In timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, medicul obstetrician iti va cere sa vii mai des la consultatie – frecvent la doua saptamani incepand cu saptamana 32 si saptamanal dupa saptamana 36.
Asemanator consultatiilor anterioare, medicul va verifica greutatea si tensiunea arteriala si te va intreba despre posibilele simptome sau semne pe care le-ai putea avea.
Va fi nevoie sa se efectueze o serie de teste de screening pentru:
- Diabetul gestational. Este un tip de diabet care apare in sarcina si care necesita un tratament prompt si modificarea stilului de viata astfel incat sa se obtina controlul nivelului de zahar din sange, ceea ce va permite nasterea unui copil sanatos.
- Anemia. Anemia reprezinta o scadere anormala a numarului de celule sanguine rosii sau a hemoglobinei, o proteina din eritrocite care contine fier. Anemia severa poate afecta cresterea copilului si determina nasterea prematura. Pentru tratamentul anemiei, medicul iti va recomanda suplimente cu fier.
- Infectia cu streptococ de grup B. Streptococul de grup B este o bacterie care se gaseste in mod normal la nivelul rectului sau vaginului. Desi pentru tine nu reprezinta vreun risc, streptococul de grup B poate determina la nou-nascut o infectie severa. Daca testul este pozitiv, medicul iti va recomanda tratament cu antibiotic in timpul travaliului.
In plus, medicul va verifica bataile cordului fetal si va masura inaltimea fundului uterin pentru a aprecia dezvoltarea copilului. Spre sfarsitul sarcinii, examenul vaginal ii va permite medicului sa poata aprecia pozitia copilului in interiorul uterului. Desi examenul vaginal nu este o metoda sigura pentru prezicerea inceperii travaliului, medicul va putea verifica daca colul uterin a inceput sa se dilate.
Daca ai dorinte sau preferinte speciale legate de nastere – cum ar fi nasterea in apa sau evitarea medicatiei va trebui sa discuti din timp cu medicul tau obstetrician, pentru a preveni orice neintelegeri.
Pe masura ce data estimata a nasterii se aproprie, pune-i intrebari medicului pana consideri ca ti-ai lamurit toate aspectele sau temerile legate de nastere. Cum pot sa-mi dau seama ca este un travaliu fals si nu unul adevarat? Cand trebuie sa merg la spital? Cand este prea tarziu sa fac epidurala? Retine ca nu exista intrebare nepotrivita sau gresita. A intelege ce urmeaza sa se intample iti poate asigura o experienta pozitiva a nasterii.