Abdomenul poate fi impartit in 4 cadrane. Trasam 2 linii imaginare, una orizontal si alta vertical si obtinem cadranele superioare stang si drept, aflate deasupra coastelor, si cadranele inferioare stang si drept.
Durerile in cadranul superior drept al abdomenului pot avea diverse cauze, legate de organe, muschi sau oase (mai rar) sau pot proveni de la alte afectiuni dinafara abdomenului. Varsta, sexul si starea generala a pacientului sunt importante pentru stabilirea diagnosticului. La fel si istoricul si examenul clinic, dar si cu manifestari precum scaderea in greutate si starea de slabiciune. Timpul scurs de la instalarea durerii este de asemenea un factor important
La examinarea pacientului se tine seama de urmatoarele elemente:
- Caracterul durerii - de cat timp s-a instalat (face diferenta intre cronic si acut, fiind important de exclus o urgenta chirurgicala- abdomenul acut!), daca a debutat brusc sau i-a crescut treptat intensitatea, ce o declanseaza
- Localizarea durerii - intr-un punct sau o zona mai mare, unde iradiaza durerea
- Intensitatea durerii - suportabila sau nu; ce amelioreaza durerea - tratamentul urmat sau pozitia pe care o adopta pacientul, daca durerea este continua sau intermitenta, cu ce o poate asemana pacientul (arsura, jena etc.)
- Starea generala a pacientului – buna, febrila, cu dificultate de a respira, cu pielea sau ochii galbeni (icter)
Se examineaza cu mare atentie abdomenul, dar si celelalte sisteme, pentru a nu omite un diagnostic.
Posibile afectiuni asociate cu durerea in cadranul superior drept al abdomenului
1. Afectiuni hepatice si ale veziculei biliare
Unele afectiuni ale ficatului, cum ar fi hepatitele - acute sau cronice - pot cauza dureri sub forma unei apasari in partea superioara dreapta a abdomenului. Alte cauze pot fi leucemiile, care provoaca marirea ficatului si a splinei.
Problemele veziculei biliare, cum ar fi calculii – „pietrele”, infectiile sau cancerul se pot manifesta prin durere.
2. Afectiuni intestinale
Simptomatologia cu caracter repetitiv poate fi cauzata de sindromul intestinului iritabil, boala diverticulara, dar si de afectiuni cu caracter sever, cum ar fi colita ischemica, cancerul de colon sau apendicita acuta atipica.
3. Afectiuni cardiovasculare
Durerea produsa de anevrismul disecant de aorta este marcata la nivelul spatelui si poate iradia la nivelul picioarelor sau poate debuta la nivelul pieptului. Insa orice artera poate avea anevrisme si poate sangera.
Durerea de origine cardiaca sau produsa de insuficienta cardiaca congestiva poate avea ca manifestare clinica durerea abdominala.
4. Afectiuni renale
O serie de afectiuni renale, cum ar fi pielonefritele, infectia inalta sau obstructia tractului urinar, litiaza renala (“pietrele”) sau cancerul renal se pot manifesta prin durere.
5. Afectiuni respiratorii
Durerea poate fi provocata de afectarea plamanului drept prin pneumonie, embolie pulmonara si necesita evaluare pentru evidentierea trombozei venoase profunde (cautarea cheagului de sange care ar fi putut provoca embolia).
6. Afectiuni endocrine
Cetoacidoza diabetica, criza addisoniana, tuberculoza, metastazele la nivelul glandelor suprarenale provoaca dureri abdominale. Durerea de origine pancreatica iradiaza la nivelul spatelui si necesita analize suplimentare de sange si o evaluare ecografica pentru stabilirea diagnosticului.
7. Infectii
Abcese care trebuie indepartate prin interventie chirurgicala se manifesta prin dureri ce pot iradia la nivelul umarului. Infectia cu virus herpes zoster se asociaza si cu vezicule la nivelul pielii.
8. Sarcina
Exista afectiuni manifestate in ultimul trimestru de sarcina, cum ar fi preeclampsia, sindromul HELLP, asociate si cu modificarea unor teste de sange (cresterea enzimelor hepatice, scaderea trombocitelor, distrugerea celulelor rosii).
9. Alte afectiuni
Durerea la nivel abdominal poate proveni si de la coloana vertebrala, pe traiectul unor nervi, insa si de la leziuni ale colonului stang.
Cauza exacta a acestor dureri poate fi stabilita de medic, prin examinare si evaluare ecografica. Ulterior, , in functie de suspiciune, vor fi recomandate analize de sange si alte teste.
Orice durere poate ascunde o boala, iar complicatiile pot fi fatale, de aceea consultatia la un medic gastroenterolog este necesara!
Text: Asist. Univ. Dr. Oana Timofte, Medic Specialist Gastroenterologie