Sistemul imunitar uman este pregatit sa elimine orice este identificat ca fiind strain pentru a oferi o protectie adecvata impotriva agentilor patogeni. In timpul sarcinii, sistemul imunitar al mamei se poate confrunta cu un astfel de element strain, in cazul in care embrionul prezinta antigene „non-self” de la tata. Capacitatea mamei de a „tolera” embrionul este esentiala pentru a obtine o sarcina de succes.
Pe de alta parte, modificarile mecanismelor imunoregulatorii ale raspunsului matern la fat pot fi responsabile pentru unele cazuri de infertilitate feminina, insuficienta de implantare sau avort spontan, se arata intr-o serie de studii recente. Pentru a veni in sprijinul viitoarelor cupluri, oamenii de stiinta au creat un test genetic care permite evaluarea riscurilor ca embrionul sa fie respins de sistemul imunitar matern si, astfel, sa directioneze interventiile medicale pentru a obtine o sarcina de succes. Este vorba despre testul KIR - genotiparea genelor receptorilor KIR (Killer Immunoglobuline Receptors) si ale genelor HLAC (pentru stabilirea compatibilitatii) – gene testate in mod obisnuit inainte de realizarea unui transplant de organe.
Despre compatibilitatea materno-fetala
Exista mai multi factori care influenteaza reusita unei sarcini: un embrion de buna calitate, un uter pregatit sa-l primeasca si o interactiune imunitara adecvata intre cele doua pentru a permite implantarea si dezvoltarea corespunzatoare a embrionului.
Imunotoleranta materna fata de embrion incepe in primul rand la nivel uterin, adaptarea uterului la fat aparand dupa un proces imunologic complicat. Procesul de adaptare se realizeaza prin interactiunea dintre receptorii KIR exprimati de celulele sistemului imunitar matern prezente in uter (numite celule NK uterine) si liganzii acestor receptori (numiti HLA-C, Human Leukocyte Antigen -C) care sunt exprimati de trofoblastul embrionar (stratul celular extern al oului din care se formeaza placenta). Aceste celule NK uterine recunosc embrionul prin intermediul receptorilor localizati pe suprafata lor, numiti KIR, receptori care se ataseaza de fragmentele de identificare a embrionului gasite pe suprafata acestuia produse de genele HLA-C.
In situatia in care exista toleranta materno fetala sarcina se va dezvolta fara complicatii. Daca nu exista compatibilitate intre receptorii KIR materni si liganzii HLA-C ai embrionului, sarcina poate sa fie afectata. Mai multe studii au aratat ca anumite combinatii intre receptorii KIR si genele HLA-C sunt mai susceptibile sa conduca la complicatii in sarcina.
Genotiparea KIR-HLAC
Genotiparea genelor receptoare KIR si a genelor HLA-C permite identificarea compatibilitatii dintre receptorii uterini KIR si genele HLA-C de la nivelul embrionului. Daca exista o compatibilitate buna, procesul de toleranta materno-fetala se va dezvolta corect, iar sarcina va evolua fara complicatii. In caz contrar, daca aceasta compatibilitate intre receptorii uterini KIR si genele HLA-C embrionare nu exista, procesul de acceptare a embrionului, adica sarcina, poate fi compromis daca nu se intervine
Genotiparea KIR-HLAC ajuta la:
- Identificarea cauzei avorturilor recurente si a esecului implantarii embrionare
- Stabilirea numarului optim de embrioni de transferat, in cazul procedurilor de reproducere asistata
- Prevenirea posibilelor complicatii in timpul sarcinii
- Alegerea unui donator compatibil, atat in cazurile de donare de ovocite, cat si de donare de spermatozoizi
Cum se realizeaza testul genetic KIR-HLAC?
Genotiparea KIR-HLAC se realizeaza prin analiza ADN-ului celor doi parteneri. In prima faza, este necesara prelevarea unei probe de sange de la fiecare partener. Odata ajunse in laborator, biologii vor extrage materialul genetic si vor efectua genotiparea receptorilor KIR - HLA-C ai viitoarei mame si genotipul HLA-C al tatalui. In cazurile de donare de ovocite sau sperma, este necesara genotiparea genelor HLA-C ale donatorului.
Pe baza rezultatelor testului genetic, se poate stabili cu precizie un diagnostic si pot fi luate cele mai bune decizii cu privire la optiunile terapeutice pentru cuplu.
Testul genetic KIR-HLAC este disponibil in cadrul laboratorului Genetic Center, parte a Retelei de Sanatate REGINA MARIA.
Ce se intampla daca un cuplu este incompatibil KIR-HLAC
Incompatibilitatile imunologice pot afecta procesele de reproducere esentiale care, in final, pot duce la o insuficienta de implantare a embrionului, avorturi recurente si preeclampsie. Mai multe studii au aratat ca patologiile severe asociate cu sarcina cresc semnificativ la femeile insarcinate care prezinta o incompatibilitate materno-fetala. Atunci cand se constata aceasta incompatibilitate, se recomanda:
- Transferul unui singur embrion, pentru a evita expunerea mamei la o sarcina dubla
- Tratament imunomodulator, care poate fi prescris viitoarei mame
- Genotiparea genelor HLA-C ale donatorului si potrivirea acestora cu receptorii KIR materni pentru a asigura compatibilitatea materno-fetala, in cazurile de donare de ovocite sau sperma
Surse:
Moffet A, Colucci F. J Clin Inves. 2014; 124 (5):1872-1879.
Alecsandru D et al. Hum Reprod. 2014 Dec;29(12):2637-43.
Alecsandru D, García-Velasco JA. Fertil Steril.2017 Jun; 107(6):1273-1278.
Morin SJ et al. Fertil Steril. 2017 Mar;107(3):677-683.e2.
Moffet A, Hiby SE. Placenta. 2007; 28 (Supp A): S51-6.