Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trusa de medicamente pentru vacanta

Trusa de medicamente pentru vacanta

Este intotdeauna intelept sa pui in bagajul de calatorie si o trusa de medicamente, mai ales in cazul vacantelor prelungite sau in strainatate. Ceea ce vei include in trusa de medicamente depinde de destinatia calatoriei tale si de durata acesteia.

Totusi, este bine sa iei in calcul si o posibila modificare a planurilor de calatorie si astfel sa te asiguri ca ai o cantitate mai mare de medicamente, astfel incat sa nu ramai descoperit. De exemplu, nu vrei sa ramani blocat in aeroport pentru inca o zi fara tratamentul pentru diabet sau medicamentele antialgice pentru artroza.

Centrul de Prevenire si Control al Bolilor recomanda ca trusa de medicamente de vacanta sa includa o cantitate suficienta de medicamente prescrise de medic pentru controlul unor boli cronice si o serie de medicamente cumparate fara reteta care sa te ajute sa tratezi afectiuni minore.

Foloseste aceasta lista care sa te ajute sa-ti faci trusa de medicamente de calatorie.

Medicamente care se pot cumpara fara reteta:

  • Medicamente pentru durere sau febra: de exemplu aspirina, Paracetamol (acetaminofen), Nurofen (ibuprofen)
  • Medicamente pentru raceala: de exemplu, Nurofen raceala si gripa, decongestionant nazal in combinatie sau nu cu un antihistaminic, de tipul Olinth, Vibrocil, apa de mare
  • Medicamente pentru raul de masina, care sa previna greata: de exemplu, Emetestop sau Emetin Forte
  • Medicamente pentru diareea calatorului: de exemplu, Imodium (loperamida), Smecta, solutii pentru rehidratare orala
  • Medicamentele pansament gastric antiacide: de exemplu, Maalox, Dicarbocalm
  • Medicamente pentru consipatie (schimbarea rutinei privind alimentatia si accesul la anumite alimente pot cauza constipatie) – laxative usoare: de exemplu Dulcolax (bisacodyl) sau Sintolax (docusat sodic)
  • Antispasticele contra durerilor digestive si ginecologice, cum ar fi No-spa (drotaverina)
  • Medicamente pentru reactii alergice usoare – antihistamine: de exemplu, Claritine (loratadina)
  • Unguente antiinflamatorii pentru dureri musculare, luxatii sau contuzii: Diclofenac gel, Voltaren gel
  • Gel pentru intepaturi de tantari, capuse sau alte insecte: de exemplu Fenistil sau unguent cu hidrocortizon 1%; produse repelente  care contin DEET (substanta activa Dietiltoluamid)
  • Creme sau unguente antifungice pentru infectii cutanate, cum ar fi piciorul de atlet care este frecvent in clima umeda: de exemplu Miconaft (tolnaftat) sau clotrimazol
  • Creme sau unguente antibacteriene, pentru a preveni infectia in cazul unei taieturi minore: de exemplu o crema cu bacitracin sau neomicina sau combinatii (Baneocin); Pansamentele sterile si o solutie dezinfectanta (apa oxigenata)
  • Spray Bepanthen (Panthenol) pentru vindecarea ranilor usoare (cazaturi, taiaturi)

Medicamente prescrise de medic

Daca ai o boala cronica pentru care medicul ti-a recomandat un tratament pe care il iei o perioada lunga de timp, inainte de a pleca in calatorie mergi la o consultatie pentru a te asigura ca vei avea suficiente medicamente la tine. De asemenea, discuta cu doctorul despre schimbarea rutinei si intreaba-l cand sa iei medicamentele daca treci prin zone cu fusuri orare diferite.

De asemenea, urmatoarele sfaturi pot fi utile:

  • Daca ai alergie severa si medicul alergolog ti-a prescris epinefrina (adrenalina), ia cu tine “stiloul” auto–injector cu adrenalina
  • Pune medicamentele pentru bolile cronice in bagajul de mana
  • Fa-ti copii dupa toate retetele, care sa contina si denumirea generica a medicamentelor
  • Lasa o copie a retelor acasa, unui prieten sau unei rude

O sa am vreo problema la trecerea granitei cu medicamente?

Daca folosesti medicamente de tipul sedativelor, tranchilizantelor sau opioidelor pentru tratamentul durerii, asigura-te ca ai la tine o scrisoare medicala de la medicul tau care sa mentioneze ca ai nevoie de tratamentul respectiv. Fara acest raport medical, este posibil sa nu ti se permita sa intri intr-o tara straina. De asemenea, este bine sa ai o scrisoare medicala si in cazul in care faci un tratament injectabil si ai la tine seringi si ace. Asigura-te ca toate medicamentele au etichete adecvate. Cel mai sigur mod este sa le transporti in cutia lor originala, ceea ce va grabi procesul de verificare a bagajului de mana.

Vaccinarea internationala

Fa-ti o programare la un medic specialist in vaccinari internationale.

Inainte de a calatori in strainatate intr-o zona cu risc pentru anumite boli endemice, mergi la un medic specializat in vaccinare internationala pentru a-ti face vaccinurile si pentru a discuta despre masurile preventive pe care trebuie sa le aplici pe perioada sederii tale.  Cel mai bun moment este cu 4-6 saptamani inainte de calatorie, astfel incat sa existe suficient timp ca vaccinul sa-si faca efectul sau sa poti sa-ti faci acele vaccinuri care necesita mai mult de o doza.

In Policlinica Enescu, consultatiile pentru vaccinarea internationala sunt realizate de Dr. Adriana Pistol, epidemiolog cu acreditare internationala. In Campusul Medical Iasi, poti apela la Dr. Irina Teodorescu, medic primar epidemiolog, cu experienta in vaccinarea internationala.

Daca mergi intr-o zona cu malarie, medicul iti va prescrie un tratament specific preventiv. Daca destinatia este o tara cu un risc crescut pentru diaree, cere-i medicului sa-ti prescrie un antibiotic, cum ar fi Ciprinol (ciprofloxacin).

Sa fii sanatos pe perioada calatoriei in strainatate inseamna sa economisesti multi bani. Cheltuielile medicale intr-o tara straina pot fi extrem de mari. De aceea, asigura-te ca ai cumparat o asigurare de calatorie inainte de a pleca in excursie si ia cu tine trusa de medicamente!

Surse de informatii: http://wwwnc.cdc.gov/