Progesteronul este un hormon care stimuleaza si regleaza diferite functii in organism. Este produs de ovare, de placenta (atunci cand esti insarcinata) si de glandele suprarenale.
Progesteronul ajuta organismul sa se pregateasca pentru sarcina si conceptie, regleaza ciclul menstrual si influenteaza libidoul. Daca nu ai suficient progesteron, s-ar putea sa ai dificultati in a ramane insarcinata sau in a pastra sarcina.
Nivelurile progesteronului variaza de-a lungul ciclului menstrual. Valorile cresc in fiecare luna in a doua jumatate a ciclului menstrual, cu aproximativ sapte zile inainte de menstruatie. Se intampla acest lucru pentru ca una dintre cele mai importante functii ale acestui hormon este sa determine mucoasa uterina sa secrete proteine speciale care pregatesc uterul pentru a implanta ovulul fecundat. Daca mucoasa uterina nu este suficient de ingrosata, implantarea nu va avea loc. Daca implantarea nu se produce, nivelurile estrogenului si ale progesteronului scad, iar mucoasa uterina este eliminata in timpul ciclului menstrual. Daca implantarea se produce si ramai insarcinata, progesteronul este produs de placenta si nivelurile acestuia raman ridicate pe parcursul sarcinii. Nivelul progesteronului poate fi mult crescut daca ai sarcina multipla.
Asocierea estrogenului ridicat si a progesteronului ridicat suprima ovulatia pe perioada sarcinii. Progesteronul contribuie de asemenea la dezvoltarea glandelor galactofore de la nivelul sanilor in timpului sarcinii.
Nivelurile “normale” ale progesteronului depind de varsta sau de gen. La femei, acestea sunt influentate de faptul ca femeia este in perioada ciclului menstrual sau daca este insarcinata.
Cauze
Deficitul de progesteron poate fi provocat de:
- Posibil avort
- Ovulatie sau probleme ovariene
- Menopauza
Simptome
Daca nu esti insarcinata, unele simptome ale deficitului de progesteron pot fi:
- Libido scazut
- Bufeuri
- Migrene sau cefalee
- Depresie, anxietate sau alte tulburari de dispozitie
- Ciclu menstrual neregulat sau absent
Daca esti insarcinata, ai nevoie de progesteron pentru a mentine ingrosata mucoasa uterina pana dai nastere. Daca nivelurile sunt prea scazute, s-ar putea sa nu poti duce sarcina la termen. Simptomele progesteronului scazut la femeile insarcinate pot fi:
- Scurgere vaginala
- Durere abdominala
- Hipoglicemii frecvente
- Sani durerosi
- Oboseala constanta
- Uscaciune vaginala
Hormonii progesteron si estrogen se completeaza. Prin urmare, daca nu ai suficient progesteron, estrogenul predomina si te poti confrunta cu simptome precum:
- Depresie, tulburari de dispozitie sau libido scazut
- Crestere in greutate
- Menstruatii abundente
- Ciclu menstrual neregulat
- Sindrom premenstrual (SPM)
- Sani durerosi
Diagnostic
Testarea progesteronului se poate face printr-o simpla analiza de sange – aceasta poate furniza medicului informatii despre deficitul de progesteron. Acest test te ajuta sa afli de ce ai dificultati in a ramane insarcinata, iti poate confirma daca esti la ovulatie; totodata, rezultatele sunt importante cand se intentioneaza monitorizarea terapiei de substitutie hormonala si cand doresti sa afli daca ai o sarcina cu risc crescut.
Tratament
Anumite tipuri de tratament contribuie la ameliorarea simptomelor deficitului de progesteron. Daca incerci sa ramai insarcinata, terapia cu hormoni poate sa ajute la cresterea nivelului de progesteron si la ingrosarea mucoasei uterine, aspecte care pot imbunatati sansele de conceptie.
Daca ai simptome severe la menopauza, terapia hormonala va fi probabil o asociere de progesteron si estrogen.
Remediile naturale pentru cresterea nivelului de progesteron pot fi:
- Sa mananci mai multe alimente care contin zinc, cum sunt fructele de mare
- Sa suplimentezi aportul de vitamine B si C, care contribuie la reglarea nivelului de progesteron
- Sa iti echilibrezi nivelul de stres (hormonul cortizon este produs cand esti foarte stresata, ceea ce scade nivelurile de progesteron)
Surse de informatie:
www.healthywomen.org
Consultant: Dr. Burlacu Alina, medic primar endocrinolog
Afla mai multe despre:
Profilul hormonal: Hormonul luteinizant (HL)