Cartea de vizită a doctorului Paul Stanciu este impresionantă, dar are în spate pregătirea continuă, organizarea minuțioasă, determinarea și urmărirea neîncetată a unui scop, mereu același: binele pacientei. Medic specialist ginecolog, supra-specializat în chirurgia robotică, doctorul Paul Stanciu este chirurg oncolog ginecolog în Marea Britanie și profesor asistent la St. George’s University School of Medicine. Promotor al chirurgiei robotice avansate, doctorul Paul Stanciu este primul chirurg ginecolog din lume acreditat de Societatea Europeană de Chirurgie Robotică Ginecologică (SERGS) să opereze cu cele 2 mari platforme robotice existente: da Vinci și Versius. Din februarie 2024 face parte din echipa de chirurgie robotică a Ponderas Academic Hospital din București.
Aveți în spate o practică îndelungată în spitale mari din Germania, Irlanda și Marea Britanie, iar acum lucrați și în România. Este asta o întoarcere în țară?
Dr. Paul Stanciu: Bună întrebare. Eu am plecat din țară acum 10 ani din dorința de a face performanță, fapt ce m-a purtat prin mai multe țări ale Europei. Marea Britanie m-a primit cu brațele deschise și mi-a dat posibilitatea să îmi îndeplinesc visul. Ulterior am devenit cetățean britanic și Anglia a devenit ce-a de-a doua mea casă. Însă, în tot acest timp, nu am uitat de unde am plecat și am colaborat activ cu colegii din țară. Au fost nenumărate cazuri când am fost consultat pentru o a doua opinie sau am operat la Londra paciente trimise din țară. Colaborarea cu Ponderas Academic Hospital este doar o extensie a colaborării mele continue cu comunitatea medicală din România, un pas care vine la un moment oportun în contextul dezvoltării chirurgiei robotice în țară.
Povestiți-ne puțin despre traiectoria dumneavoastră profesională. De ce ginecologie și oncologie? Și mai mult, de ce chirurgie robotică?
Dr. Paul Stanciu: Ginecologia este un domeniu vast și totodată plin de provocări. Mi-am dorit să fac ginecologie încă din facultate și am fost norocos să îmi fac specializarea la Timișoara, alături de un colectiv care m-a îndrumat către activitatea de cercetare și către oncologie. A urmat un doctorat în tratamentul cancerelor ginecologice și aproape 10 ani de specializări în afara țării care m-au adus unde sunt acum.
Chirurgia robotică este un segment de nișă, în continuă dezvoltare, în care concurența este acerbă, dar este și cadrul care îți oferă posibilitatea de a face performanțe de top. Specializările la clinicile din Germania, Irlanda și Marea Britanie mi-au orientat cariera spre chirurgia minim invazivă dar și chirurgia radicală a cancerelor ginecologice. În plus am fost mereu în mijlocul activității de cercetare, îmbinată cu cea academică.
În Germania, la Magdeburg, mi-am pus bazele chirurgiei ginecologice la standarde europene, dar am făcut și multă chirurgie a sânului. La Dublin am lucrat la St. James's Hospital, cel mai bun spital de oncologie din Irlanda, iar la venirea în Marea Britanie am avut oportunitatea să operez și să mă formez la The Royal Marsden Hospital din Londra. Acesta este cel mai mare centru de oncologie al Europei și primul din lume, fondat în 1851. Mentorul meu, Thomas Ind, era la acea vreme președintele Societății Europene de Chirurgie Robotică Ginecologică (SERGS) și împreună cu el am pus bazele programului de training și certificare în chirurgia robotică ginecologică. Am fost primul ginecolog din lume care a obținut această certificare. Am decis apoi să rămân în Marea Britanie și am pus la rândul meu bazele unui centru de chirurgie robotică la Watford, în nordul Londrei. Aici conduc o echipă de chirurgi ginecologi și cu cele trei sisteme robotice pe care le avem, două Versius și unul da Vinci Xi, operăm patologii ginecologice complexe, inclusiv forme avansate de cancer. Noi suntem centru de referință în chirurgia robotică ginecologică, vin chirurgi din toată lumea să ne vadă.
Ce planuri aveți la Ponderas Academic Hospital?
Dr. Paul Stanciu: Ponderas Academic Hospital este un spital impresionant, cu dotări occidentale și medici de top. Aici am găsit o echipă managerială cu viziune, orientată către performanță. Împreună ne dorim formarea unui centru de excelență în chirurgia robotică ginecologică, unde pacientele din România să poată beneficia de tratamente la standardele din Marea Britanie. M-am bucurat de asemenea să pot face echipă cu unul dintre cei mai renumiți profesori de ginecologie oncologică din România, domnul profesor doctor Peltecu. Eu îmi voi pune întreaga experiență în dezvoltarea acestui proiect și sunt convins că vom poziționa Ponderas Academic Hospital pe harta centrelor de chirurgie robotică ginecologică ale lumii.
Un alt plan de viitor, un viitor nu foarte îndepărtat, este realizarea unei platforme online de training în chirurgia robotică, unde să putem împărtăși experiența noastră și să ajutăm la dezvoltarea profesională și a altor colegi dornici sǎ urmeze această specializare.
Cum se ajunge la performanță? Există un secret, o cale?
Dr. Paul Stanciu: Eu cred că cea mai importantă condiție pentru a face performanță, indiferent de domeniu, este să faci ceea ce-ți place. Atunci când faci ceea ce-ți place, munca este o sursă continuă de satisfacție. Asta te ajută să treci peste zile istovitoare, peste eșecuri și să mergi mai departe neabătut de la calea ta. Și ai nevoie de asta ca să faci performanță în medicină pentru că nu toate cazurile au un final fericit. Eu mă trezesc cu plăcere în fiecare zi și intru în sală cu egal entuziasm, deși uneori operez 12-14 ore pe zi. Dar e nevoie și de ambiție, pasiune și de ce nu, și de un pic de noroc. Eu datorez tatălui meu ambiția pe care o am. El a fost militar de carieră și m-a educat de mic să fiu determinat și perseverent în tot ceea ce fac. Satisfacția profesională este la rândul ei motivantă și îți dă energia să mergi mai departe.
Care este partea cea mai dificilă a jobului dumneavoastră? Și mă gândesc aici și la faptul că pacientele dumneavoastră trec prin trauma unor diagnostice complicate?
Dr. Paul Stanciu: În domeniul meu de activitate există un nivel foarte ridicat de empatie. Este asumat de medici și de întreg personalul care participă la tratamentul complex oferit unei persoane diagnosticate cu cancer. Echipa medicală este completată de asistente specializate și psihologi pregătiți să ofere suportul emoțional real de care pacientele, aflate în fața unui diagnostic sever, au foarte mare nevoie. Îngrijirea emoțională este la fel de importantă ca și cea terapeutică. Empatia noastră este pusă la încercare când lucrurile nu merg bine și trebuie să dăm vești negative pacientelor sau familiei lor.
Care sunt amănuntele care oferă pacienților o îngrijire optimă?
Dr. Paul Stanciu: Nu este un singur element, este un cumul de factori care încep cu empatia și se termină cu standardul de îngrijire medicală. Un alt element este abordarea multidisciplinară în centre specializate dedicate unor patologii complexe, așa cum sunt cele oncologice. Posibilitatea ca pacientul să urmeze toată terapia într-un centru integrat cum este și cel de la Ponderas, beneficiind de suportul oferit de o echipă multidisciplinară, este calea care duce la cele mai bune rezultate.
Aș vrea să revenim la chirurgia robotică și la beneficiile pe care le oferă în patologia ginecologică.
Dr. Paul Stanciu: Chirurgia robotică a adus schimbări majore în tratamentul întregii patologii ginecologice, de la cancer la endometrioză și fibroame. Nu doar că oferă posibilitatea unei recuperări mai rapide și mai ușoare, dar permite realizarea unor proceduri chirurgicale complexe cu mai puține riscuri pentru pacientă. Eu sunt unul dintre puținii chirurgi ginecologi din lume care folosesc atât sistemul Versius dezvoltat de Cambridge Medical Robotics, cât și da Vinci, produs de Intuitive Surgical. Ambele sisteme au particularități care permit realizarea unor intervenții foarte precise, oferind posibilitatea individualizării terapiei chirurgicale.
Ați realizat intervenții în premieră care vă poartă numele. Despre ce este vorba?
Dr. Paul Stanciu: Sunt două intervenții. Prima este transpoziția ovariană, care se practică de ani de zile și care a fost deja dovedită a fi o procedură sigură și eficientă pentru a menține funcția ovariană la pacientele care au indicație de radioterapie pelvină pentru diverse afecțiuni maligne. Rolul intervenției este acela de a plasa ovarele în afara zonei de radioterapie, pentru a păstra funcția secretorie a acestora. Păstrarea funcției secretorii oferă pacientei o viață normală din punct de vedere hormonal. Eu am îmbunătățit tehnica. Varianta PS laparoscopică cauzează un minim de leziuni ovarelor, în timp ce ovarele sunt poziționate mult în afara câmpului de iradiere.
A doua este o intervenție deschisă utilizată în chirurgia supra-radicală a cancerului de ovar. Abordarea mea evită secționarea diafragmei pentru accesul în torace și îndepărtarea ganglionilor afectați de cancer. Îndepărtarea tuturor ganglionilor afectați de cancer, atunci când aceștia există, îmbunătățește semnificativ supraviețuirea pacientelor cu cancer de ovar avansat. Faptul că eu fac asta fără a secționa diafragma, reduce traumatismul asupra acestei structuri importante și minimizează riscul de complicații asociate, grăbind astfel recuperarea postoperatorie.
În momentul de față activați în 5 spitale: 4 în Marea Britanie și Ponderas Academic Hospital, în România. Inevitabil vine întrebarea cum se împarte timpul și efortul? Mai aveți timp liber?
Dr. Paul Stanciu: V-am zis că îmi place ceea ce fac așa că efortul se împletește cu satisfacția. Am norocul să lucrez cu echipe bine organizate care îmi ușurează munca și mă țin on track. Sunt mult pe drumuri și mai tot timpul cu laptopul în mână, fie lucrând la vreun proiect, fie citind. Îmi place mult să citesc. Și da, am și timp liber. Călătoresc destul de mult în timpul liber și încerc să petrec cât mai mult timp în natură. Fac scuba-diving și sky-diving ori de câte ori am ocazia și îmi doresc la un moment dat să obțin licența pentru a pilota avioane de agrement
Consultant:
Dr. Paul Stanciu – medic ginecolog supra-specializat în chirurgia roboticǎ