Acum ca esti insarcinata, probabil ca simti ca trebuie sa devii peste noapte un expert in nutritie. La urma urmelor, ceea ce mananci si bei – precum si ceea ce eviti, toate vor influenta dezvoltarea copilului tau.
Evita pestii cu un continut ridicat in mercur
Pestele este o sursa importanta de proteine, fier si zinc – nutrienti esentiali pentru cresterea si dezvoltarea copilului. In plus, acizii grasi omega-3 care se gasesc in multe feluri de peste, ajuta la dezvoltarea creierului copilului.
Insa anumite tipuri de peste – in special pestii pradatori mari cum ar fi rechinul, pestele-sabie sau macroul rege pot contine cantitati mari de mercur. Desi pentru adult mercurul din peste nu reprezinta un risc, daca esti gravida sau iti doresti sa ramai insarcinata, trebuie sa tii cont de cateva precautii speciale. Daca mananci frecvent peste cu continut crescut in mercur, acesta se poate acumula in timp in circulatia ta si astfel va ajunge la nivelul copilului care se dezvolta, avand un efect nociv asupra creierului si sistemului nervos al acestuia.
Care este cantitatea de peste recomandata pentru o gravida?
Ghidurile si unele societati medicale recomanda ca o femeie insarcinata sa manance o cantitate de pana la 340 grame de peste pe saptamana, aproximativ doua portii medii.
Ce peste este sigur pentru a fi consumat in sarcina?
Poti manca o varietate de peste care contine o cantitate redusa de mercur si care este bogat in omega-3, cum ar fi:
- Somon
- Hering
- Sardine
- Peste ansoa
- Pastrav
- Macrou de ocean
Alte alegeri sigure pot fi crevetii, somnul si conservele de ton. Este bine totusi sa limitezi consumul de ton alb la 170 grame pe saptamana.
Ce peste trebuie evitat in sarcina?
- Rechinul
- Pestele-sabie
- Macroul rege
Ce este bine sa retii:
- Evita pestii mari pradatori. Pentru a reduce expunerea la mercur, nu manca rechin, peste-sabie si macrou rege
- Evita sa consumi peste negatit si scoici. Pentru a preveni ingestia de bacterii sau virusuri periculoase, nu consuma peste negatit sau scoici, inclusiv sushi, sashimi, peste afumat sau fructe de mare congelate negatite
- Gateste adecvat pestele sau fructele de mare. Gateste pestele pana la o temperatura interna de 63oC. Se considera ca pestele este facut daca se separa in bucati si are un aspect opac pe toata suprafata lui. Gateste crevetii, homarul si scoicile pana devin alb-laptoase. Prepara scoicile, midiile si stridiile pana cand li se deschide cochilia si nu le manca pe cele care nu s-au deschis.