Stiai ca traumatismele reprezinta principala cauza de deces la copiii sub 4 ani din SUA? Majoritatea acestor traumatisme pot fi prevenite. In majoritatea cazurilor, traumatismele se produc in absenta, dar si in prezenta parintilor, atunci cand parintii nu stiu ce fac copiii lor. Copiii invata repede si, inainte sa iti dai seama, copilul sare, alearga, conduce o tricicleta si manevreaza diverse unelte. Copilul tau are risc special de caderi, inec, otravire, arsuri si accident de masina. Copilul nu intelege pericolele si nu iti aduce aminte de acel “nu” in timp ce se joaca si exploreaza.
Caderile
Pentru ca abilitatile copilului sunt acum foarte dezvoltate, el se va afla in numeroase situatii periculoase acasa sau prin vecini.
Copilul poate cadea sub echipamente sportive sau poate cade ape fereastra, de pe o bicicleta sau tricicleta ori poate cadea de pe orice se suie. Asigura-te ca suprafata pe care se afla echipamentul sportiv este suficient de moale pentru a amortize caderea. Foloseste saltelute sau materiale fine sub aceste echipamente. Incuie usile si geamurile care dau catre locuri periculoase si foloseste portile in fata treptelor. Ingradeste locul de joaca. Invata-i cum trebuie sa se catere, cum sa se dea jos din cap. In cazul in care copilul a suferit o cadere severa sau nu se comporta normal dupa o cadere, du-l imediat la medic.
Arsurile
Bucataria poate fi un loc periculos pentru copilul tau, in special cand gatesti. Daca cel mic se afla printre picioarele tale, lichidele fierbinti, grasimea sau alimentele fierbinti se pot scurge pe el si ii pot provoca arsuri severe. Asigura-te ca are o activitate sigura in timp ce tu gatesti.
Retine ca ustensilele de bucatarie si alte suprafete fierbinti, precum fierul de calcat, cuptorul, gratarul in aer liber ii pot provoca arsuri la mult timp dupa ce le-ai folosit.
In cazul in care copilul s-a ars, pune imediat o compresa cu apa rece pe zona arsa. Tine zona in apa rece timp de cateva minute. Apoi acoper-o cu un bandaj uscat. Mergi la medic, indiferent de gravitatea arsurii. Pentru a-ti proteja copilul in baie, temperatura apei nu trebuie sa depaseasca 48 de grade.
Asigura-te ca ai in casa o alarma pentru detectarea fumului si verific-o lunar daca functioneaza.
Otravirea
De-acum, copilul poate deschide orice sertar si se poate catara oriunde il impinge curiozitatea. Copilul poate inghiti orice gaseste. Pune toate substantele interzise (medicamente, detergenti) la loc sigur si pastreaza-le in ambalajele originale.
In cazul in care copilul a ingerat o substanta otravitoare, suna imediat la numarul de urgenta 112. Nu ii provoca voma. Prima jumatate de ora este esentiala in cazul celor mai multe intoxicatii. Este esential sa stim numele substantei toxice. Substantele toxice au de cele mai multe ori efecte adverse la distanta in timp sau spatiu fata de contaminarea initiala.
Si nu uita de siguranta in masina
Accidentele de masina sunt cel mai mare pericol pentru viata si sanatatea copilului tau. In cadrul unei coliziuni sau al unei frane bruste, chiar daca viteza este redusa, presiunea exercitata asupra creierului si corpului copilului ii poate cauza traumatisme sau deces. Pentru a preveni aceste traumatisme, foloseste un scaun de masina de fiecare data cand mergi cu copilul. In cazul in care copilul cantareste peste limita admisa de scaunul special, schimba-l cu un scaun ajustabil, prevazut cu centura de siguranta. Cel mai sigur loc pentru copii este pe bancheta din spate. In caz de urgenta, daca copilul trebuie sa calatoreasca pe scaunul din fata, da-l in spate cat se poate de departe de airbag. Nu lasa copilul sa se joace sau sa conduca tricicleta pe strada. Copilul trebuie sa se joace intr-un loc de joaca ingradit. Iar cand vrei sa pleci cu masina, asigura-te ca cel mic nu se afla prin preajma, pentru a nu-l lovi (probabil ca nu il vei vedea in oglinda retrovizoare).
Retine ca cea mai mare amenintare pentru viata si sanatatea copilului tau o reprezinta traumatismele.
Surse de informatie:
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/toddler/Pages/Safety-for-Your-Child-2-to-4-Years.aspx (TIPP: The Injury Prevention Program,Academia Americana de Pediatrie)
Consultant: Dr. Raceala Gabriela, Medic Specialist pediatru