Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Mișcări fetale: tot ce trebuie să știi despre această etapă importantă a sarcinii

fetale1
Una dintre cele mai însemnate și plăcute experiențe în timpul sarcinii este să simți mișcările bebelușului tău. Aceste mici și inofensive lovituri nu numai că stabilesc o legătură profundă cu copilul tău aflat în creștere, ci sunt și un semn liniștitor al stării sale de bine. Pe măsură ce sarcina avansează, monitorizarea mișcărilor bebelușului devine din ce în ce mai importantă, permițându-ți să recunoști tiparele unice ale acestuia și să soliciți asistență medicală, atunci când este necesar.

Citește mai departe, pentru a explora mai multe despre mișcările fetale, precum semnificația lor și tot ceea ce trebuie să știi pentru a avea o sarcină cât mai sănătoasă.

Când începi să simți mișcările bebelușului în burtică?

Pentru majoritatea mamelor aflate la prima sarcină, primele mișcări fetale sunt, de obicei, resimțite undeva între 18 și 24 de săptămâni de sarcină (4-6 luni de sarcină). Cu toate acestea, la câte săptămâni se mișcă bebelușul poate varia de la o femeie însărcinată la alta, unele dintre acestea simțindu-și bebelușul mișcându-se încă de la 16 săptămâni sau, din contră, mai târziu, de la 26 de săptămâni.

Dacă ai mai fost însărcinată, este posibil să observi aceste mișcări fetale mai devreme, în jurul săptămânii 16, deoarece devii mult mai conștientă chiar și la senzațiile subtile.

Este important de remarcat că locația placentei poate influența, de asemenea, momentul în care vei simți mișcările bebelușului. Dacă, de exemplu, sarcina ta curentă are o placentă anterioară (placenta este poziționată spre peretele anterior al uterului), aceasta poate acționa ca un strat suplimentar, ce atenuează potențial mișcările fetale și, totodată, poate întârzia conștientizarea acestora.

👉 Citește mai multe despre sanatatea femeii si sarcina și fii mereu la curent cu noutățile din acest domeniu fascinant!

Cum se simt loviturile bebelușului?

Senzațiile pe care le vei experimenta în urma mișcărilor fătului pot varia, de-a lungul sarcinii. Inițial, s-ar putea să simți doar o atingere ușoară, o mică undă sau o senzație de răsucire, adesea descrisă ca „fluturi în burtică”.

Pe măsură ce sarcina progresează și bebelușul tău crește, aceste mișcări vor deveni din ce în ce mai distincte și vei putea simți lovituri precise, ciupituri și chiar vei putea vedea picioarele și brațele, ca niște proeminențe pe burtica ta.

Este important să ții minte că, la fel ca tine, fiecare bebeluș este unic, unii fiind mai activi decât alții. Intensitatea și frecvența mișcărilor sunt parametri ce pot varia, de asemenea, de la o sarcină la alta, chiar și pentru aceeași mamă.

Astfel, încearcă să nu compari mișcările bebelușului tău cu ale altora sau cu sarcinile tale anterioare ci, în schimb, concentrează-te pe a cunoaște tiparele individuale ale bebelușului tău, pentru a ști dacă totul decurge normal.

👉 Află beneficiile unui masaj prenatal și bucură-te de acesta chiar în decursul sarcinii tale curente sau pentru o sarcină viitoare!

fetale2

Cât de des ar trebui să se miște bebelușul?

Mișcările fetale nu sunt o știință exactă, astfel că nu există un număr fix de mișcări pe care bebelușul tău ar trebui să le facă în fiecare zi, întrucât fiecare este diferit. Cu toate acestea, este util să cunoști tiparele normale de mișcare ale bebelușului tău, în mod tipic, între săptămânile 24 și 28 de sarcină.

Odată ce ai identificat tiparele obișnuite ale bebelușului tău, ar trebui să continui să simți mișcări constante pe tot parcursul zilei. Bebelușii tind să fie mai activi în anumite momente, precum după masă sau atunci când te odihnești. Ei au, de asemenea, cicluri de somn, în timpul cărora pot fi mai puțin activi.

Practic, este esențial să acorzi atenție ritmului unic al bebelușului tău și să anunți medicul atunci când ai observat devieri semnificative de la tiparele sale obișnuite.

Urmărirea mișcărilor fetale

Chiar dacă numărarea mișcărilor fetale sau înregistrarea acestora nu mai este recomandată de rutină, este, totuși, important să acorzi suficient timp în fiecare zi pentru a te concentra asupra mișcărilor bebelușului tău.

Acest lucru poate fi deosebit de util mai ales dacă ai un stil de viață plin de activități care te-ar putea distrage. Ia în considerare setarea unor alarme sau stabilirea unei rutine pentru a verifica nivelurile de activitate ale bebelușului tău în burtică, în mod regulat.

Întrebări frecvente și sfaturi despre mișcările bebelușului

👉 Regina Maria dispune de o gamă largă de specialisti în domeniu, printre care și medici de familie și ginecologi, care te vor ajuta pe tot parcursul sarcinii tale, precum și la momentul nașterii.

De-a lungul sarcinii, indiferent că este prima sarcină sau deja ai experiență, mereu pot exista diferite întrebări și îngrijorări cu privire la mișcările bebelușului tău în burtică. Iată câteva aspecte pe care să le ai în vedere:

Bebelușul se mișcă mai puțin spre sfârșitul sarcinii?

Deși se poate crede că mișcările bebelușului se atenuează odată ce acesta crește sau își modifică poziția în burtică, bebelușii sănătoși continuă să se miște în fiecare zi, chiar până la naștere și în timpul travaliului.

Dacă observi o scădere semnificativă a mișcărilor bebelușului tău, nu ezita să iei legătura cu medicul de familie sau cu medicul obstetrician care îți supraveghează sarcina.

Se poate face bebelușul să se miște?

Nu ar trebui niciodată să încerci să stimulezi bebelușul să se miște. În timp ce anumite activități pe care le desfășori, precum mâncatul sau odihnitul, pot duce, uneori, la o creștere a frecvenței mișcărilor și bebelușul va părea mai activ, încercarea de a face bebelușul să se miște poate fi periculoasă.

Se pot asculta și monitoriza bătăile inimii bebelușului?

Nu este bine să te bazezi pe monitoarele portabile pentru bătăile inimii copilului sau pe aplicațiile care asigură monitorizarea frecvenței cardiace a bebelușului tău. Aceste dispozitive nu sunt fiabile și pot oferi o falsă senzație de liniște.

Numai medicii cu instruire specializată pot evalua cu precizie frecvența cardiacă și starea de bine a bebelușului tău.

Ce trebuie făcut dacă bebelușul nu se mai mișcă?

Dacă bebelușul nu mișcă în burtică până la 24 de săptămâni de sarcină sau dacă observi o scădere semnificativă sau o schimbare a mișcărilor bebelușului în orice etapă, trebuie să iei legătura urgent cu medicul tău.

Medicul va solicita, cel mai probabil, să vii cât de curând pentru o evaluare, ceea ce poate implica o ecografie pentru a stabili starea de bine a bebelușului tău. În timp ce o reducere a mișcărilor fetale nu indică în mod obligatoriu o problemă, este crucial să soliciți asistență medicală promptă, pentru siguranța bebelușului tău.

Preocupări privind mișcările bebelușului

Dacă ai preocupări legate de mișcările bebelușului tău, chiar și după ce ai fost liniștită de medic în urma unui control amănunțit, nu ezita să îl contactezi din nou. Tu ești cea care cunoaște cel mai bine mișcările bebelușului tău și, astfel, este esențial să adresezi orice îngrijorare legată de sănătatea acestuia.

În concluzie, mișcările fetale sunt o experiență plină de emoție și o conexiune profundă cu bebelușul tău încă înainte ca acesta să se nască. Înțelegând tiparele și semnificația mișcărilor fetale, poți juca un rol activ în monitorizarea stării sale de bine pe tot parcursul sarcinii. Ține minte, însă, că fiecare bebeluș este unic, iar tiparele sale de mișcare pot varia.

Nu în ultimul rând, dacă ai orice fel de îngrijorări sau observi schimbări semnificative, nu ezita să soliciți sfatul medicului tău.

Bibliografie:

  • https://www.tommys.org/pregnancy-information/pregnancy-symptom-checker/baby-fetal-movements
  • https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/your-babys-movements/
  • https://www.pregnancybirthbaby.org.au/baby-movements-during-pregnancy
  • https://www.whattoexpect.com/pregnancy/fetal-development/fetal-movement/