Majoritatea copiilor sunt atrasi de apa. Este sclipitoare, in ea plutesc lucruri. In plus, este foarte distractiv sa te joci cu apa. Insa, inainte de toate, orice parinte trebuie sa aiba in vedere, in orice moment, siguranta copilului, mai ales atunci cand acesta se afla in preajma apei. Oricine poate avea un accident in apa, chiar si copiii care stiu sa inoate. Conditiile de inot pot fi imprevizibile in iazuri, lacuri, rauri sau in mare. Adancimea si temperatura apei se pot schimba rapid in aceste medii. La fel si curentii. Conform expertilor de la Harvard Medical School fiecare parinte ar trebui sa stie cel putin 5 lucruri despre inec.
Inecul poate fi prevenit
- Invata-ti copilul sa inoate. De preferat ar fi sa-l inscrii la un curs de inot unde copilul poate invata inclusiv ce trebuie sa faca pentru a se bucura de apa in siguranta, prevenind eventualele pericole;
- Invata sa faci resuscitare cardio-pulmonara – una dintre cele mai importante tehnici de prim ajutor. Este usor de invatat si salveaza vieti!
- Daca ai o piscina in curte, asigura-te ca este ingradita de jur imprejur si ca are ai o poarta care se blocheaza automat;
- Invata-ti copilul sa poarte vesta de salvare de fiecare data cand iese pe apa; Nu uita sa fii un exemplu pentru el si sa porti si tu vesta de salvare!
- Explica-i copilului ce sa faca atunci cand e prins intr-un curent de apa: in loc sa se impotriveasca curentului si sa inoate inspre mal impotriva acestuia, sa inoate in paralel spre mal, eliberandu-se treptat;
- Supravegheaza-ti copilul in fiecare moment, in special cand acesta se afla langa o sursa de apa – cazi, piscine, la plaja. Chiar si atunci cand pe plaja se afla un salvamar. Poti citi si verifica telefonul mai tarziu. Nimic nu este mai important decat viata copilului.
Inecul este "tacut"
Cand ne gandim la inec, ne gandim automat la o persoana care se afla in apa, flutura disperata bratele si cere ajutor. Insa, de cele mai multe ori, nu se intampla asa. De obicei, oamenii trag cat pot de mult aer in piept si se scufunda, fara a reveni la suprafata. Nu pot tipa si nu-si pot flutura bratele in semn de pericol. Prin urmare, o persoana se poate ineca fara ca parintii, sotul sau prietenii de pe mal sa isi dea seama. Iata de ce este cu atat mai important sa nu-ti pierzi copilul din campul vizual nici macar o secunda. Inecul se produce rapid, in mai putin de 2 minute.
Inecul se poate intampla chiar si in prezenta salvamarilor
Nu sunt putine stirile la televizor cand se anunta ca adulti sau copii deopotriva au alunecat pe fundul unui bazin public, supravegheat de salvamari si s-au inecat. Oamenii se pot ineca in locurile pazite de salvamari. Salvamarii nu pot vedea intotdeauna totul, mai ales atunci cand inecul se produce tacut. In plus, si ei pot fi distrasi la fel ca oricine altcineva.
Inecul poate avea loc si in apa mica
Copilul nu trebuie sa fie in larg sau in apa adanca pentru a se ineca. Este indeajuns sa fie intr-o zona cu suficienta apa cat sa-si bage fata in ea. Copiii se pot ineca si intr-o cada, o galeata de apa sau un vas de toaleta.
Si inotatorii buni se pot ineca
Persoanele care inoata bine si au incredere in stilul lor de inot pot obosi, pot avea crampe musculare sau pot fi prinsi intr-un curent de apa sau in ceva subacvatic, cum ar fi o alga. De asemenea, in timp ce inoata, exista riscul sa se loveasca la cap. Oricat de bine inoata copilul tau, nu ai nicio garantie ca ceva rau nu se poate intampla. Fii in permanenta cu ochii pe el!
Inotul poate fi distractiv si benefic pentru sanatatea ta si a copilului tau. Nu trebuie sa te sperii de eventualele pericole, ci pur si simplu sa ai grija si sa-ti inveti copilul sa aiba grija de el cand e in apa. Trateaza apa cu respectul si teama cuvenite si instruieste-ti copilul sa faca la fel.
Text: Mirabela Viasu, Medical Editor