Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

10 mituri despre cum ne afectează hormonii viața

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Hormonii sunt subiectul multor controverse. Care este, de fapt, adevărul? Aflăm răspunsul de la oamenii de știință, pentru că doar așa, bazându-ne pe cunoașterea validată de știință, putem discerne adevărul din marea de mituri false.

„Femeile sunt mai iritabile în timpul menstruației decât în celelalte zile.”

În realitate, femeile sunt mai irascibile decât în mod obișnuit mai degrabă în zilele premergătoare menstruației. De altfel, plecând de la această observație clinică și empirică, în Statele Unite, sindromul premenstrual a fost introdus, începând cu 2013, în cartea de referință a bolilor psihiatrice, DSM („Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders”), și face obiectul prescrierii de antidepresive. În Europa, însă, sindromul premenstrual nu este recunoscut ca problemă psihiatrică, deși studiile care au în centru această problematică au concluzionat că schimbările hormonale care au loc în această perioadă pot provoca nervozitate și un fel de tristețe la circa o treime dintre femei. De altfel, în zilele de dinaintea menstruației a fost înregistrată o scădere a nivelului de progesteron (un hormon cu efect de relaxare) și a nivelului de estrogen (cu efect antidepresiv).
 

„Prea mult testosteron în corp duce la un comportament agresiv.”

Legătura dintre acest hormon și violență a fost demonstrată la rozătoare, nu însă și la om. Cercetătorii de la Universitatea din Zurich au prezentat, în schimb, rezultate mai nuanțate: testosteronul ar fi mai degrabă molecula dominației sociale și antreprenoriatului. Studiul realizat de oamenii de știință elvețieni a fost realizat pe două grupuri de femei, dintre care doar un grup a primit tablete  cu testosteron, celălalt grup de femei neprimind nimic. Apoi, în timpul unui joc de rol la care femeile din cele două grupuri au participat, femeile din primul grup, cel care a luat tablete cu testosteron, a avut acțiuni mai bune, câștigând mai mult respect. Probabil de aici survine ideea că bărbații, care secretă mai mult testosteron decât femeile, devin în mod natural lideri mai buni decât reprezentantele sexului frumos.
 

„Menopauza duce la creșterea în greutate, la depresie și la osteoporoză.”

Încetarea producției de hormoni sexuali determină scăderea metabolismului și, prin urmare, creșterea în greutate. Aceasta poate fi responsabilă de depresie, cu atât mai mult cu cât estrogenul, hormonul feminin are și rol de antidepresiv și de stimulator al performanțelor creierului. 
Cercetările indică faptul că până la 20% din pierderea osoasă se poate întâmpla în aceste etape, din cauza reducerii secreției de estrogen. De altfel, aproximativ una din zece femei cu vârste de peste 60 de ani este afectată de osteoporoză în întreaga lume. Una din două femei aflate în postmenopauză va avea osteoporoză și majoritatea dintre ele  vor suferi o fractură în timpul vieții.

„Dorința femeilor este guvernată de hormonii sexuali.”

Componenta principală a echivalentului feminin al pastilei Viagra este testosteronul. Acesta, secretat de ovare în cantitățile potrivite, acționează ca un hormon universal al dorinței. Însă ceva atât de complex precum dorința erotică nu poate fi redus la acțiunea unui hormon, căci are nevoie de un întreg context favorabil pentru a se manifesta: atât din punctul de vedere al bunei funcționări a aparatului endocrin per total, cât și din punctul de vedere al unui cadru intim bazat pe o relație bună cu partenerul de viață și din care să dispară, măcar din când în când, grijile apăsătoare ale cotidianului.


Totuși, chiar și așa, în cazul acelor femei care iau pilule contraceptive, se poate crede că acestea ar putea fi explicația pentru frâna entuziasmului erotic ori chiar lipsa libidoului. Au fost realizate numeroase studii pentru a elucida această chestiune. De exemplu, un studiu amplu realizat de câțiva medici cehi a compilat 36 de studii făcute anterior pe această temă, care au inclus 13.000 de femei care luau pilule contraceptive, și au concluzionat că lipsa libidoului nu poate fi pusă exclusiv pe seama contracepției orale.

„Creșterea în greutate și oboseala bruscă arată o tiroidă dereglată.”

Hipotiroidismul poate provoca oboseală pronunțată și creștere în greutate, este adevărat. Însă nu orice creștere în greutate și orice oboseală ar trebui puse automat pe seama unui dezechilibru tiroidian. Uneori, acestea pot fi urmarea unei stări de deprimare independentă de o problemă de tiroidă, deși este cunoscut faptul că activitatea „glandei fluture” influențează starea de spirit.
Tulburările tiroidiene, care sunt cam de cinci ori mai întâlnite la femei decât la bărbați, se manifestă și prin alte simptome tipice: sensibilitate crescută la frig sau la căldură, modificări ale motilității intestinale, dereglări ale ciclului menstrual.

„Femeile și bărbații gândesc diferit.”

Creierul unui bărbat diferă în moduri subtile de cel al unei femei. Aceste diferențe se stabilesc, probabil, încă din uter, datorită efectelor hormonilor sexuali, care masculinizează sau feminizează organul gândirii pe măsură ce se dezvoltă. Cu toate acestea, rămâne deocamdată un mister să înțelegem dacă efectele hormonilor sexuali asupra creierului în curs de dezvoltare sau dacă modul în care diferențele subtile observate între creierul bărbaților și ale femeilor determină diferențele de comportament dintre aceștia.

Până una-alta, cea mai evidentă diferență dintre creierul bărbaților și cel al femeilor rămâne dimensiunea generală, creierul bărbaților este, în medie, cu 10 până la 15% mai mare decât al femeilor. Aceste diferențe reflectă parțial faptul că bărbații sunt, în general, mai mari și mai înalți decât femeile, dar nu sunt legate de diferențele de inteligență.
 

„Mai mult testosteron înseamnă mai mulți mușchi”

Este adevărat că acest hormon, care face parte din familia steroizilor, dezvoltă masa musculară și intensifică procesul de ardere a grăsimilor. Tocmai de aceea, există, prin culturiști, practica de a consuma anabolizanți care conțin testosteron sintetic. Însă, luați în exces, aceștia devin periculoși pentru inimă și ficat. 

De-a lungul vremii, au fost realizate unele studii pentru a evalua posibilitatea administrării de testosteron la bărbați cu vârste de peste 65 de ani, care se confruntă cu o scădere naturală a nivelului testosteronului. Rămâne, însă, discutabilă folosirea unei asemenea terapii de substituție hormonală pentru întârzierea efectelor îmbătrânirii masculine, la fel cum problematică rămâne stabilirea acelor doze care să le poată fi livrate pentru întărirea mușchilor, fără a le pune sănătatea în pericol. 
În schimb, terapia de substituție poate fi luată în calcul ca soluție în echilibrarea hormonală a unor bărbați tineri care se confruntă cu un deficit considerabil de testosteron (hipogonadism). 
 

„Unii devin dependenți de adrenalină.”

Numit și epinefrină, hormonul adrenalină este secretat de glandele suprarenale direct în sânge și, după ce ajunge la creier, produce un răspuns de tipul „fugi sau luptă” în situațiile în care este nevoie de o mobilizare rapidă. Fiecare dintre noi se confruntă, la un moment dat, în mod imprevizibil, cu astfel de situații de viață. Există, însă, și persoane care, odată ce au trăit astfel de momente de intensitate maximă, le caută în mod explicit și, apoi, fac tot ce ține de ele să simtă din nou acele senzații tari. Aceștia sunt așa-numiții temerari, amatori sau căutători de senzații tari ori dependenții de adrenalină.

Dependența de adrenalina este o dependență comportamentală, așa cum este și dependența de cumpărături sau dependența de exerciții fizice. Există multe moduri diferite de a se manifesta această adicție. Unii dintre cei care au nevoie adrenalină își cultivă hobbyuri extreme (sporturi cum ar fi cățăratul pe gheață și cursele de motociclete, parașutismul sau schiul alpin), alții aleg profesii periculoase, cum ar fi jurnalismul în zone de război, munca în medicina de urgență sau stingerea incendiilor (pompierii).

„Femeile însărcinate sunt hiperemoționale.”
În timpul sarcinii, femeile se confruntă cu o creștere a producției de hormoni, cum ar fi progesteronul și estrogenul, în funcție de cât de avansată este sarcina. Creșterea nivelului de hormoni poate avea un impact asupra emoțiilor gravidei și asupra capacității creierului său de a monitoriza acele emoții. Acest lucru este foarte întâlnit la femeile cu o asemenea condiție și nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare decât dacă acestea ajung să experimenteze o instabilitate emoțională intensă și suferință.

„Bărbații au mai puține probleme hormonale.”

Cum nu experimentează nici menstruația, nici sarcina, nici menopauza, se poate spune fără rețineri că bărbații se confruntă cu mai puține probleme hormonale decât femeile. Însă, deși andropauza nu este o schimbare la fel de radicală precum menopauza, lasă, totuși, urme. Odată cu vârsta, organismul bărbaților produce din ce în ce mai puțini hormoni sexuali masculini (androgeni). Această schimbare în profilul lor hormonal – mai pronunțată în cazul unora dintre reprezentanții sexului puternic – poate duce la probleme de erecție, la pierderea masei musculare, la oboseală,  la iritabilitate și altele. 
 

Bibliografie: 

  • https://www.endocrine.org/patient-engagement/endocrine-library/menopause-and-bone-loss
  • https://www.caminteresse.fr/sante/10-idees-recues-sur-les-hormones-1174416/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16913282/
  • https://www.healthline.com/health/hormone-replacement-therapy-for-men
  • https://rosglasrecovery.com/adrenaline-addiction-101/
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperthyroidism/expert-answers/thyroid-disease/faq-20058228
  • https://www.theguardian.com/science/neurophilosophy/2013/oct/06/male-brain-versus-female-brain

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.