Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Varianta Delta a SARS-CoV-2 creste riscul de efecte adverse in sarcina

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
varianta_delta
Femeile insarcinate au reprezentat o populatie care a preocupat medicii inca de la inceputul pandemiei COVID-19. Studii recente arata ca pe masura ce varianta Delta a SARS-CoV-2, foarte usor transmisibila, a devenit tulpina dominanta, a provocat o crestere a cazurilor, a spitalizarilor si a deceselor.

Cresterea a inclus un numar mai mare de paciente gravide cu COVID-19 internate sau tratate in terapie intensiva comparativ cu perioadele anterioare. Ca urmare, Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG), Societatea Americana de Medicina Materno-Fetala si Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite si Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania recomanda ca toate femeile insarcinate sa se vaccineze impotriva COVID-19, in orice moment al sarcinii.

Varianta Delta creste riscul de rezultate adverse la femeile insarcinate, arata un studiu publicat de Universitatea Alabama

Varianta Delta (B.1.617.2) a virusului SARS-CoV-2 a devenit varianta predominanta care circula in Statele Unite incepand cu iulie 2021. Anterior acestei date, National Institute of Child Health si Human Development Maternal-Fetal Medicine Units Network din Statele Unite au raportat o crestere a nasterii prin cezariana, a nasterilor premature si a hipertensiunii arteriale asociate sarcinii la femeile insarcinate care au dezvoltat o forma grava sau critica de COVID-19.

Medicii ginecologi de la University of Alabama, Birmingham Hospital au urmarit rata de internare si efectele adverse asupra mamelor si nou-nascutilor in cazul pacientelor gravide cu COVID-19 internate in perioada 22 martie 2020 - 18 august 2021. Studiul a fost publicat in septembrie in

Revista Obstetrics and Gynecology din Statele Unite. Caracteristicile grupurilor pre-Delta si Delta au fost comparate. Rezultatele studiului au aratat o morbiditate si rezultate adverse serioase ca urmare a asocierii sarcinii cu infectia cu varianta Delta.

Au fost incluse in total 293 de paciente insarcinate cu COVID-19: 224 in perioada pre-Delta si 69 in perioada Delta. Grupurile au fost similare, cu exceptia faptului ca au fost mai multe paciente cu astm in perioada pre-Delta. In perioada pre-Delta, niciuna dintre paciente care a fost testata pozitiv nu fusese vaccinata, comparativ cu 3% in perioada Delta.

In perioada cu varianta Delta, s-a observat un procent crescut de paciente insarcinate cu boala COVID-19 severa-critica si un numar crescut de internari in terapie intensiva. De asemenea, s-a observat o crestere semnificativa a nevoii de suport ventilator, intubare si tratament farmacologic.

Perioada Delta a fost, de asemenea, asociata cu un procent crescut de nastere prin cezariana, nastere prematura si internare in unitatea de terapie intensiva neonatala.

„In iulie si august 2021, am observat o crestere alarmanta a pacientelor insarcinate spitalizate cu COVID-19 ca urmare a variantei Delta. Mullte dintre aceste femei au nascut prematur, ca urmare a efectului virusului.” - a mentionat Dr. Akila Subramaniam, Profesor asociat in cadrul Departamentului de Medicina Materno-Fetala al Spitalul Birmingham, Universitatea Alabama.

„Femeile insarcinate reprezinta o populatie cu risc crescut, cu un procent scazut de vaccinare in general. Circula o serie de dezinformari care provoaca indoieli cu privire la vaccinarea impotriva COVID-19 sau minimizeaza efectul virusului. Acest studiu evidentiaza cat de periculoasa poate fi infectarea, in special cu varianta Delta, atat pentru mama, cat si pentru copil.” - a subliniat Dr. Jodie Dionne, director asociat al Centrului pentru Sanatatea Reproductiva a Femeii si Profesor asociat in Departamentul de Boli Infectioase al Spitalul Birmingham, Universitatea Alabama.

Varianta Delta creste riscul pentru femeile insarcinate, se mentioneaza intr-un alt studiu

Comparativ cu cazurile de infectie cu coronavirus de la inceputul pandemiei, infectiile cu varianta Delta determina rezultate ingrijoratoare in cazul femeilor insarcinate nevaccinate, sugereaza noi date.

Studiul a fost publicat in Revista American Journal of Obstetrics and Gynecology la 14 septembrie 2021. Medicii au evaluat 1515 femei insarcinate cu COVID-19 care au primit ingrijiri in cadrul unei retele mari de sanatate publica din Dallas in perioada mai 2020 - 4 septembrie 2021.

Pe masura ce varianta Delta (B.1.617.2) a devenit predominata la nivel local, atat volumul cazurilor, cat si procentul cazurilor de boala grava sau critica au crescut semnificativ, iar 25% dintre femeile insarcinate diagnosticate in perioada 29 august 2021 - 4 septembrie 2021 au necesitat internare.

82 de femei (5.4%) - dintre care 81 care nu erau vaccinate - au dezvoltat o forma grava de COVID-19, dintre care 10 au avut nevoie de ventilatie mecanica si doua paciente au decedat, nou-nascutii supravietuind. Au existat 2 cazuri de deces fetal-neonatal asociat cu boala COVID-19 critica la mama.

Posibilele mecanisme fiziopatologice raspunzatoare pentru severitatea crescuta a bolii COVID-19 cauzate de varianta Delta in timpul sarcinii nu sunt pe deplin intelese. Rezultatele studiului evidentiaza urgenta cerintei de masuri de preventie, incluzand si vaccinarea impotriva COVID-19 in timpul sarcinii.

„Femeile insarcinate se confrunta cu un risc crescut de complicatii in cazul oricarui tip de infectie respiratorie joasa severa, astfel incat aceste constatari ale riscului datorat variantei Delta subliniaza si mai mult necesitatea ca femeile gravide sa se vaccineze impotriva COVID-19.” - a concluzionat conducatorul studiului Dr. Emily Adhikari de la Universitatea din Texas, Southwestern Medical Center.

„Colegiul American al Medicilor Ginecologi si Obstetricieni (ACOG) recomanda vaccinarea impotriva COVID-19 a femeilor insarcinate, deoarece avem dovezi ale utilizarii sigure si efective a vaccinului in timpul sarcinii ca urmare a zeci de mii de femei gravide care s-au vaccinat si pentru ca stim ca boala  COVID-19 expune gravidele la un risc crescut de complicatii severe. Mai mult, raportat la procentul actual de vaccinare reiese ca oamenii sunt increzatori in siguranta si valoarea protectiva a vaccinurilor impotriva COVID-19”, a subliniat presedintele ACOG, Dr. J. Martin Tucker.

Informatia din acest articol era corecta in momentul postarii. Datorita naturii fluide a pandemiei COVID-19, intelegerea stiintifica despre boala, precum si recomandarile si ghidurile de tratament s-ar putea sa se fi schimbat de la data publicarii originale.

 

 

Surse de informatie:
ACOG and SMFM Recommend COVID-19 Vaccination for Pregnant Individuals www.acog.org
Increasing severity of COVID-19 in pregnancy with Delta (B.1.617.2) variant surge www.ajog.org
Maternal and Perinatal Outcomes Associated With the Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2) Delta (B.1.617.2) Variant www.journals.lww.com
Delta variant increases risk of adverse outcomes in pregnant women, new UAB study shows www.uab.edu

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor