele de ingrijire potrivite.