Atunci, ce e de facut? Ce alimente poti consuma ca sa eviti sau sa inlocuiesti zaharul, dar sa te bucuri de acelasi gust dulce? La prima vedere, raspunsul pare simplu: indulcitorii alimentari naturali.
Indulcitorii naturali: ce trebuie sa stii despre ei
Ca sa intelegi daca indulcitorii naturali sunt sau nu cu adevarat un inlocuitor bun al zaharului, trebuie sa afli cateva lucruri importante.
Indulcitorii naturali sunt substante extrase din plante, fructe sau alte alimente naturale si se folosesc ca aditivi alimentari pentru a indulci produsele de pe raft.
Exista mai multe tipuri de inlocuitori naturali ai zaharului, iar cei mai cunoscuti si asa cum apar pe etichetele alimentelor sunt:
- Xylitol
- Eritriol
- Manitol
- Maltitol
- Sorbitol
- Lactitol
- Isomaltitol
- Glicerol
- Hidrozilat de amidon hidrogenat
Acesti indulcitori se mai numesc polioli sau alcooli naturali din zahar, dar stai fara griji, nu au nicio legatura cu alcoolul. Sa ii luam pe rand.
Xylitolul are aproape aceeasi putere de indulcire ca zaharul obisnuit si ii poate lua locul in orice produs. Provine din porumb sau mesteacan si se gaseste in special in guma de mestecat, pasta de dinti, apa si spray de gura. Atentie daca ai animal de companie. Sunt studii care spun ca, in cazul lor, consumul poate fi fatal. Xylitolul mai poate fi gasit sub denumirea de E 967.
Eritriolul sau E 968 are o putere de indulcire de 60-80% comparativ cu zaharul. Gustul sau este unul metolat, deci producatorii il prefera in guma de mestecat, de exemplu.
Manitolul sau E 421 se extrage din ananas, masline, morcovi si cartofi dulci si are aproximativ 70% din gustul dulce al zaharului. Atentie. Consumat in cantitati mari, poate duce inclusiv la balonari si diaree.
Maltitolul este intr-o proportie de 75% la fel de dulce ca zaharul. Se foloseste in deserturile cu aroma de ciocolata, in produsele de patiserie si inghetata si confera o textura cremoasa alimentelor. Pe etichete, il gasesti si ca E 965.
Sorbitolul sau E 420 este fabricat din sirop de porumb si puterea lui de indulcire este mai mica decat in cazul primelor doua, adica are aproximativ 50% din gustul dulce al zaharului obisnuit. Este cunoscut pentru indicele sau glicemic foarte mic.
O putere si mai mica de indulcire o are lactitolul, 30-40%. Apare pe eticheta sub denumirea E 966 si se gaseste in unele sortimente de inghetata, ciocolata, bomboane si produse de patiserie.
Un alt inlocuitor al zaharului este izomaltul sau E 953 si este folosit mai ales la deserturi.
Glicerolul sau E 422 se gaseste in mai multe produse, cum ar fi lactate, in bauturi alcoolice si racoritoare, mezeluri si guma de mestecat fara zahar.
Hidrozilatul de amidon hidrogenat sau HSH este un alt inlocuitor al zaharului. Se obtine din porumb, grau sau amidon de cartofi. Atentie la cantitate. Poate avea efect laxativ.
Care este diferenta intre indulcitorii naturali si cei artificiali
In afara de indulcitorii naturali, mai exista o categorie: indulcitorii artificiali sau de sinteza. Acestia nu exista in natura, deci au fost inventati in laborator. Sunt non calorici, dar este bine sa fie consumati cu atentie. Cei mai cunoscuti indulcitori artificiali sunt aspartamul, zaharina si ciclamatii.
Zahar versus indulcitori naturali
Pentru ca sunt obtinuti din plante, am putea spune ca indulcitorii naturali sunt mai sanatosi decat zaharul si indulcitorii artificiali. Consumati cu masura, chiar sunt.
Iata cateva beneficii ale consumului moderat de produse care contin indulcitori naturali:
- Indulcitorii naturali au mai putine calorii decat zaharul
Un lucru este clar. In medie, indulcitorii naturali au aproximativ 2 calorii pe gram in comparatie cu zaharul, care are 4 calorii pe gram. Este o veste buna pentru cei care incearca sa slabeasca sau sa isi tina kilogramele sub control.
- Indulcitorii naturali se absorb lent in sange
Un alt beneficiu al indulcitorilor naturali este faptul ca se absorb lent in sange. Astfel, au un impact mai mic asupra nivelului de zahar din sange, deci si al insulinei. Asadar, sunt o alternativa buna pentru persoanele cu pre-diabet, diabet sau sindrom metabolic. Recomandarea ramane, insa, aceeasi: cantitatea face diferenta la finalul zilei, deci consumul moderat este cel mai indicat.
- Indulcitorii naturali sunt mult mai prietenosi cu dintii decat zaharul
Indulcitorii naturali nu contribuie la aparitia cariilor. Ba mai mult, pot ajuta la prevenirea lor. Aici vorbim, desigur, de xilitol si eritritol, care sunt deseori folositi in pasta de dinti si in apa de gura.
Atentie la indulcitorii naturali
Cu toate acestea, chiar daca sunt mai sanatosi decat zaharul, consumati in cantitati mari, indulcitorii naturali pot aduce o multime de neplaceri. Problemele gastrointestinale sunt primele pe lista. Explicatia este una simpla. Din cauza dificultatii cu care sunt digerati, te poti confrunta cu balonare, flatulenta, dureri de stomac si chiar diaree.
De asemenea, chiar daca este un paradox si indulcitorii naturali au un continut scazut de calorii, acest lucru nu inseamna ca nu poti avea probleme cu greutatea. Dimpotriva.
In plus, unii indulcitori naturali pot avea efect laxativ. Pe ambalajul unor alimente, cele care contin manitol sau sorbitol, de exemplu, chiar exista un astfel de avertisment.
De aceea, un consum scapat de sub control poate aduce cu sine multe probleme. Cel mai indicat este sa citesti cu atentie eticheta si sa vorbesti cu medicul specialist mai ales daca ai deja probleme de sanatate.
Echilibrul in alimentatie este esential
Medicii ne sfatuiesc sa avem un stil de viata echilibrat, care inseamna reducerea pe cat de mult posibil a zaharului din alimentatie. Specialistii spun asa: cantitatea zilnica optima de zahar este de 40 - 50 de grame daca esti femeie si 60 de grame daca esti barbat, adica aproximativ 12-13 lingurite de zahar pe zi.
De asemenea, alte recomandari binevenite sunt: consumul cu moderatie al produselor care contin indulcitori, chiar daca sunt naturali, si, desigur, citirea etichetelor, mai exact in zona in care sunt trecute informatiile nutritionale. Nu trebuie sa iei lupa cu tine la cumparaturi, dar pentru ca pe multe alimente scrie ca sunt “fara zahar” sau “fara zahar adaugat” inseamna DOAR ca nu s-a adaugat zahar si NU faptul ca produsele sunt neindulcite. De aceea, cel mai bine este sa fii precaut. Asa vei fi informat si vei alege ceea ce este cu adevarat bun pentru sanatatea ta si nu doar o unealta de marketing care pe termen lung face mai mult rau decat bine organismului.
Surse de informatie:
- www.clevelandclinic.org
- www.mayoclinic.org
- www.diabetes.co.uk
- www.healthline.com
- www.sciencedirect.com
- www.ynhh.org
Text: Monica Radulescu, Medical Content Writer