Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tumora osoasa benigna, operata in premiera la Spitalul Puls din Tg. Mures

Premiera pentru chirurgia mureseana. Echipa de medici chirurgi de la Spitalul Puls a realizat recent o interventie chirurgicala in premiera pentru Targu Mures si pentru centrul universitar muresean. Este vorba despre o ablatie percutanata cu radiofrecventa pentru tratamentul osteomului osteoid – o tumora osoasa benigna, care provoaca dureri foarte mari si care necesita tratament chirurgical.

Procedura chirurgicala a constat in introducerea percutanata, sub control radiologic, a unei sonde in centrul formatiunii tumorale, care apoi a fost distrusa prin ablatie tumorala prin radiofrecventa cu ajutorul unui sistem ultramodern denumit OsteoCool oferit de Medtronic Somafor Danek. Interventia a fost realizata de doi dintre chirurgii ortopezi cu vasta experienta in cele mai noi si moderne tehnici chirurgicale din Spitalul Puls din Targu Mures: si dr. Bogdan Voicu. dr. Adrian Blesneac

Nu este o procedura foarte comuna, des intalnita, pentru ca nu exista cazuistica. Aceste tumori sunt foarte rare, iar diagnoscticul este stabilit cu dificultate, ceea ce ingreuneaza realizarea unui tratament corect”, ne-a explicat dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie si Traumatologie in cadrul Spitalului Puls din Targu Mures.

Si in cazul de fata, procesul de diagnosticare a fost unul indelungat. Pacientul, in varsta de 35 de ani, a aflat ca are o tumora osoasa benigna la 2 ani distanta de la realizarea primei investigatii. “In 2018 am facut un RMN la Suceava, care arata ca am doua chisturi osoase la nivelul femurului drept. Timpul a trecut, iar anul acesta (2020, n. red.) am facut un nou RMN pentru ca aveam dureri permanente si nu stiam ce am. Am facut si investigatii pentru ficat, am fost si la neurochirurg deoarece credeam ca este ceva la coloana. Medicul neurochirurg mi-a recomandat sa merg la un chirurg ortoped si mi l-a recomandat pe domnul doctor Voicu. Am mers la dansul si am facut un CT si asa am aflat de aceasta tumora”, ne-a marturisit pacientul.

Dupa stabilirea diagnosticului, dr. Bogdan Voicu i-a explicat tanarului pacient in detaliu optiunile de tratament, printre care si aceasta metoda de ablatie percutana. “Mi-a explicat ca nu s-a mai facut pana acum pentru problema mea, ci numai pentru hernie de disc. Am acceptat si sunt foarte multumit. Ma simt foarte bine. Nici nu ma asteptam sa fie asa de bine. Durerea a disparut imediat dupa operatie”, sustine pacientul, adaugand ca nu i-a fost teama de operatie si ca voia sa scape odata de durere si de tumora.

Ablatia prin radiofrecventa – metoda moderna, non-invaziva si sigura

Tumora osoasa Tg Mures

Conform literaturii de specialitate, ablatia prin radiofrecventa este o metoda sigura, rapida, minim-invaziva si extrem de eficienta pentru tratamentul osteoamelor osteide.

Ablatia prin radiofrecventa este cea mai accesibila metoda non-invaziva. Este unul dintre tratamentele moderne pentru osteomul osteoid si ofera numeroase avantaje pacientului, cum ar fi lipsa unei incizii chirurgicale si recuperare rapida, comparativ cu interventia deschisa care implica disectie osoasa”, sustine dr. Bogdan Voicu, medic primar Ortopedie si Traumatologie in cadrul Spitalului Puls din Targu Mures.

In cazul interventiei de ablatie percutanata prin radiofrecventa, medicul chirurg patrunde prin piele fix in mijlocul tumorii. Procedura este frecvent folosita in Cardiologie, pentru tratamentul fibrilatiei atriale. In cazul de fata, medicii chirurgi au folosit un aparat asemanator, setat special pentru tesutul osos (OsteoCool).

Practic, prin piele patrunzi fix in mijlocul tumorii, dupa care sonda se conecteaza la un aparat extern si efectiv arde tumora. Foarte important de mentionat este ca se foloseste o temperatura controlata, care nu depaseste mai mult de 70 de grade. In acelasi timp, tumora este si racita, deci este un proces continuu in care se mentine temperatuta constanta. Nu este ca si cum am lega un electrod si il punem la curent electric si-l ardem si nu conteaza temperatura, pentru ca daca depasim o anumita temperatura, conform studiilor, poti distruge si tesutul inconjurator – de aceea ai nevoie de un mediu controlat. Sigur, acest lucru este realizat automat de aparat”, explica dr. Adrian Blesneac.

De-a lungul deceniilor, rezectia chirurgicala completa a reprezentat singurul tratament curativ pentru pacientii cu osteom osteoid. Chirurgia deschisa poate duce la rezectia larga a osului normal astfel incat sa se poata asigura excizia completa a tumorii, fapt care presupune eliminarea unei portiuni din os si inlocuirea acesteia, precum si o perioada lunga de recuperare, care poate dura aproximativ 6 luni. In plus, interventia clasica poate afecta semnificativ calitatea vietii pacientului.

In momentul in care faci chirurgie deschisa poti sa contaminezi si zonele invecinate si aceasta complicatie este descrisa in tratamentul clasic al acestei tumori. In schimb, prin ablatia prin radiofrecventa manipulam tumora numai din exterior si tintit, iar riscul de a contamina alte zone este aproape zero. Acesta este marele avantaj”, explica. dr. Adrian Blesneac.

In ultimii ani, noile tehnici de ablatie percutanata, in special ablatia prin radiofrecventa, au fost raportate ca fiind o alternativa sigura si eficienta la chirurgia clasica, avand o rata scazuta de complicatii si recurente si o reducere semnificativa a costului si duratei spitalizarii.

Ablatia in sine a tumorii dureaza 7 minute

Tumora osoasa Tg Mures

Aparatul special folosit de medicii chirurgi ortopezi de la Spitalul Puls din Targu Mures este setat astfel incat in 7 minute sa arda tumora. Bineinteles, interventia cu tot cu pregatirea preoperatorie a durat mai mult, aproximativ 2 ore.

A durat foarte mult pregatirea pacientului si pozitionarea acestuia, astfel incat sa putem ajunge la tumora deoarece vorbim de o zona mai delicata-colul femural. A fost nevoie de o masa speciala de operatie, avand in vedere ca pentru sold este nevoie de o masa ortopedica speciala in care piciorul se pune intr-o anumita pozitie. De asemenea, tintirea centrului tumorii este o etapa dificil de realizat”, explica dr. Adrian Blesneac.

Toti pacientii cu osteom osteoid pot fi tratati prin ablatie cu radiofrecventa

Tumora osoasa Tg Mures

Osteomul osteoid este o tumoare osoasa benigna extrem de dureroasa observata frecvent la persoanele tinere. A fost descoperita prin anii 1930 si are o incidenta raportata de 2%-3% in randul tuturor tumorilor primare osoase. Desi este o leziune mica si benigna, poate cauza dureri extreme, afectand abilitatea pacientului de a-si duce la bun sfarsit activitatile zilnice obisnuite.

Exista diferite optiuni de tratament pentru osteomul osteoid, inclusiv tehnici chirurgicale, conservatoare si percutanate. Osteoamele osteoide pot fi tratate conservator cu antiinflamatoare nesteroidiene, insa, excizia chirurgicala completa reprezinta tratamentul clasic recomandat in cazurile in care medicatia esueaza si durerea persista.

Avand in vedere numeroasele beneficii terapeutice, dar si asupra calitatii vietii pacientului, ablatia prin radiofrecventa reprezinta o metoda chirurgicala preferata. Aceasta poate fi realizata la toate persoanele care sufera de osteom osteoid. “Nu exista contraindicatii. Este important ca zona sa fie usor de accesat si nu cred ca, din punct de vere al tesutului osos, ar exista o astfel de zona in care sa nu poti ajunge cu aceste sonde. De obicei, interventia se efectueaza pe oasele lungi (femur, humer, tibie) si pe vertebre – coloana vertebrala unde este putin mai dificil si mai complicat pentru ca de obicei ai nevoie de 2 sonde”, sustine dr. Blesneac.

Ablatia cu radiofrecventa, indicata si in alte tipuri de tumori osoase

Tumora osoasa Tg Mures

Interventia chirurgicala de ablatie percutanata cu radiofrecventa poate fi utilizata si in tratamentul altor tumori osoase, nu numai pentru osteoame osteoide. “Poate fi folosita si pentru metastaze vertebrale, de exemplu, sau alte formatiuni tumorale vertebrale, la indicatia unui medic oncolog si daca dimensiunea tumorii permite acest lucru”, explica dr. Adrian Blesneac.

Echipa medicala care a participat la realizarea, in premiera pentru Targu Mures, a interventiei de ablatie percutanata cu radiofrecventa in Spitalul Puls este formata din:

  • Dr. Bogdan Voicu, medic primar Ortopedie si Traumatologie
  • Dr. Adrian Blesneac, medic primar Ortopedie si Traumatologie
  • Dr. Madalin Balasescu, ATI

Surse:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2747406/
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6179079/
www.hindawi.com/journals/aorth/2015/807274/