Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ecografia aparatului locomotor – “stetoscopul medicului reumatolog”

Articol de Dr. Gabriela Boala Medic primar Reumatologie

Reumatologia a evoluat in ultimii ani atat in ceea ce priveste cunostintele in domeniul imunologiei, deschizand oportunitatea unor noi clase de medicamente folosite astazi in tratamentul bolilor reumatice autoimune, in faze incipiente, inainte de producerea leziunilor articulare ireversibile, cat si in ceea ce priveste dezvoltarea metodelor imagistice de diagnosticare precoce a acestor boli si de urmarire a evolutiei lor, prin ecografia aparatului locomotor (musculoscheletala), capilaroscopie, rezonanta magnetica nucleara.

Avantajele ecografiei musculoscheletale in raport cu alte explorari imagistice folosite in reumatologie

  • Ultrasunetele sunt inofensive pentru corpul uman, neionizante si noninvazive
  • Explorarea ecografica are loc in timp real, putand fi efectuata in dinamica (aspect foarte important in explorarea ultrasonografica a umarului, de exemplu)
  • Ofera informatii morfologico-structurale, asa numita "evaluare morfologica in vivo" a zonei examinate
  • Ofera informatii hemodinamice privind gradul de inflamatie tradus ecografic prin intensitatea vascularizatiei locale, evaluata prin modul Power Doppler

Structuri anatomice evaluate prin ecografia aparatului locomotor

Muschi
Examinarea structurilor musculare se face de prima intentie prin ecografie. Indicatia priceps este reprezentata de traumatismul muscular. De asemenea, patologia infectioasa sau autoimuna reprezinta indicatii frecvente de evaluare sonografica a muschilor. Pot fi detectate in mod curent rupturile musculare partiale sau totale, formatiunile intramusculare: chiste, lipoame, calcificari.

Tendoane
Se recomanda ecografia ca tehnica imagistica si in evaluarea tendoanelor. Examinarea dinamica, in timp real si repetitiva, reprezinta un avantaj fata de rezonanta magnetica. Modificarile patologice cel mai frecvent decelate sunt: rupturile tendinoase partiale sau totale (in special la articulatia umarului, dar si la genunchi sau la nivelul tendonului ahilian). De asemenea, tendinita frecvent intalnita in poliartrita reumatoida beneficiaza de ajutorul modului Power Doppler in detectarea si urmarirea evolutiei sub tratament specific. Nu este de neglijat aportul ecografiei in detectarea tendinozelor la nivelul articulatiei umarului in reumatismele abarticulare de la acest nivel.

Ultrasonografia este de ales in evaluarea entezelor, in patologia spondilartritelor. Enteza sau zona de insertie a tendonului pe os poate fi afectata in spondilartrite, ecografia putand decela prin modul Power Doppler vascularizatia de la aceste zone, diferentiind de multe ori o entezita inflamatorie de o entezopatie mecanica: cel mai frecvent la insertia tendonului ahilian pe regiunea posterioara a calcaneului.

Burse
Bursele sunt usor evaluate ecografic, atat in afectiunile acute postraumatice, dar si in afectiunile cronice: bursita olecraniana prin depunerea de cristale de urat monosodic din guta sau cea reumatoida, sau bursita popliteala, asa numitul Chist Baker, ce poate fi decelat ecografic cu usurinta si urmarit in dinamica pentru a se evalua eficienta tratamentului. O alta localizare frecventa este la umar, detectarea si urmarirea unei bursite subacromiosubdeltoidiene fiind usor realizabila prin ecografie.

Articulatii
In evaluarea articulatiilor, ecografia este mult mai sensibila in detectarea colectiilor intra-articulare nedetectabile la examenul clinic: in articulatia tibio-talara la glezna, in articulatia radiocubitocarpiana sau in recesurile articulare ale genunchiului. La nivelul articulatiei, ecografia este superioara examinarii clinice si in ceea ce priveste detectarea sinovitei proliferative, modificare atat de des intalnita in poliartrita reumatoida, dar si in spondilartritele cu manifestari articulare periferice. In plus, modul Power Doppler aduce informatii suplimentare in ceea ce priveste gradul de inflamatie locala detectand vascularizatia sinovialei proliferate.

Evaluarea ecografica articulara periodica a pacientilor cu boli reumatice a devenit o practica uzuala deoarece o boala in remisiune clinica sau/si biologica poate prezenta activitate reziduala detectabila ecografic, de care reumatologul trebuie sa tina cont in managementul acestor afectiuni. Un exemplu este urmarirea pacientului cu poliartrita reumatoida pentru evaluarea suprafetelor osoase intra-articulare. Comparativ cu radiografia conventionala, ecografia articulara este mult mai sensibila in detectarea eroziunilor osoase la articulatiile mici ale mainilor sau ante-picioarelor, , mai ales in stadiile incipiente de boala.

Cartilaj hialin
O alta structura anatomica este cartilajul hialin, ultrasunetele devenind un instrument sensibil de detectare a modificarilor incipiente ale acestuia in boala artrozica. Modificarile ecografice ale cartilajului hialin pot fi detectate astfel inaintea evidentierii lor pe radiografia conventionala. Acest lucru este evident in artroza incipienta a articulatiilor mici de la maini, dar si la nivelul genunchiului si umarului.

Nervi periferici
Nu in ultimul rand, ecografia musculoscheletala ajuta la evaluarea nervilor periferici si a sindroamelor compresive la nivelul tunelului carpian pentru nervul median si la nivelul cotului pentru nervul ulnar.

In concluzie, practic toate afectiunile reumatologice pot beneficia astazi de ecografia aparatului locomotor, considerata "stetoscopul medicului reumatolog”.

Text: Dr. Gabriela Boala, Medic Primar Reumatologie