Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Dezvoltarea copilului: trimestrul 3 de sarcina

Saptamana 28: tine ochii deschisi

In saptamana 28 de sarcina sau dupa 26 de saptamani de la conceptie, pleoapele copilului sunt partial deschise si s-au format genele. Copilul castiga constant in greutate, ceea ce face ca pielea lui sa devina neteda.

Pana acum copilul are aproape 38 cm, masurati de la crestet la calcai, fiind de marimea unei vinete si cantareste aproximativ un kilogram. Copiii sanatosi care se nasc in aceasta saptamana au 90% sanse sa supravietuiasca fara afectare neurologica sau fizica, iar sansele cresc cu fiecare saptamana de sarcina castigata.

Saptamana 29: oasele sunt complet dezvoltate

In saptamana 29 de sarcina sau la 27 saptamani de la conceptie, oasele copilului s-au dezvoltat complet, desi sunt inca moi si pliabile. Parul de la nivelul capului a crescut semnificativ. Daca este baiat, testiculele au coborat la nivelul scrotului. Daca este fata, clitorisul este proeminent, deoarece inca nu este acoperit de labiile mici. Acestea vor creste in ultimele saptamani dinainte de nastere.

Capul copilului este din ce in ce mai mare pentru a permite creierului sa se dezvolte. Aproape toti copiii reactioneaza la sunete si lumina la sfarsitul acestei saptamani.

Copilul masoara aproape 39 cm si cantareste 1.2 kilograme, fiind de marimea unui dovleac cu forma alungita.

Saptamana 30: ochii sunt larg deschisi

In saptamana 30 de sarcina sau dupa 28 de saptamani de la conceptie, ochii copilului sunt larg deschisi o buna parte din timp si probabil ca poate sa vada ce este in interiorul uterului si sa urmareasca o sursa de lumina. Totusi, nou-nascutii pot vedea doar la o distanta de 20-30 cm, iar copiii cu vederea normala nu vor ajunge la acuitatea vizuala asemanatoare adultului decat in jurul varstei de 8 ani.

Aproximativ un litru de lichid amniotic se afla in jurul copilului, insa volumul lui va continua sa scada, pe masura ce copilul creste din ce in ce mai mare si va avea un spatiu din ce in ce mai mic in interiorul uterului. Celulele rosii ale sangelui se formeaza la nivelul maduvii hematogene. Plamanii si tractul digestiv sunt aproape complet dezvoltati.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va avea aproximativ 40 cm si va cantari 1.3 kilograme, fiind de marimea unei verze albe. Cresterea in ceea ce priveste lungimea va incetini in scurt timp, insa copilul va continua sa ia semnificativ in greutate.

Saptamana 31: dezvoltarea nervoasa continua

In saptamana 31 de sarcina sau la 29 de saptamani de la conceptie, sistemul nervos central s-a maturizat astfel incat poate controla temperatura corpului.

Bratele, picioarele si corpul continua sa creasca si in sfarsit sunt proportionale cu marimea capului. Copilul poate acum sa-si intoarca dintr-o parte in alta capul, iar mainile, picioarele si corpul incep sa capete forma pe masura ce se acumuleaza grasimea sub piele. Probabil ca acum copilul se misca mai mult, astfel incat poti avea probleme cu somnul, si desi este inconfortabil pentru tine, acesta este un semn ca bebelusul este activ si sanatos.

La sfarsitul acestei saptamani copilul masoara 41.1 cm si cantareste 1.5 kilograme, fiind de marimea unei nuci de cocos. 

Saptamana 32: exerseaza respiratia

In saptamana 32 de sarcina sau dupa 30 saptamani de la conceptie, unghiile de la degetele de la picioare sunt vizibile. De asemenea, la nivelul capului unii copii au la acest moment deja mult par, in timp ce altii au doar cateva suvite. Retine ca un fir de par gros la nastere nu inseamna neaparat un par gros mai tarziu in viata. Insa copiii cu par fin in copilarie vor avea parul fin si cand vor creste.

Desi plamanii nu sunt dezvoltati complet, copilul exerseaza miscarile respiratorii. Incepand cu saptamana 32, copiii care se nasc prematur au o sansa foarte mare sa supravietuiasca si sa se dezvolte normal.

Organismul copilului incepe sa absoarba la nivelul tractului digestiv mineralele vitale, cum ar fi fierul si calciu. Scheletul este format complet, insa oasele sunt moi si pliabile. Stratul de par fin care a acoperit corpul – cunoscut sub denumirea de lanugo - incepe sa cada in aceasta saptamana. Daca este baiat, testiculele au coborat deja din abdomen in scrot. Uneori insa, unul sau ambele testicule nu se vor deplasa din abdomen pana dupa nastere, iar in doua treimi din cazuri, testiculul necoborat la nastere se va corecta singur in primul an de viata.

Pana la sfarsitul acestei saptamani, copilul va cantari 1.7 kilograme, iar in urmatoarele 7 saptamani va lua in greutate inca o treime sau o jumatate din greutatea lui la nastere. Masoara aproximativ 42 cm de la crestet la calcai si ocupa mult spatiu in uter, fiind de marimea unui pepene galben. 

Saptamana 33: detecteaza lumina

In saptamana 33 de sarcina sau dupa 31 de saptamani de la conceptie, pupilele ochilor copilului se pot contracta si dilata atunci cand lumina patrunde la nivelul ochilor.

La aceasta varsta, copilul ar putea deja sa fie pregatit pentru a se naste, intorcandu-se cu capul in jos, gata pentru a-si incepe calatoria in lume. Craniul copilului este destul de pliabil, deoarece oasele care il formeaza nu au fuzionat inca, ceea ce ii va permite sa treaca mai usor prin canalul relativ ingust dintre colul uterin si orificiul vaginal. Insa restul oaselor care formeaza scheletul sunt intarite, iar pielea copilului a devenit mai putin rosie si mai putin ridata.

La sfarsitul acestei saptamani copilul masoara aproape 44 cm si cantareste aproximativ 1.9 kg, fiind de marimea unui ananas. 

Saptamana 34: cresc unghiile de la degete

In saptamana 34 de sarcina sau dupa 32 de saptamani de la conceptie, unghiile au ajuns la varful degetelor. Daca inca nu ai inceput sa-i vorbesti, acum poate fi un moment bun, deoarece in aceasta saptamana auzul lui va fi complet dezvoltat. Stratul de tesut adipos s-a format si ii da acel aspect dolofan. In ultimele cateva saptamani am discutat despre stratul de tesut gras care a inceput sa se formeze, aceasta fiind o parte importanta a dezvoltarii deoarece acest tesut il va ajuta sa-si regleze temperatura dupa nastere. Pielea a devenit si mai neteda, iar stratul de vernix caseosa s-a ingrosat.

Sistemul nervos central si plamanii continua sa se maturizeze. Daca te sperie gandul privind nasterea prematura, este bine sa stii ca bebelusii nascuti intre saptamanile 34-37 care nu au alte probleme de sanatate, in general, se vor comporta bine. Vor avea nevoie sa stea un timp scurt in sectia de terapie intensiva nou-nascuti si vor avea cateva probleme de sanatate de scurta durata, insa pe termen lung se vor dezvolta la fel ca nou-nascutii la termen.

Copilul masoara 45 cm de la crestet la calcai si cantareste aproape 2.2 kg, fiind de marimea unui pepene galben mic. 

Saptamana 35: stratul protectiv de la nivelul pielii se ingroasa

In saptamana 35 de sarcina sau la 33 de saptamani de la conceptie, cresterea copilului este aproape completa. Rinichii lui sunt complet dezvoltati si pot excreta reziduuri in urina, iar ficatul poate acum degrada anumiti produsi de metabolism.

Bratele si picioarele copilului au devenit dolofane, ca urmare a stratului de tesut adipos care s-a format sub piele. In ultima luna de sarcina, copilul va lua rapid in greutate, aproximativ 230 grame pe saptamana. Deoarece va creste atat de mult, vei observa ca nu va mai face acele miscari spectaculoase deoarece are mai putin loc in uter. Totusi, asta nu inseamna ca nu va fi in continuare activ si ca nu vei simti miscarile fetale. Rutina lui de miscare nu s-a schimbat si numarul loviturilor se mentine acelasi, iar tu va trebui in continuare sa numeri miscarile fetale.

Stratul grasos care protejeaza pielea copilului – vernix caseosa - se ingroasa.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va cantari aproape 2.4 kg si va masura 46.2 cm, fiind de marimea unui pepene galben de marime medie.

Saptamana 36: incepe luarea rapida in greutate

In saptamana 36 de sarcina sau dupa 34 de saptamani de la conceptie, ar putea fi mai dificil pentru copil sa se miste in spatiul ingust care a mai ramas liber in interiorul uterului. Cu toate astea, inca vei simti suficiente intinderi, rotiri sau zvarcoliri. Este bine sa verifici din cand in cand miscarile copilului – in special daca ai remarcat o scadere a activitatii acestuia. Intreaba medicul obstetrician cate miscari ar trebui sa detectezi intr-un anumit numar de ore.

La sfarsitul acestei saptamani copilul cantareste peste 2.6 kilograme si va continua sa ia in greutate aproape 30 de grame pe zi. Are o lungime de aproximativ 47 cm, fiind de marimea unei salate crete.

Saptamana 37: a ajuns la termen

In saptamana 37 de sarcina sau la 35 de saptamani dupa conceptie, copilul este considerat la termen. Organele copilului pot acum functiona singure.

Pentru a se pregati de nastere, cu cateva saptamani inainte ca travaliul sa inceapa, cei mai multi copii se aseaza intr-o pozitie care sa le permita sa iasa din canalul de nastere mai intai cu capul. Totusi, nu se intampla intotdeauna asta si fesele sau picioarele copilului ar putea fi pozitionate primele. Aceasta conditie se numeste prezentatia pelviana si apare la aproximativ 1 din 25 de nou-nascuti la termen.

Multi copii pot avea scalpul acoperit complet de par, care poate fi lung si de 3.5 cm. Insa nu fii surprinsa daca culoarea parului copilului tau nu va fi asemanatoare cu a ta sau a tatalui lui. Bineinteles, unii copii nu vor avea par deloc. De asemenea, cea mai mare parte a parului fin – lanugo- care l-a acoperit inca din saptamana 26, precum si cea mai mare parte din vernix caseosa au disparut. Copilul va inghiti acest par si acest invelis, impreuna cu alte secretii, care vor fi mentinute in intestinele lui si vor deveni primul scaun numit meconium pe care il va elimina la scurt timp dupa nastere.

La sfarsitul acestei saptamani copilul masoara aproape 48.6 cm si cantareste peste 2.9 kilograme, fiind de marimea unei sfecle mangold cu frunze.

Saptamana 38: poate sa prinda cu degetele cu putere

In saptamana 38 de sarcina sau la 36 de saptamani de la conceptie, copilul este capabil sa prinda cu degetele cu putere si vei putea curand testa asta atunci cand ii vei prinde mana pentru prima data. Organele functioneaza complet si copilul este gata sa se nasca. Daca totusi astepti sa ti se faca o a doua cezariana, medicul o va programa totusi dupa saptamana 39 de sarcina, atata timp cat nu exista o indicatie medicala pentru a se interveni mai devreme.

Daca te intrebi ce culoare vor avea ochii copilului tau, probabil ca va trebui sa mai astepti ceva timp. Daca se va naste cu ochi capriu, este foarte posibil ca acestia sa ramana caprui. Insa daca la nastere ochii vor fi albastru inchis sau gri, pot ramane asa sau se pot transforma in verde, maron sau caprui pana la varsta de 9 luni. Aceasta schimbare se produce ca urmare a faptului ca la nivelul irisul – partea colorata a ochilor – se acumuleaza pigment in lunile urmatoare nasterii. Din acest motiv ochii nu vor deveni mai deschisi la culoare (ochii verzi, maronii sau caprui au mai mult pigment decat ochii gri sau albastri).

Unghiile de la picioare au ajuns la varful degetelor, iar creierul cantareste aproape 400 de grame si va continua sa se dezvolte si dupa nastere. Imediat dupa ce se va naste, copilului i se vor face o serie de masuratori pentru evaluarea nevoii de ingrijire imediata, care vor da scorul Apgar.

La sfarsitul acestei saptamani copilul va cantari aproape 3 kilograme si va avea o lungine de aproximativ 49.5 cm, fiind de marimea unui praz lung.

Saptamana 39: se formeaza anticorpi la nivelul placentei

In saptamana 39 de sarcina sau la 37 de saptamani de la conceptie, toracele copilului a devenit si mai proeminent. In placenta se formeaza anticorpi care il vor proteja pe copil dupa nastere impotriva infectiilor. Daca vei alapta, laptele este o sursa suplimentara de anticorpi. Unghiile continua sa creasca si la nastere pot fi lungi, depasind varful degetelor. Oasele craniului copilului nu au fuzionat, ceea ce va permite sa se suprapuna in momentul coborarii prin canalul de nastere in timpul travaliului. Din acest motiv, capul nou-nascutului poate avea o forma alungita la nastere.

Continua sa se formeze stratul de tesut adipos care il va ajuta pe copil sa-si regleze temperatura dupa ce se va naste. De asemenea, pe masura ce stratul extern al pielii se elimina, se formeaza un nou strat dedesubt.

Copilul are aproape 50 cm si este la fel de greu ca si un pepene mic, avand un pic peste 3.3 kilograme (baietii cantaresc un pic mai mult decat fetele).

Saptamana 40: data nasterii a sosit

Nu te ingrijora daca data estimata a nasterii a trecut fara ca nimic sa se intample. Este normal sa nasti o saptamana sau doua mai tarziu – sau mai devreme - decat s-a estimat initial.

Copilul continua sa piarda substanta albicioasa grasa care i-a protejat pielea pana acum – vernix caseosa. Daca nu va da nici un semn ca se va naste in urmatoarea saptamana, cand se va naste este posibil sa aiba o piele usor uscata.  Copilul si-a dezvoltat toate reflexele de care va avea nevoie dupa ce se va naste. Instinctiv isi cauta degetul mare pe care il suge, asa cum va cauta sanul tau imediat dupa nastere.

Oasele copilului s-au intarit, cu exceptia celor de la nivelul craniului care trebuie sa ramana moi si pliabile pentru a permite suprapunerea lor in momentul in care copilul traverseaza canalul de nastere. Ca urmare, capul copilului va putea avea o forma conica in urmatoarele zile dupa nastere. De altfel, craniul copilului are doua zone moi, denumite fontanele, care ii permit sa se nasca cu usurinta. Fontanela din fata se va intari intre lunile 8-15 de viata, iar cea din spate intre lunile 3-4.

In medie, copilul va avea la nastere aproape 51 cm si va cantari aproximativ 3.4 kilograme, cam cat un dovleac mic. Insa orice greutate cuprinsa intre 2.5 kg si 3.8 kg inseamna o greutate sanatoasa.