Modificarile legate de pigmentarea pielii sunt unele din cele mai evidente schimbari care apar la nivelul pielii in sarcina.
Zona din jurul mameloanelor devine mai inchisa la culoare. La fel se poate intampla si cu pielea de pe partea interioara a coapselor si de la nivelul organelor genitale. In plus, poti obseva o linie inchisa la culoare, linia nigra, care porneste de la ombilic catre zona pubiana. La nivelul fetei, in special pe obraji si buza superioara, pot sa apara pete maronii. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de cloasma sau masca gravidica.
Inchiderea la culoare a pielii s-ar datora modificarilor hormonale din sarcina, care determina o crestere temporara a productiei de melanina, o substanta naturala care da culoarea parului, pielii si ochilor. Desi aceste modificari nu pot fi prevenite, cloasma poate sa se inrautateasca la expunerea la soare, astfel incat este recomandat sa stai la umbra ori de cate ori acest lucru este posibil, iar daca trebuie sa stai la soare, sa folosesti suficienta crema de protectie solara cu un factor de cel putin 30 SPF.
Frecvent, la cateva luni dupa ce ai nascut, aceste zone hiperpigmentate nu se vor mai vedea si tenul tau va reveni la culoarea initiala, desi la unele femei aceste modificari nu vor disparea complet niciodata. Daca te preocupa persistenta lor, intreaba medicul dermatolog despre tratamentele cosmetice care ar putea fi utile in cazul tau.