O hernie incizionala apare ca urmare a ruperii unei cicatrici ramase dupa realizarea unei interventii chirurgicale la nivelul abdomenului. Se manifesta printr-o umflatura in apropierea inciziei anterioare, facute in timpul unei operatii de apendicita sau a unei cazariene.
De obicei, la finalul oricarei interventii chirurgicale la nivelul abdomenului, medicul chirurg foloseste copci pentru a inchide straturile peretelui abdominal. Uneori, aceste copci se rup pur si simplu din cauza presiunii exercitate asupra abdomenului sau nu se vindeca in mod corespunzator.
Herniile incizionale sunt destul de frecvente. Se estimeaza ca cel putin 12-15% din interventiile chirurgicale abdominale duc la o hernie incizionala.
Simptomele herniei incizionale:
• Durere
• Greata
• Varsaturi
Diagnosticul herniei incizionale
Diagnosticul de hernie incizionala, asemenea oricarui tip de hernie, se stabileste de medic, in urma unei examinari amanuntite. In unele cazuri, se poate recomanda inclusiv realizarea unor investigatii imagistice, precum ecografie abdominala, CT abdomen sau RMN abdomen.
Tratamentul herniei incizionale
Herniile incizionale pot ajunge la dimensiuni foarte mari in timp, generand un disconfort puternic. Este recomandat sa fie reparate de indata ce sunt diagnosticate.
Hernia incizionala poate fi tratata numai printr-o interventie chirurgicala. De obicei, se opteaza pentru o operatie deschisa, cu implantarea unei plase, pentru a intari peretele abdominal.