Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce trebuie să faci dacă bebeluşul cade din pătuţ şi se loveşte la cap?

Dr. Andreea Anton, Medic specialist pediatru

Policlinica Sun Plaza

 

 

Cele mai frecvente traumatisme craniene la sugar si copilul mic sunt cele produse prin caderea din patut, de pe masa de infasat sau din leagan.

Vestea buna este ca daca dupa o asemenea cazatura copilul se opreste din plans dupa 10-15 minute, culoarea buzelor si a pielii este normala si nu varsa, se considera ca o leziune cerebrala este putin probabila (si, din fericire, acesta este cazul in majoritatea situatiilor).

O echimoza sau un hematom care apar la nivelul capului imediat dupa cadere nu este un semn de gravitate in sine, decat daca este insotit si de alte simptome determinate de cresterea presiunii intracraniene prin hemoragia intracraniana: pierderea starii de constienta, varsaturi, convulsii,  paloare pronuntata, agitatie sau agitatie alternata cu letargie, somnolenta, strabism, paralizii. O particularitate la noul nascut si la sugar fata de copilul mare si adult este aceea ca volumul craniului este mare in raport cu cel al restului corpului, si de aceea o sangerare intracraniana poate produce o anemie severa. In aceste situatii, aspectul fontanelei este important: o fontanela care bombeaza,  insotita eventual si de pierderea constientei si colaps,  este un indicator al prezentei unui hematom intracranian. Toate cele enumerate trebuie sa constituie semnale de alarma pentru parinti si sa determine prezentarea de urgenta cu copilul la medic!

Chiar in absenta semnelor de gravitate enumerate, copilul trebuie tinut sub observatie 24-48 de ore, aceasta fiind perioada critica in care pot aparea sangerarile intracraniene.

Daca traumatismul a fost mai puternic, s-a soldat cu fractura deschisa sau sunt prezente unul sau mai multe din criteriile de gravitate, copilul trebuie examinat cat mai repede de medicul neurochirurg pediatru,  care va recomanda si efectuarea unui examen computer tomografic cranian.

Important de stiut, de asemenea, este ca un copil care a suferit o comotie cerebrala (adica un traumatism cranian soldat cu pierderea constientei (sau a memoriei, la copilul mai mare) ar trebui urmarit o perioada de cateva luni - un an dupa incident, pentru ca uneori acesti copii pot dezvolta mai tarziu dificultati de concentrare sau invatare.