Oboseala este frecventa in special in primul trimestru de sarcina si tinde sa reapara spre sfarsitul sarcinii. Unele femei se vor simti obosite pe toata durata sarcinii, in timp ce altele vor fi la fel de active ca si inainte. Multe femei vor fi mai tot timpul obosite in prima parte a sarcinii, inca dinainte ca greutatea lor sa se modifice. Chiar si cele care obisnuiau sa nu adoarma decat tarziu noaptea, vor descoperi cat de greu le este acum sa ramana treze pentru a vedea macar emisiunea favorita de la ora 8!
Nu se cunoaste exact ce determina aceasta stare de oboseala in sarcina timpurie, insa este posibil ca modificarile hormonale - in special o crestere importanta a progesteronului, sa fie raspunzatoare, cel putin partial, de asta. In plus, este destul de greu sa ai un somn odihnitor daca nu te simti confortabil sau trebuie sa te duci atat de des la toaleta pe timpul noptii.
In plus, greata si varsaturile te pot vlagui de energie. La asta se adauga si temerile pe care le ai despre sarcina si copilul tau si nu este de mirare ca te simti ca si cand ai fi alergat la maraton.
Oboseala poate fi, de asemenea, un simptom al anemiei prin deficit de fier, care este frecventa in sarcina. Medicul va face un test de sange la prima consultatie antenatala si din nou, la sfarsitul celui de-al doilea trimestru sau inceputul trimestrului 3.
Ce poti face cand te simti obosita?
Asculta-ti corpul. Mergi la culcare mai devreme decat de obicei. Si daca este posibil, dormi putin si in timpul zilei. Chiar si 15’ in care sa atipesti pot fi de folos. Daca lucrezi si esti suficient de norocoasa sa ai un birou al tau, inchide usa, pune capul pe birou si odihneste-te. Sau fii creativa: cauta un birou sau o sala de conferinte libera sau intinde-te pe scaunul masinii tale.
Adapteaza-ti programul. Elimina toate angajamentele sociale si treburile in casa neimportante. Daca lucrezi in afara casei, incearca sa reduci numarul de ore sau aranjeaza sa poti lucra acasa in timpul week-endului, astfel incat, din cand in cand, sa poti pleca mai devreme acasa. Ia-ti cate o pauza (o zi de concediu de odihna sau de boala, daca nu te simti bine). Daca esti o mama care sta acasa, roaga pe cineva sa aiba grija de copiii tai, astfel incat sa poti sa te odihnesti.
Asigura-te ca mananci ceea ce trebuie. Ai nevoie de aproximativ 300 calorii in plus in fiecare zi. O dieta sanatoasa care sa te energizeze contine fructe, legume, cereale integrale, lapte degresat si carne slaba. Pe de alta parte, mancarea junk food te va secatui de vigoare. O gustare sanatoasa poate fi un fruct sau un iaurt.
Hidrateaza-te bine. Redu cantitatea de cafeina si asigura-te ca bei suficienta apa. Daca urinarea frecventa te impiedica sa dormi, nu mai bea cu cateva ore inainte de a merge la culcare.
In fiecare zi fa o activitate fizica moderata. Probabil ca simti ca de-abia ai energie sa ajungi la sfarsitul zilei, darmite sa mai faci si sport. Insa activitatea fizica moderata, cum ar fi mersul, poate sa te faca sa te simti mult mai bine. Ca urmare, doar daca medicul nu ti-a interzis asta, introdu exercitiile fizice in activitatea ta zilnica de rutina. De asemenea, incearca sa faci frecvent pauze de-a lungul zilei in care sa faci exercitii de intindere si de respiratie profunda.