Potrivit “barometrului Clinicile Dentare Dr. Leahu” din 2023, pentru prima dată în ultimii ani înregistrăm o creștere a vizitelor la medicul stomatolog. Mai mult, evoluția pozitivă în ceea ce privește comportamentul de consum se extinde și către familii, care declară că merg cu copiii la dentist mai mult cu aproape opt procente față de anul anterior, până la 72% rată de accesare, cu câteva procente de creștere pe fiecare categorie de vârstă. Incidența pe fiecare nivel de afecțiune este, însă, semnificativ mai mare, iar comportamentul oamenilor este sensibil schimbat în contextul provocator actual. Se înregistrează un decalaj uriaș între consumul din mediul rural și cel urban, iar factori precum banii, timpul și proximitatea influențează accesul în cele mai mari ponderi declarate până acum.
„Vedem din analiza rezultatelor studiului de anul acesta și din evoluția din ultimii cinci ani că există o deschidere mai mare pentru a veni la medicul stomatolog și, un fapt îmbucurător, că cei care aleg să vină au încredere covârșitoare în medicul dentist din clinică. Remarc și că semnificativ mai multe familii merg cu copiii la dentist, iar cei care își aduc copiii de la primul dinte sunt tot mai mulți. Însă, în continuare, autodiagnosticarea este o problemă care a crescut cu 13 procente în ultimii cinci ani, ceea ce intră în contradicție cu gradul de incidență în creștere pe fiecare dintre afecțiunile pentru care oamenii au accesat serviciile stomatologice, iar pentru 2023 perspectivele sunt cele mai rele din ultimii ani. Românii vin la dentist cu probleme acutizate, nu pentru prevenție. Prețul a devenit un aspect din ce în ce mai sensibil pentru oameni. Observăm și un decalaj mare de accesare de la sat la oraș. În concluzie, chiar dacă semnele sunt pozitive, este încă foarte mult de construit pentru a asigura sănătatea dentară a românilor. Noi susținem de cinci ani această analiză care ne arată realitatea sănătății dentare din țară. Simțim să ne aducem aportul în societate prin inițiative care ajută categorii defavorizate. Creăm infrastructură, formăm viitori specialiști. Vom continua să educăm, să venim mai aproape de oameni și să le asigurăm o abordare medicală integrată, de la primul dinte până la sfârșitul vieții. Însă, pentru o schimbare și o adresare cu adevărat relevantă a problemelor, este nevoie de o înțelegere și de un efort comun al nostru, antreprenorilor din stomatologie și al autorităților. De aceea, am mari speranțe că vom fi ascultați cu adevărat pe 29 martie și că vom vedea rezultate și susținere din partea instituțiilor statului pentru o stare de sănătate dentară mai bună pentru noi toți.”, declară Ionuț Leahu, CEO și fondator Clinicile Dentare Dr.Leahu.
Ponderea decontării serviciilor stomatologice din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este în creștere în 2023 în comparație cu 2022. Bugetele sunt alocate pe fiecare medic care are contract cu C.N.A.S., în cuantum estimativ de 4 000 lei pe lună. Există peste 15 000 de cabinete dentare în România, distribuite în cea mai mare parte în mediul urban, în marile orașe.
„Pornind de la aceste realități ale industriei serviciilor stomatologice și de la lipsa detaliilor din stomatologie în proiectul operațional de sănătate, temele pe care le vom pune în discuție încep cu identificarea provocărilor existente în sistemul serviciilor medicale stomatologice, inventarul resurselor existente și ceea ce oferim noi, jucătorii din mediul privat, fondurile structurale, situația cabinetelor școlare și cum putem aduce stomatologia într-un program național de sănătate. Ne dorim să avem concluzii clare pentru definirea unei strategii naționale pentru sănătatea dentară a populației și creșterea accesului tuturor românilor la servicii stomatologice de calitate. Deschid invitația la dialog celor care consideră că pot contribui la schimbarea în bine a sănătății dentare a românilor”, completează Dr.Ionuț Leahu.