Nu ai neaparat nevoie de probiotice din alimente sau suplimente nutritive pentru a fi sanatos. Insa, aceste microorganisme pot veni in ajutorul probioticelor care exista in mod natural in intestin, imbunatatind digestia si oferind protectie impotriva bacteriilor daunatoare.
Probioticele din intestin sunt bacterii vii si fermenti buni care refac flora intestinala si imbunatatesc activitatea sistemului digestiv, ajutand la buna functionare a organismului. Gasesti probiotice si in urmatoarele alimente: iaurt, sucuri si bauturi din soia, lapte fermentat si nefermentat, lapte batut, miso (un preparat din soia), branzeturi usoare, tempeh (aliment fermentat pe baza de soia), chefir, varza acra, muraturi, kimchi (varza fermentata coreeana) si ciocolata neagra.
Prebioticele sunt carbohidrati pe care organismul nu ii poate digera si care actioneaza ca hrana pentru probiotice. Gasesti prebiotice in cereale integrale, banane, ceapa, usturoi, sparanghel, praz, frunze de papadie, cicoare, miere si anghinare.
Totodata, exista pe piata si suplimente nutitive care contin probiotice si prebiotice.
Beneficiile probioticelor pentru sanatate
Unul dintre rolurile probioticelor este de a transporta mancarea catre stomac. Potrivit cercetatorilor, probioticele ajuta la tratarea urmatoarelor boli:
- Sindromul de colon iritabil
- Boala inflamatorie intestinala
- Diareea infectioasa (cauzata de virusuri, bacterii sau paraziti)
- Diareea aparuta dupa tratamentul cu antibiotice
- Infectii vaginale si infectii ale tractului urinar