Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Epilarea inghinala in sarcina

Sarcina este o perioada minunata, dar totodata interesanta si provocatoare. Schimbarile care au loc in trupul femeii sunt uimitoare si se petrec cu mare repeziciune. In ceea ce priveste provocarile, acestea sunt si ele la un nivel foarte ridicat, sunt complexe si multiple, atat fizice, cat si emotionale.

Efectele hormonilor de sarcina

Rolul hormonilor este de a crea cele mai bune conditii pentru dezvoltarea fatului, ajutandu-te sa faci fata efortului urias pe care il face organismul pe parcursul sarcinii. Ca urmare, apar unele efecte secundare la nivelul pielii, al unghiilor, dintilor si parului. Pielea si unghiile au tendinta de a fi fragile, exista o sensibilitate crescuta la nivelul gingiilor si un risc mai mare de formare a cariilor, iar parul creste mai repede, mai gros si in cele mai neplacute si neasteptate locuri. Cele mai afectate zone de aceasta „explozie” a parului sunt axilele, buza superioara, gambele si zona inghinala.

Din fericire, pilozitatea cutanata in exces este o chestiune temporara, specifica sarcinii, iar in circa trei-sase luni dupa nastere, aceasta problema dispare de la sine, tot asa cum a aparut.

Dar, pentru ca in timpul lunilor de sarcina parul care creste in locurile nedorite este nu doar neplacut si inestetic, ci poate genera si un sentiment de disconfort, este bine sa gasesti cele mai bune solutii pentru a-l indeparta. Eliminarea acestuia te va face sa te simti mai feminina si va contribui substantial la confortul psihic.

Lama de barbierit si penseta

Indepartarea parului nedorit din zonele accesibile (de pe fata, axila, gambe) este usor de realizat cu lama si penseta. Poti folosi si epilatoarele electrice pentru gambe, daca suporti fara angoase prea mari senzatiile neplacute.

Lama de barbierit ramane una dintre cele mai bune solutii, dar este indicat sa o faci mereu intr-un loc sigur, evitand aceasta operatiune in timpul dusului, mai ales in perioada mai avansata a sarcinii cand exista riscul de a te dezechilibra.

Penseta poate rezolva parul nedorit care apare pe buza superioara, in barbie sau chiar la nivelul mameloanelor. Procedeaza cu atentie astfel incat sa nu te ciupesti, dezinfecteaza locul dupa operatiune si foloseste mereu creme hidratante, pentru a calma pielea.

Este bine de stiut ca, in urma sarcinii, vascularizarea la nivelul pielii este mult mai intensa, motiv pentru care pielea se poate irita mai usor, epilarea poate sa fie mai dureroasa, iar riscul unor probleme ulterioare (par crescut sub piele) sau pusee de foliculita este mai ridicat.

Foloseste mereu o lama noua, dezinfecteaza mereu instrumentele pe care le folosesti, iar daca apelezi la serviciile unui salon de infrumusetare, ai grija ca instrumentarul sa fie perfect igienic, iar personalul trebuie sa poarte manusi de unica folosinta.

Epilarea cu ceara

Utilizarea procedurilor de epilare cu ceara este, in general, considerata sigura in timpul sarcinii. Compusii din aceasta categorie nu penetreaza pielea, dar chiar si asa, o serie de masuri de siguranta pot fi luate, indiferent daca folosesti aceasta procedura acasa sau intr-un cabinet cosmetic.

In cel de al doilea caz, apeleaza la serviciile unui centru experimentat si autorizat. Fii foarte atenta la curatenie si instrumentar si foloseste mereu doar ceara de unica folosinta. Ideea ca tratamentul termic al acesteia indeparteaza orice risc de infectie nu este un argument. Nu folosi ceara care a mai fost utilizata anterior.

Evita epilarea cu ceara in cazul afectiunilor cutanate preexistente cum ar fi:

  • taieturi deschise;
  • varice profunde sau superficiale;
  • eruptii cutanate de orice tip;
  • zone cu cicatrici;
  • alunite si negi;
  • cosuri sau furuncule;
  • zonele cutanate care sunt tratate cu pomezi sau lotiuni pentru diferite afectiuni.

In oricare dintre aceste situatii, epilarea cu ceara irita si lezeaza pielea, poate amplifica acneea, provoca foliculita sau genereaza infectii locale neplacute si suparatoare.

Un alt detaliu care trebuie urmarit este temperatura pe care o are ceara pentru epilat. Pielea femeilor gravide este extrem de sensibilia, inclusiv la caldura, astfel ca este recomandat ca temperatura pe care o are ceara sa fie cat mai mica pentru a preveni arsurile care sunt dureroase si pot fi cauza unor infectii locale.

Tipuri de epilare inghinala, permise in sarcina

Folosirea de ceara pentru indepartarea parului din zona inghinala este sigura pentru copil. Ceara nu se absoarbe la nivelul pielii, insa indepartarea ei poate fi o manevra foarte dureroasa, mai ales la nivelul zonei pubiene. Sensibilitatea zonei este accentuata de hormonii de sarcina si de vascularizarea intensa. Acest din urma fapt este cel care poate accentua riscul spargerii capilarelor care, desi nu este grav, este inestetic.

Poti utiliza ceara moale sau tare. Daca prima are o temperatura ridicata atunci cand este aplicata si adera intens la piele, cea tare este rece si disconfortul la indepartare este mai redus, dar si eficienta tratamentului cosmetic scade.

Daca nu ai experimentat epilarea cu ceara in zona inghinala, operatiunea va fi destul de neplacuta, dar daca este realizata corect, va putea fi suportata.

Este bine sa-i spui esteticianului ca esti insarcinata, in cazul in care sarcina nu este vizibila, pentru ca acesta sa lucreze cu blandete si sa ia in calcul toate masurile de siguranta sanitara. 

Ceara si melasma

Melasma este o problema de pigmentare comuna a pielii. Apare frecvent la femei si este favorizata de sarcina, terapia cu anticonceptionale sau cea de substitutie cu progesteron de dupa menopauza. Frecventa in timpul sarcinii, aceasta problema de pigmentare poarta numele de cloasma sau „masca de sarcina”.

Femeilor care au aceasta problema li se recomanda sa evite epilarea cu ceara a zonelor afectate, din mai multe motive: pentru ca pielea este mai sensibila si se poate irita foarte usor, dar si pentru ca ceara va „sigila” pigmentul din piele, astfel ca aceste pete vor disparea mult mai greu dupa sarcina, dar si pentru ca ceara poate duce la agravarea melasmei.

Alternative la epilarea cu ceara

Daca epilarea cu ceara nu este o solutie confortabila, exista si alte optiuni pentru indepartarea parului, iar cea mai des utilizata este cea cu lama.

Este important sa folosesti dispozitive noi si un sapun bland sau chiar spuma de barbierit care sa inmoaie parul si sa hidrateze pielea. Daca in primele luni de sarcina te vei putea descurca singura, de la mijlocul lunii a sasea de sarcina va fi foarte dificil, astfel ca vei avea nevoie de ajutor. Acesta poate sa vina de la partenerul tau, care trebuie sa se dovedeasca abil si atent sau poti apela la un salon cosmetic. Indiferent de situatie, trebuie sa acorzi atentie maxima respectarii tuturor regulilor de igiena.

Cremele epilatoare pot fi si ele o solutie. Ingredientele continute de acestea nu sunt contraindicate in sarcina, dar nu trebuie folosite excesiv, iar pentru confortul psihic, evita-le in primele luni de sarcina, cu atat mai mult cu cat mirosul poate accentua senzatia de greata. La fel de important este sa testezi crema inainte de utilizare, chiar daca este una pe care ai folosit-o anterior fara probleme, pentru ca pielea in perioada sarcinii poate avea reactii diferite, uneori surprinzatoare.

Ingrijirea pielii dupa epilare

Dupa epilare, pielea trebuie ferita de expunere la soare. Dezinfectarea cu solutii blande si hidratarea cu o crema emolienta sunt absolut necesare.

Este bine sa urmaresti evolutia pielii proaspat epilate in primele 24 de ore pentru a vedea daca exista eventuale probleme sau semnele unei iritatii sau infectii, pentru a putea trata rapid problema.

Acorda atentie aspectului estetic din timpul sarcinii pentru ca este benefic pentru psihic. Sarcina este o perioada speciala de care trebuie sa te bucuri din plin, iar confortul oferit de ingrijirea trupului contribuie la aceasta.