Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Piele normala sau piele grasa?

Articol de Dr. Dana Angela Opris
Piele normala sau piele grasa?

Cand vorbim despre pielea normala, o putem descrie ca fiind nici grasa, nici uscata. Pielea normala exista doar la copiii sanatosi inainte de pubertate.

Pielea normala este:

  • Ferma
  • Supla
  • Fina
  • Neteda
  • Aparent fara pori
  • Catifelata la palpare
  • Mata pentru ca nu elimina grasime
  • Deschisa la culoare, chiar transparenta la persoanele blonde

Aceasta perfectiune a pielii copilului sanatos va suferi modificari inevitabile la pubertate si apoi in adolescenta si la maturitate.

Pubertatea vine cu modificari la nivelul glandelor endocrine

Inca din perioada intrauterina glandele endocrine secreta substante care se numesc hormoni. Toata lumea a auzit de hormoni mai ales de cand au aparuta pilulele anticonceptionale. Putina lume cunoaste insa rolul acestor substante care pe tot parcursul vietii controleaza echilibrul nostru general, iar in anumite cazuri pot determina boli grave. 

Glandele care produc hormoni constitue sistemul endocrin. Trebuie mentionata legatura stransa care exista intre sistemul endocrin si sistemul nervos prin intermediul hipofizei

Hipofiza are numeroase functii:

  • controleaza cresterea prin intermediul unui hormon special
  • produce un hormon care actioneaza asupra pigmentarii pielii
  • dirijeaza activitatea celorlalte glande endocrine: tiroida, glandele suprarenale, pancreas, paratiroidele, glandele sexuale (testicule la barbat si ovare la femeie)

Pana la pubertate, glandele sexuale sunt in repaus. La pubertate ele intra in activitate sub comanda hipofizei. Testicolele vor secreta hormonul masculin care va determina ingrosarea vocii, aparitia pilozitatii pubiene si dezvoltarea in volum a aparatului genital.

Ovarele produc doua tipuri de hormoni: un hormon feminin propriu-zis numit foliculina, si un hormon numit progesteron, cu rol in pregatirea mucoasei uterine in vederea  primirii ovulului daca acesta e fecundat. Hormonii feminini determina dezvoltarea sanilor, aparitia menstrelor care se vor repeta la 28 de zile pana la menopauza.          

Efectele hormonilor sexuali la nivelul pielii

In afara acestor efecte vizibile, hormonii sexuali au efecte mai putin vizibile mai ales la nivelul pielii:

  • Hormonul masculin determina ingrosarea epidermului, cresterea in volum a glandelor sebacee si a productiei de sebum.
  • Hormonul feminin detrermina subtierea epidermului si scaderea  activitatii glendelor sebacee.
  • Asociat participa la repartitia tesutului gras din hipoderm determinand formele feminine - rotunjimea fetei, a coapselor, feselor, si umerilor).
  • Hormonul feminin are proprietatea de a dilata vasele sanguine determinand congestie cu aparitia varicelor, cuperozei, venectaziilor pe gambe si coapse.
  • Tot hormonul feminin e responsabil de retentia de apa din zilele ce preced aparitia menstrelor.                    

In concluzie, hormonii masculini si feminini au efecte specifice asupra epidermului, hipodermului, glandelor sebacee si vaselor sanguine ale pielii. Starea de normalitate a pielii depinde in mare masura de normalitatea secretiilor hormonale ale glandelor sexuale.

Pielea grasa sau seboreea

In mod normal, in corpul unui un barbat adult se produc mici cantitati de hormon feminin, in timp ce in corpul unei femei se formeaza in mod normal mici cantitati de hormon masculin.

La femei, seboreea poate exista cu sau fara productia in exces a hormonului masculin:

  • Productia in exces de hormon masculin denumita hiperandrogenism determina o evolutie spre masculinizare,  cu aparitia seboreei si a hirsutismului - cresterea parului in alte zone decat scalpul.
  • La anumite persoane glandele sebacee sunt extrem de sensibile la hormonul masculin astfel incat.

In cazul barbatilor, situatia este diferita, in sensul ca productia de hormon masculuin este la nivel maxim intotdeauna. Seboreea masculina apare din cauza unui defect de “consum”.

Aspectul pielii la pubertate

Pubertatea se poate instala fara nici un incident, pielea pastrand un echilibru aparent. Apare o seboree fiziologica necesara mentinerii echilibrului unui tegument normal. Totusi, in majoritatea cazurilor pubertatea aduce schimbari majore in aspectul pielii care devine:

  • Lucioasa
  • Cu aspect pamantiu datorita ingrosarii stratului cornos al epidermului
  • Cu pori dilatati.

Aceste modificari apar cu predilectie pe zona mediana a fetei: frunte, nas, barbie. Uneori, aceste modificari  raman cantonate medio-facial, alteori se extind spre obraji.

S-a constatat ca o seboree instalata precoce devine mai tenace si mai greu de tratat. Formele cele mai grave sunt cele cu debut la 14 ani, la baieti si la 11 ani, la fete. Seboreea poate disparea spontan dupa cativa ani de evolutie, insa poate sa persiste toata viata sau, in cel mai grav caz, sa se complice cu acnee.

Complicatiile pielii grase

Initial apar punctele negre denumite comedoame. Acestea blocheaza porii astfel incat sebumul nu mai poate iesi la suprafata pielii. Astfel, pielea devine lucioasa, uleioasa. Alaturi de aceste puncte negre mai apar comedoane complet inchise situate profund in derm. Aceste se numesc microchisturi si reprezinta o forma agravata de puncte negre. In timp ce punctele negre se pot elimina spontan, microchistrurile, odata formate, nu mai dispar

La femei in preajma menstrelor (8 zile inainte) sau la ovulatie se poate observa o recrudescenta a acneei. Localizarea eruptiilor acneice difera de la caz la caz: la majoritatea femeilor,  acneea apare pe fata, insa pot fi si pe brate, decolteu, fese, ceafa sau gat.

Acneea si seboreea sunt afectiuni cu un impact puternic negativ asupra vietii sociale, affective si chiar profesionale.

Acneea adultului este localizata cu predilectie in jumatatea superioara a fetei si se caracterizeaza prin seboree fara puncte negre. Punctele negre apar in jumatatea inferioara a fetei,  mai ales pe barbie.

Acneea juvenila se caracterizeaza prin eruptii dispersate pe toata fata, predominant pe frunte. Trecerea spre acneea adultului se face in jurul varstei de 20 -22 de ani. 

TextDr. Dana Opris, Medic specialist dermato-venerologie