Astfel, rolul dieteticianului devine fundamental în cadrul echipei multidisciplinare pentru a oferi pacienților/clienților servicii de îngrijire mediaclă 360º atât pentru
- Preve
- periodic;Terapie nutrițională medicală specifică în diverse afecțiuni (obezitate, diabet zaharat, boli metabolice, afecțiuni gastrointestinale, endocrinologice, ginecologice, renale etc.).
Intervenția medicală nutrițională este etapizată și se desfășoară pe termen mediu și lung după caz.
Pentru că dobândirea informației nutriționale și internalizarea într-o manieră practică necesită timp, disciplină, colaborare și angajament din partea pacientului, respectiv ghidaj individualizat și abordarea flexibilă din partea dieteticianului. Lucruri care vor face tranziția de la teorie și practică.
Evaluarea inițială care are drept scop colectarea informațiilor cele mai importante și relevante ce stau la baza intervenției nutriționale.
Aceste informații se obțin cu ajutorul:
- Anamnezei efectuate în timpul primei ședinței și a măsurătorilor antropometrice (înălțime, circumferințe, analiza compoziției corporale) dacă aceasta se realizează fizic, la cabinet.
- Analizelor medicale care pot fi recomandate după caz de dietetician (fiecare specializare dispune de propriul set de parametri necesari pentru o evaluare completă a stării de sănătate)
- Chestionarelor de evaluare a comportamentului alimentar, a evoluției greutății
- Jurnalului alimentar și emoțional, jurnal personal de monitorizare a simptomelor în cazul patologiilor digestive.
Următoarea întâlnire presupune interpretarea acestor date în vederea stabilirii unui diagnostic nutrițional, care este diferit de cel medical.
Un diagnostic nutrițional identifică o problemă la nivelul tiparului alimentar, al comportamentului alimentar și/sau dezechilibru al statusului nutrițional reflectat de analize medicale.
Atenție!
Dieteticienii nu pot să pună un diagnostic medical. În cazul în care se observă anomalii ale valorilor analizelor, dacă se suspicionează o anumită patologie în funcție de simptomatologia declarată, dieteticianul te poate direcționa către medicul specialist în funcție de caz, pentru investigații suplimentare și stabilirea unui diagnostic medical. Apoi se revine la dietetician cu diagnosticul pus de către medic și se va stabili strategia nutrițională potrivită pentru patologia respectivă.
În baza diagnosticului primit de la medicul specialist și al diagnosticului nutrițional stabilit de dietetician, se stabilește intervenția medicală nutrițională, adaptată nevoilor individuale ale pacientului:
- Prescripția nutrițională (recomandări nutriționale generale și individualizate, privind alimentația și stilul de viață)
- Consilierea nutrițională - formularea obiectivelor nutriționale și a planului de acțiune individualizat
- Educația nutrițională – dezvoltarea strategiilor și a aptitudinilor necesare pentru a implementa și menține schimbările privind dieta, activitatea fizică, necesare optimizării stării de sănătate.
- În unele situații se poate opta pentru un plan de dietă personalizat.
Implementarea recomandărilor stabilite în colaborare cu pacientul, monitorizarea nutrițională și reevaluarea periodică.
- Monitorizarea progresului și după caz a rezoluției afecțiunii care a necesitat intervenție nutrițională specifică
- Monitorizarea și ajustarea obiectivelor inițiale, modificarea acestora în funcție de stadiul intervenției nutriționale.
- Reevaluarea statusului nutrițional, în special parametrii care au avut valori patologice, și interpretarea analizelor medicale pentru a stabili conduita dietetică viitoare.
- Deoarece nu există doi oameni la fel, nici abordarea nutrițională nu poate veni cu soluții universal valabile. Științele medicale, dintre care și nutriția, dispun de numeroase nuanțe. Ce este potrivit pentru un pacient, poate fi dăunător pentru altul. Însă pentru un grad crescut de personalizare este nevoie de pentru a construi o relație terapeutică solidă,
- pentru ca dieteticianul să se familiarize cu provocările mediului de viață, resursele existente și cazuistica medicală, după caz,
- Pentru ca pacientul să deprindă elementele fundamentale de nutriție, aptitudinile și instrumentele necesare pentru a beneficia de efectele terapei nutriționale pe termen lung, de a depăsi barierele neprevăzute și a preveni recăderea.
Iar individualizarea nu se face (exclusiv) prin planuri de dietă calculate la virgulă, reguli rigide de dietă, ci prin colaborare, auto-monitorizare și feedback din partea pacientului, încercare și eroare, până ajungem la formula „magică” care să se potrivească „ca o mănușă”, cu care să rezonezi pe termen lung.
Tu ești pregătit pentru o astfel de schimbare?
Consilierea și educația nutrițională nu au vârstă, nu sunt exclusive doar dacă ești bolnav sau vrei să slăbești.
Astfel:
- Fie că dorești să evaluezi alimentația și statusul nutrițional, să afli ce anume poți îmbunătăți în dieta și stilul de viață, pentru a avea un organism sănătos și reziliență în fața aversiunilor (stres profesional, sedentarism, poluare, mediul obezogen, alimentația pro-inflamatorie);
- Sau ai fost diagnosticat recent cu o afecțiune care poate beneficia de ghidaj nutrițional (sindromul de intestin iritabil, diabet, hipercolesterolemie, obezitate, hiperuricemie/gută, sindromul ovarelor polichistice, SIBO, boală celiacă, endometrioză etc.).
- Ori ai încercat pe cont propriu să faci diferite schimbări în stilul de viață, ai urmat diverse diete și strategii nutriționale, suplimente, simți că ai epuizat toate ideile și dorești să lucrezi cu un dietetician într-un cadru profesionist.
Te așteptăm în clinică pentru a lua legătura cu specialiștii noștri.