Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Diabetul gestational - ce este, de ce apare si cum se trateaza

Diabetul gestational este o afectiune metabolica tranzitorie, un subtip al diabetului, instalat in timpul sarcinii si, de cele mai multe ori, cu rezolutie completa dupa momentul nasterii. In diabet, inclusiv in cel gestational, corpul nu produce o cantitate adecvata de insulina in comparatie cu nivelul de glucoza din sange, astfel incat glicemia (glucoza din sange) creste considerabil sau, mai frecvent,  celulele organismului devin insulinorezistente, fiind insensibile la actiunea insulinei pancreatice.

Afla, in cele ce urmeaza, de ce apare diabetul gestational in unele sarcini, prin ce teste se poate depista, ce influenta are asupra sanatatii fatului, dar si cum se poate trata acest tip de diabet.

Diabet gestational (diabet in sarcina) - de ce apare

In timpul sarcinii, hormonii secretati de placenta ingreuneaza sau chiar blocheaza actiunea insulinei la nivelul organismului mamei. Aceasta stare patologica se numeste insulinorezistenta si determina folosirea necorespunzatoare a insulinei pentru a contracara nivelul crescut de glucoza in sange.

Pentru multe femei gravide, cresterea semnificativa a glicemiei nu este o problema serioasa, deoarece pancreasul lor compenseaza prin a secreta si mai multa insulina. In alte cazuri, insa, acest lucru nu este posibil.

Fara un nivel adecvat de insulina raportat la nevoile organismului, glucoza nu poate parasi sangele circulant pentru a fi transformata de catre celule in energie si, astfel, toleranta la glucoza in sarcina scade. Prin urmare, glucoza in exces se acumuleaza in sange pana atinge niveluri mari, stare numita hiperglicemie. Rezultatul acestor procese este denumit diabet gestational. 

Motivul pentru care unele femei sufera de diabet gestational, in timp ce altele nu, nu a putut fi elucidat inca. Totusi, se considera ca exista anumiti factori de risc care contribuie la cresterea probabilitatii aparitiei diabetului in sarcina. Astfel, este mult mai probabil ca o femeie gravida sa sufere de diabet gestational daca:

  • Este supraponderala sau chiar obeza – indicele de masa corporala (BMI) are o valoare peste 30 kg/m2;
  • A existat cel putin o nastere anterioara a unui copil cu greutate de peste 4,5 kg;
  • A fost prezent diabetul gestational in cel putin o sarcina anterioara;
  • Din antecedentele personale patologice reiese sindromul ovarelor polichistice;
  • Din antecedentele heredocolaterale (familiale) reiese prezenta diabetului la cel putin o ruda de grad I.

Simptome diabet gestational 

Desi frecvent, diabetul gestational nu se manifesta si este depistat doar prin intermediul testelor diagnostice. Tabloul clinic ar putea fi alcatuit din urmatoarele semne si simptome:

  • Oboseala;
  • Senzatia de gura uscata;
  • Polidipsie (sete excesiva) - specifica diabetului;
  • Poliurie (urinare excesiva) - specifica diabetului;
  • Infectii recurente (ex: candidoza orala);
  • Tulburari de vedere (vederea incetosata).

Multe dintre aceste simptome sunt oarecum normale in timpul sarcinii si femeia nu le da importanta pana la diagnosticarea diabetului gestational. Rezulta de aici necesitatea absoluta de testare pentru diabet de sarcina in saptamanile 24-28.

In ce mod diabetul gestational afecteaza fatul

Cum va afecta diabetul dezvoltarea copilului 

Multe femei cu diabet gestational vor naste copii sanatosi, datorita faptului ca aceasta afectiune poate fi identificata la timp si tratata corespunzator. Totusi, daca diabetul gestational nu este diagnosticat si tratat timpuriu, acesta va duce la afectarea fatului si aparitia complicatiilor in cursul sarcinii, in timpul nasterii si ulterior.

Nivelul crescut de glucoza pe care il primeste fatul prin intermediul placentei va stimula secretia de insulina. Primind o cantitate de energie mai mare decat este necesar, fatul va depune surplusul energetic sub forma de grasime si se va ingrasa, ajungand sa fie la nastere mai mare si mai greu decat este normal (fat macrosom).

De asemenea, un diabet necontrolat poate determina cresterea cantitatii de lichid amniotic, o conditie denumita polihidramnios.

Cum va afecta diabetul nasterea copilului

Diabetul din timpul sarcinii creste riscul complicatiilor legate de nastere (ex: nasterea prematura). Pe durata sarcinii, medicul va verifica nivelul glicemiei, iar copilul va fi monitorizat regulat pentru a detecta orice posibile semne de suferinta fetala.

In functie de cum decurge sarcina, este posibil ca medicul sa recomande inducerea travaliului sau operatia cezariana, intre saptamanile 38-40 de sarcina. O alta optiune dupa saptamana 38 de sarcina este sa se astepte ca nasterea sa inceapa natural, in timp ce sarcina este monitorizata frecvent ecografic.

Cum va afecta diabetul copilul, dupa ce acesta s-a nascut

Dat fiind faptul ca in sarcina secretia de insulina este crescuta, iar dupa nastere aportul de glucoza este unul mic, poate aparea o scadere sub normal a glicemiei (hipoglicemie). Nivelul de glicemie va trebui sa fie monitorizat o perioada de timp in sectia de terapie intensiva neonatala.

In plus, copiii care se nasc inainte de saptamana 37 de sarcina vor avea nevoie de ingrijire speciala. De asemenea, s-a demonstrat ca bebelusii ale caror mame au avut diabet gestational au risc crescut pentru a deveni obezi si a dezvolta diabet de tip II la varsta adulta.

Alaptarea la san si o alimentatie sanatoasa mai tarziu in viata, precum si un program de exercitii regulate ii vor proteja pe cei mici impotriva aparitiei acestor afectiuni.

Depistare (analiza) diabet gestational

Testul pentru diabetul gestational se numeste testul de toleranta la glucoza orala (TTGO) si se efectueaza in saptamanile 24-28 de sarcina (test de toleranta la glucoza in sarcina).

  • Pentru efectuarea in mod corect a acestui test, este nevoie sa fie indeplinite anumite conditii:
  • In noaptea de dinainte si in dimineata testului nu trebuie consumate alimente si nici sa fie bauta apa;
  • O asistenta va recolta o proba de sange pentru a avea un nivel de baza al glicemiei a jeun (pe nemancate);
  • Apoi, se ofera o bautura ce contine 75 de grame de glucoza;
  • La intervale de o ora, respectiv doua ore, asistenta va recolta din nou sange pentru a vedea cum a raspuns organismul la incarcatura cu glucoza.

Astfel, testul de toleranta orala la glucoza cu 75 g de glucoza presupune evaluarea glicemiei in trei conditii particulare:

  1. Pe nemancate (normal < 92 mg/dl);
  2. La o ora (normal < 180 mg/dl);
  3. La doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal < 153 mg/dl).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se considera diagnosticul de diabet gestational daca cel putin una din cele trei glicemii este mai mare sau egala cu pragul stabilit. 

 

Glucoza - valori diabet gestational (glicemia in sarcina)

O valoare a glicemiei recoltata din sangele venos, dimineata, pe nemancate (normal < 92 mg/dl), crescuta peste valorile considerate normale, ridica suspiciunea de diabet gestational.

Intre 92-119 mg/dl, se recomanda efectuarea testului de toleranta la glucoza, chiar daca orice valoare mai mare de 120 mg/dl a glicemiei a jeun este un semn sugestiv de diabet zaharat, nefiind necesara efectuarea TTGO.

La valori ale glicemiei peste 180 mg/dl, glucoza poate fi identificata si in urina (status patologic numit glicozurie).

Tratament diabet gestational

Cel mai important aspect al tratamentului este controlul nivelului de glucoza din sange. Toate femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa isi monitorizeze glicemia pe nemancate si glicemia la doua ore dupa masa, preferabil folosind un aparat de testare a glicemiei din deget.

In plus, medicul specialist diabetolog va oferi sfaturi despre cum se poate combina o alimentatie sanatoasa cu un program de exercitii. Daca era prezenta obezitatea inainte de sarcina, medicul va recomanda reducerea numarului de calorii si efectuarea a cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata pe zi.

Daca dieta si exercitiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie de un tratament adaptat nevoilor organismului sau, in anumite cazuri, de injectii cu insulina. Dozele vor fi calculate in functie de fiecare persoana in parte, pentru a nu obtine un efect de glicemie mica in sarcina. 

In plus, este posibil ca medicul sa recomande efectuarea unor ecografii suplimentare, respectiv la fiecare 4 saptamani intre saptamanile 28-36 de sarcina, pentru a verifica dezvoltarea copilul si cat de mult lichid amniotic exista. De asemenea, acesta va oferi sfaturi despre monitorizarea regulata a miscarilor copilului.

Daca dupa nastere glicemia revine la normal, trebuie stiut faptul ca mama are un risc foarte mare de a dezvolta diabet gestational la o sarcina ulterioara sau chiar diabet in afara sarcinii. Ca urmare, toate femeile diagnosticate cu diabet gestational trebuie sa efectueze un test de toleranta la glucoza orala cu 75 g glucoza la 6-12 saptamani dupa nastere, pentru a stabili gradul de alterare a metabolismului glucidic.

In plus, descoperirea unui diabet gestational care dispare dupa nastere se asociaza cu un risc crescut de aparitie a diabetului de tip II de-a lungul vietii. Din acest motiv se recomanda ca femeile care au avut diabet in timpul sarcinii sa fie testate cel putin o data la fiecare 3 ani.

Regim diabet gestational

In afara situatiei de diabet insulinodependent, o dieta echilibrata este secretul catre gestionarea glicemiei in diabetul gestational. Astfel, este important sa se tina cont de urmatoarele aspecte in alcatuirea meselor zilnice:

  • Sa contina multe legume si fructe;
  • Sa contina cantitati moderate de grasimi si proteine de origine animala;
  • Sa contina cantitati moderate de cereale, paste si produse cu amidon;
  • Sa contina cantitati considerabil scazute de zaharuri, sucuri si produse de patiserie.  

In concluzie, diabetul gestational este o afectiune tranzitorie, dar care totusi trebuie luata in serios si tratata corespunzator. Mentinerea unei diete echilibrate si practicarea unor activitati sportive moderate (la indicatiile medicului) sunt metode care ajuta la gestionarea nivelului glicemiei si faciliteaza rezolutia diabetului gestational dupa momentul nasterii.
 
Bibliografie:
 Diabetul in sarcina https://www.cdc.gov/pregnancy/diabetes.html#:~:text=Poor%20control%20of%20diabetes%20during,defects%20and%20other%20health%20problems.
Simptome in diabetul gestational https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
Ce este https://www.diabetes.org.uk/diabetes-the-basics/gestational-diabetes
Dieta in diabetul gestational https://medlineplus.gov/ency/article/007430.htm