Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Endometrioza ca partenera de viata

Aproximativ 190 de milioane de femei din intreaga lume traiesc cu endometrioza, conform datelor publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Si fiecare dintre ele stie mult prea bine ce inseamna sa inveti sa traiesti cu durerea intensa, puternica, deseori, debilitanta, care te tine cateva zile in pat, imobilizata si lipsita de puteri. Andra este una dintre aceste femei.

“Cred ca primele semne ale endometriozei au fost dupa un an de la momentul in care mi-a venit menstruatia. Eram in clasa a sasea. Aveam niste sangerari abundente. [...] Prima reactie a medicilor a fost sa ma treaca pe anticonceptionale, lucru pe care l-am si facut. Am luat un an de zile anticonceptionale - la 12 ani - si am mai stat un an de zile asa fara sa fac nimic, pana in momentul in care am avut dureri foarte foarte puternice. Nu reuseam sa ma dau jos din pat, trei zile stateam doar in pat”, isi aminteste Andra.

Endometrioza este descrisa ca o afectiune in care tesutul care captuseste uterul (numit endometru) creste in afara uterului. Aceste implanturi de tesut endometrial sangereaza la fel ca mucoasa uterina in fiecare luna. Diferenta este ca tesutul din afara uterului nu poate fi eliminat asa cum se intampla cu mucoasa uterina in timpul menstruatiei. Acest lucru duce la formarea de tesut cicatricial, inflamatie si durere. O durere extrem de puternica si greu de descris. Fiind nevoite sa suporte un asemenea nivel de durere, femeile care traiesc cu endometrioza capata nervi de otel, insa, adevarul este ca, durerea nu ar trebui sa devina niciodata parte integranta din viata vreunei persoane. 

Endometrioza se poate manifesta diferit de la o persoana la alta, insa, durerea pelvina, asociata de cele mai multe ori cu mentruatia, este principalul simptom. Cele mai frecvente semne ale endometrioza includ:

  • Durere, in special crampe menstruale puternice, resimtite la nivelul abdomenului sau in partea inferioara a spatelui
  • Durere in timpul actului sexual
  • Flux menstrual anormal sau abundent
  • Infertilitate
  • Urinare dureroasa in timpul perioadelor menstruale
  • Dureri intestinale in timpul perioadelor menstruale
  • Alte probleme gastro-intestinale, cum ar fi diaree, constipatie si / sau greata

“A fost o partenera de viata. Eram eu si endometrioza”

Andra isi aminteste ca se obisnuise atat de mult cu durerile provocate de endometrioza incat incepusera sa i se para normale: “Toata viata mea era planificata in functie de aceasta boala. A fost o partenera de viata. Eram eu si endometrioza”.

In momentul in care a primit un diagnostic clar, Andra a aflat ca avea endometrioza in tot pelvisul, de la uretere pana in zona rectovaginala. A facut apoi si prima operatie laparoscopica, urmata de un tratament hormonal, care i-a indus menopauza. A experimentat la doar 24 de ani toate starile specifice menopauzei, iar durerile au incetat o perioada. O perioada scurta de timp – opt luni de zile, dupa care au revenit la aceeasi intensitate.

“Dintr-o data nu m-am mai simtit singura in aceasta lupta”

Dupa numeroase incercari grele, Andra a ajuns la dr. Voicu Simedrea si echipa sa de la Endo Institute, primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania, acreditat de European Endometriosis League.

Abia atunci am inceput sa simt ca sunt tratata sau ca mi se ofera un tratament personalizat. Am avut mult mai mare incredere in decizia luata de ei, de mine de fapt impreuna cu ei, de a nu face inca o operatie. Dintr-o data nu m-am mai simtit singura in aceasta lupta cu endometrioza, ceea ce este fantastic”, marturiseste Andra.

A descoperit, insa, ca are hidrosalpinx, adica acumularea de lichid in trompele uterine si ca trebuia sa i se scoata trompele. Operatia a facut-o la Endo Institute si a fost realizata de dr. Voicu Simedrea. “Imi venea sa plang de fericire. Desi eram operata si eram intr-un spital, nu imi venea sa cred ca sunt tratata cu zambete, ca vine un psiholog sa ma intrebe daca sunt ok, ca ma incurajeaza si spune ca sunt super puternica si foarte pozitiva si ma felicita pentru personalitatea mea. Asta m-a ajutat foarte mult sa devin cine sunt acum si sa pot sa vorbesc deschis despre chestia asta”, explica Andra. 

Asemenea multor afectiuni serioase, endometrioza nu este o boala usor de dus. Este o boala care te schimba si care te poate ajuta sa privesti viata diferit, dupa cum ne spune chiar Andra: “Cred ca a avut menirea ei (endometrioza, n. red.) pentru ca daca o intelegem si o acceptam si reusim la un moment dat sa spunem «pa-pa» o sa reusim si sa evoluam si sa reusim sa intelegem de ce a fost si...foarte foarte important este sa ne schimbam in mindset-ul. Sa nu fim victime ale bolii”, conchide Andra.

Va invitam sa cititi mai multe despre lupta neobosita a pacientelor noastre cu endometrioza si in articolele de mai jos: