In prezent, echipa condusa de prof. Ahmed Ahmed, directorul laboratorului de cercetare din cadrul Institutului de Medicina Moleculara MRC Weatherall de la Universitatea Oxford, lucreaza la identificarea tintelor celulare pentru vaccin, adica proteinele de pe suprafata celulelor canceroase aflate in stadiu incipient care au cele mai mari sanse sa fie recunoscute de sistemul imunitar. Sansele de reusita sunt promitatoare, avand in vedere ca rezultatele cercetarilor lor anterioare au aratat ca celulele imune de la pacientele cu cancer ovarian „isi amintesc” tumora. Practic, aceste descoperiri stau la baza finantarii si cercetarii actuale prin care oamenii de stiinta vor antrena sistemul imunitar sa recunoasca si sa atace antigenele asociate tumorilor.
👉 Cancerul ovarian este al optulea cel mai frecvent tip de cancer la femei, insa boala are prognostic mai putin favorabil decat alte tipuri de cancer. Statisticile arata ca procentul femeilor diagnosticate care reusesc sa invinga aceasta boala este mai mic de 40%. Si asta se datoreaza in mare parte faptului ca boala este depistata in stadii avansate, cand sansele de vindecare sunt reduse. Este deosebit de important ca orice femeie sa cunoasca semnele si simtomele asociate bolii, pentru a actiona din timp.
Vaccinul impotriva cancerului ovarian - in prima faza de dezvoltare
Cercetarea se afla in prezent in faza de a identifica proteinele de pe suprafata celulelor cancerului ovarian, cunoscute sub numele de antigene asociate tumorilor, care pot fi cel mai bine recunoscute si atacate de sistemul imunitar. Odata incheiata aceasta prima faza, oamenii de stiinta vor testa cat de bine functioneaza vaccinul, in laborator, pe modele mici de cancer ovarian, numite organoizi. Daca si aceasta etapa se va dovedi un succes, ar putea incepe studiile clinice cu femei cu risc crescut de a dezvolta cancer ovarian (femei cu mutatii BRCA1/2).
„Invatarea sistemului imunitar sa recunoasca semnele foarte timpurii ale cancerului este o provocare grea. Dar acum avem instrumente extrem de sofisticate care ne ofera perspective reale asupra modului in care sistemul imunitar recunoaste cancerul ovarian”, a declarat prof. Ahmed Ahmed.
Dezvoltarea primului vaccin impotriva cancerului de ovar ar putea fi o solutie salvatoare in special pentru femeile tinere purtatoare de defecte genetice innascute, cum sunt femeile cu mutatii genetice ale genelor BRCA 1 si BRCA 2: “O femeie care poarta mutatii BRCA 1 si BRCA2 are un risc intre 40% si 60% sa dezvolte cancer ovarian pana in 50 de ani. Vorbim de un risc foarte mare. Mai mult, majoritatea dintre aceste femei pot face cancer la varsta la care inca nu au avut copii. Iar singura optiune pentru ele este sa-si scoata ovarele, dar aceasta nu este o solutie pe termen lung pentru ca in acest caz trebuie facuta prezervarea fertilitatii, femeia intra in menopauza si are nevoie de substitutie hormonala, iar situatia devine foarte complicata”, ne-a explicat Dr. Andreea Catana, medic primar genetician in cadrul Retelei Private de Sanatate Regina Maria.
Cercetarea este insa abia in prima faza a procesului de dezvoltare, ceea ce inseamna ca va fi nevoie de mai multi ani pentru ca vaccinul sa fie creat, dar si pentru a-i testa atat eficienta, cat mai ales siguranta.
“Noi ii spunem studiu pilot. Adica este un studiu mai mic, care de obicei se face strict in scop stiintific, intr-un laborator, pe celule de la paciente care evident au primit diagnosticul de cancer de ovar. Fiecare studiu trebuie sa treaca printr-o serie de etape. Prima data trebuie sa vezi daca lucrurile functioneaza intr-un laborator, dupa care transpui rezultatele la cineva cu un diagnostic, adica la un pacient”, a adaugat medicul genetician.
Obiectivul pe termen lung al cercetarii este ca vaccinul sa fie disponibil pe scara larga, adica OvarianVax sa ofere protectie impotriva cancerului ovarian inclusiv femeilor care nu sunt purtatoare de mutatii genetice. Acest lucru va depinde in totalitate de succesul studiilor clinice, precum si de intelegerea modului in care sistemul imunitar reactioneaza la celulele canceroase timpurii din trompele uterine, despre care se crede ca este punctul de plecare pentru multe tipuri de cancer ovarian.
„Ideea este ca, odata administrat vaccinul, speram ca aceste tumori minuscule fie sa se reduca, fie sa se micsoreze semnificativ sau sa dispara”, a declarat pentru BBC profesorul Ahmed Ahmed, adaugand ca OvarianVax ar putea fi un aliat important in tratamentul cancerului de ovar, crescand numarul femeilor care reusesc sa invinga boala.
Un sistem imun sanatos elimina 80% din cancerele incipiente
Medicul genetician Andreea Catana ne-a explicat ca ceea ce isi propun oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford este fascinant si inovator deopotriva, intrucat odata dezvoltat acest vaccin ar putea ajuta organismul sa neutralizeze celulele canceroase aflate in prima faza a procesului de transformare in cancer: “Orice tip de cancer, si aici discutam despre cancerul de ovar, este un tesut, un conglomerat de celule care isi au originea in organismul nostru, adica provin toate din celulele umane ale organismului. In momentul in care ele se transforma in celulele maligne sufera o serie de modificari atat in interior, cat si in exterior, adica pe suprafata lor. In interior se schimba putin metabolismul celulei, adica celula are o activitate mult mai intensa, iar in exterior isi schimba receptorii pe suprafata. Acestea sunt primele modificari pentru orice celula canceroasa. Ceea ce isi propune de fapt cercetatorul Ahmed Ahmed si echipa lui este sa identifice care sunt primele modificari care apar la suprafata celulei, cele care fac ca aceasta celula sa fie diferita de celula normala, pentru ca in acest fel ai posibilitatea sa antrenezi sistemul imun sa atace aceste celule in stadiu incipient.”
Cu alte cuvinte, cercetatorii britanici vor sa foloseasca modificarile incipiente ale celulelor canceroase de la nivelul ovarului si sa sensibilizeze sistemul imun sa le recunoasca mult mai repede si mai eficient intr-un stadiu foarte precoce. “Este stadiul in care noi oamenii putem sa neutralizam tumorile in organism”, explica dr. Andreea Catana, adaugand ca “sistemul nostru imun, daca este sanatos, apt si daca nu are probleme, nu trece prin stres, daca avem o alimentatie si o viata sanatoasa, neutralizeaza celulele canceroase in stadii incipiente. Aproximativ 80% din cancere sunt neutralizate in acest mod. Din pacate, acest lucru nu se intampla la toata lumea si cancerul se adapteaza. Si atunci oamenii de stiinta vor sa dea un «boost imunitar», sa faca sistemul imunitar mai agresiv dar strict pentru acesti antigeni de suprafata, neoantigeni, adica antigenii noi si care difera putin de cei ai celulelor normale”.
Mecanismul de actiune al viitorului vaccin ar fi similar cu mecanismul natural al organismului de a se apara de o infectie pe care a mai intalnit-o in trecut, cum este varicela, de exemplu, sau orice alta boala a copilariei. Odata ce faci boala, sistemul imun tine minte infectia virala, pentru ca apoi cand va intra din nou in contact cu virusul sau antigenii virali sa poata sintetiza foarte repede anticorpi si sa neutralizeze infectia.
OvarianVax – un vaccin tratament, nu unul profilactic
Spre deosebire de alte tipuri de vaccinuri cunoscute de noi, vaccinul la care lucreaza oamenii de stiinta britanici ar fi oferit femeilor in organismul carora exista deja primele celule ale cancerului ovarian. Acest lucru inseamna ca nu va fi un vaccin oferit persoanelor sanatoase, pentru a dezvolta anticorpi si pentru a pregati organismul sa lupte impotriva bolii in momentul in care celulele de la nivelul trompelor uterine si al ovarelor incep sa se modifice in celule canceroase. Asa cum se intampla in cazul vaccinului antigripal sau in cazul vaccinului impotriva cancerului de col uterin.
Din informatiile publicate pana in prezent, nu este insa foarte clar cum vor identifica oamenii de stiinta acele femei cu modificari incipiente si care vor avea nevoie de acest vaccin. “Cu siguranta se va realiza o testare, un screening din sange, cu o anumita periodicitate, prin care se va arata ca au aparut modificarile celulare care se preteaza pentru administrarea vaccinului. Acest vaccin nu este ca si vaccinul pentru HPV, profilactic, pentru toata lumea. Trebuie sa ai deja anumite modificari incipiente, acei neoantigeni asupra carora sa actioneze vaccinul, prin intermediul sistemului imunitar”, ne-a explicat dr. Andreea Catana, adaugand ca personal este convinsa ca acest vaccin va exista, chiar daca momentan nu se poate spune cu certitudine cat de eficient va fi pentru toate femeile si cat de accesibil va fi ca pret.
Consultant: dr. Andreea Catana, medic primar Genetica medicala
Surse:
https://www.bbc.com/news/articles/c62d5lg9ykzo
https://www.ox.ac.uk/news/2024-10-04-oxford-researchers-secure-funding-worlds-first-ovarian-cancer-prevention-vaccine
https://ovarian.org.uk/news/ovarian-cancer-vaccine/
https://ovarian.org.uk/our-research/our-research-projects/ovarian-cancer-vaccine-ovarianvax-and-what-you-need-to-know/
https://www.standard.co.uk/news/health/cancer-ahmed-ahmed-bloating-treatment-experts-b1185811.html
https://www.cdc.gov/ovarian-cancer/index.html