REGINA MARIA prezinta o serie de intrebari si raspunsuri ale viitorilor parintilor in contextul COVID-19, documentate de catre Cord Blood Association a carei membra este si Banca Centrala de Celule Stem.
Beneficiile celulelor stem din cordonul ombilical in contextul pandemiei COVID-19
In contextul actualei pandemii COVID-19, este normal ca parintii sa-si puna tot felul de intrebari cu privire la siguranta modalitatilor prin care isi pot proteja sanatatea bebelusilor lor. Exista numeroase temeri cu privire la recoltarea sangelui din cordonul ombilical si a tesuturilor placentei si cordonului ombilical. Datele furnizate si analizate pana acum arata ca sansele pe termen lung de a utiliza sangele din cordonul ombilical sau tesuturile placentei si cordonului ombilical nu au fost modificate de COVID-19, ele continuand sa fie o modalitate sigura prin care parintii au grija de sanatatea copiilor lor si a intregii familii.
Riscul de COVID-19 la femeile insarcinate
Femeile insarcinate nu au un risc crescut de imbolnavire cu noul coronavirus, conform datelor disponibile in acest moment, sustin reprezentantii Colegiului American de Obstetrica-Ginecologie (ACOG). Cu toate acestea, atunci cand femeile insarcinate dezvolta infectii respiratorii, printre care se numara si infectia COVID-19, acestea sunt expuse riscului mai mare de a prezenta simptome severe. Prin urmare, femeile insarcinate „ar trebui considerate o categorie de risc pentru COVID-19”, este recomandarea expertilor americani.
In contextul actualei pandemii de COVID-19, femeile insarcinate sunt sfatuite sa isi ia precautii stricte pentru a evita expunerea la COVID-19, iar cele care banuiesc ca au contractat infectia cu noul coronavirus trebuie sa ia legatura cu medicul ginecolog. Este important de mentionat ca noul coronavirus nu este un virus gripal oarecare, desi modul de transmitere si simptomele COVID-19 sunt similare cu cele asociate infectiilor respiratorii.
In timpul sarcinii, apar schimbari in sistemul imunitar menite sa impiedice organismul mamei sa considere copilul ca fiind strain si sa-l atace. Aceste schimbari inseamna, insa, ca femeile insarcinate au o imunitate mai scazuta. O femeie sanatoasa care este insarcinata are un risc crescut de a fi internata din cauza gripei, iar acest risc creste in cazul femeilor insarcinate cu afectiuni medicale preexistente.
Transmiterea COVID-19 verticala de la mama la fat nu este confirmata
Cat timp se afla in pantec, copilul este protejat de placenta impotriva bolilor. Placenta este un organ uimitor care permite transmiterea anticorpilor de la mama la copil, dar blocheaza, de cele mai multe ori, transmiterea diferitelor boli. In cazul gripei obisnuite, un studiu spitalicesc mare, publicat in British Journal of Obstetrics and Gynecology, nu a gasit nicio dovada privind transmiterea trans-placentara a infectiei de la mama la copil. In cazul infectiei COVID-19, studiile initiale care provin din China sugereaza ca noul coronavirus poate fi uneori transmis de la mama la bebelus, dar este nevoie de mai multe studii pe un numar mai mare de pacienti pentru a confirma acest lucru. Studiul cel mai des citat din provincia chineza Wuhan a analizat 33 de copii nascuti din mame cu infectia COVID-19. Trei dintre acesti bebelusi au fost diagnosticati cu noul coronavirus. Desi au facut febra si pneumonie la scurt timp dupa nastere, toti cei trei bebelusi si-au revenit si s-au vindecat in prima saptamana de viata. Dupa nastere, o mama infectata cu noul coronavirus poate transmite virusul nou-nascutului prin interactiunea cu acesta. In aceasta situatie, expertii au pareri diferite. In China recomandarile au fost de a separa mama de copil, iar mama sa se mulga si laptele matern sa fie oferit bebelusului de o alta persoana pana cand mama se vindeca. In Marea Britanie, specialistii considera ca beneficiile alaptatului depasesc potentialele riscuri de transmitere a virusului prin lapte matern si recomanda ca deciziile sa fie luate pentru fiecare caz particular, in functie de starea de sanatate a mamei si copilului si tinandu-se cont de toate precautiile pentru a evita transmiteea prin contact direct de la mama la copil.
Sangele din cordon ombilical nu contine COVID-19
Conform datelor existente, sangele din cordon ombilical nu va contine COVID-19, chiar daca mama este bolnava in momentul nasterii. Trebuie mentionat ca exista o diferenta intre studiile care verifica transmiterea COVID-19 intre mama si copil, comparativ cu studiile care analizeaza prezenta COVID-19 in sangele din cordonul ombilical.
Atunci cand o persoana este infectata cu un virus respirator, se intampla extrem de rar ca virusul sa apara in sangele acelei persoane, sustin expertii. Sangele persoanei va prezenta anticorpi impotriva virusului, dar nu si virusul in sine. Din acest motiv, FDA nu recomanda testarea donatorilor de sange asimptomatici pentru COVID-19.
In ceea ce priveste sangele din cordonul ombilical, este extrem de putin probabil ca in acesta sa apara noul coronavirus. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu care a analizat 9 nasteri in Wuhan, cele noua mame aveau pneumonie asociata COVID-19, iar bebelusii lor s-au nascut prin cezariana. In timp ce bebelusii se aflau in sala de nasteri sterila si inainte de a intra in contact cu mamele lor, s-au recoltat probe din lichidul lor amniotic si din sangele de cordon ombilical, iar ulterior, din laptele matern pentru 6 dintre bebelusi. Toate testele folosite au fost negative, atat testul recomandat de CDC, cat si testul intern al spitalului RT-PCR. Prin urmare, daca o mama are COVID-19 in timpul sarcinii sau chiar in timpul nasterii, nu trebuie sa-si faca griji ca virusul va fi prezent in sangele cordonului ombilical sau in tesuturile placentei si ale cordonului ombilical.
Anticorpii materni ofera protectie copilului impotriva noului coronavirus
Cum spuneam mai sus, placenta are un dublu rol: protejeaza copilul de boli si permite anticorpilor de la mama sa treaca in sangele bebelusului. Copilul mosteneste sistemul imunitar al mamei sale si este imun la majoritatea bolilor la care mama are imunitate, pana la varsta de aproximativ sase luni. Daca mama si-a dezvoltat un raspuns imun la COVID-19, cel mai probabili si nou-nascutul va fi protejat. Aceasta prima concluzie ar reiesi dintr-un mic studiu efectuat in Wuhan, China. Cercetarea a inclus 6 femei insarcinate si bolnave de pneumonie COVID-19, iar rezultatele au aratat ca la nastere toti bebelusii aveau anticorpi impotriva COVID-19 in sangele lor, la un nivel asemanator cu nivelul anticorpilor din sangele mamei.
In cazul in care viitoarea mama ar fi vaccinata impotriva COVID-19, vaccinul ar trebui sa ofere protectie atat mamei, cat si nou-nascutului. Studiile au aratat ca vaccinurile antigripale sezoniere administrate femeilor insarcinate au redus foarte mult infectiile antigripale la nou-nascuti, iar vaccinul este eficient atunci cand este administrat cu cel putin doua saptamani inainte de nastere. Deocamdata, nu exista nici un vaccin penru coronavirusul SARS CoV-2.
Bancile de tesuturi si celule stem fac triaj epidemiologic pentru COVID-19 in randul viitoarelor mame
Desi este putin probabil ca noul coronavirus sa apara in sangele cordonului ombilical sau in tesuturile placentei si cordonului ombilical, bancile de tesuturi si celule stem au inclus in formularele lor specifice si intrebari legate de o posibila expunere la COVID-19. Majoritatea prefera sa colecteze aceste informatii acum, in cazul in care acestea vor deveni importante mai tarziu. In plus, majoritatea acestor institutii si-au modificat procedurile, pentru a limita contactul strans intre persoane si pentru a reduce raspandirea noului coronavirus.
Surse si bibliografie:
https://parentsguidecordblood.org/en/news/coronavirus-during-pregnancy-and-cord-blood-banking
https://www.acog.org/clinical/clinical-guidance/practice-advisory/articles/2020/03/novel-coronavirus-2019
https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1471-0528.2000.tb11621.x
https://www.fda.gov/vaccines-blood-biologics/safety-availability-biologics/updated-information-human-cell-tissue-or-cellular-or-tissue-based-product-hctp-establishments
https://www.npeu.ox.ac.uk/ukoss/current-surveillance/covid-19-in-pregnancy
Coronavirus infection in pregnancy, Information for health care profesionals, version 7 published Thursday 9 April 2020, Royal College of Obstetricians &Gynaecologist, The Royal College of Midwives, https://www.rcog.org.uk/en/guidelines-research-services/guidelines/coronavirus-pregnancy/
Unlikely SARS-CoV-2 vertical transmission from mother to child: A case report, Peng Z, Wang J, Mo Y, et al. [published online ahead of print, 2020 Apr 11]. J Infect Public Health. 2020;doi:10.1016/j.jiph.2020.04.004
Clinical analysis of 10 neonates born to mothers with 2019-nCoV penumonia. Zhu H., Wang L., Fang C., Peng S., Zhang L., Chang G. Transl Pediatr. 2020;9(February (1)):51–60. doi: 10.21037/tp.2020.02.06
Clinical characteristics and intrauterine vertical transmission potential of COVID-19 infection in nine pregnant women: a retrospective review of medical records, The Lancet, Volume 395, Issue 10226, 7-13 march 2020, pages 808-815, Huijun Chen,Juanjuan Guo,Chen Wang,Fan Luo,Xuechen Yu,Wei Zhang,Jiafu Li,Dongchi Zhao,Dan Xu,Qing Gong,Jing Liao,Huixia Yang,Wei Hou,Yuanzhen Zhang
Antibodies in Infants Born to Mothers With COVID-19 Pneumonia. Hui Zeng et al. JAMA Thursday 26 March 2020,DOI: 10.1001/jama.2020.4861