Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este reumatismul şi de ce depindem de schimbările de vreme

Sub denumirea de reumatism sunt cuprinse toate simptomele determinate de îmbătrânirea cartilajului articular. Specialiştii Centrului Medical Unirea (CMU) ne explică de ce ne dor articulaţiile când “se schimbă vremea” şi cum pot fi ameliorate simptomele acestei afecţiuni.

Cartilajul articular este o varietate de ţesut conjunctiv care acoperă suprafeţele osoase care formează o articulaţie, astfel încât ele nu intră în contact direct, ci prin intermediul acestui cartilaj.

Rolul cartilajului articular, explică dr. Ana Zugravu, medic specialist reumatologie în cadrul CMU, constă în preluarea şi repartizarea presiunilor în interiorul articulaţiei, astfel încât mişcarea să se desfăşoare lin şi nedureros; la aceasta contribuie şi lichidul synovial (articular), aflat în mod normal în cantitate foarte mică, totuşi suficientă pentru a asigura "ungerea" articulaţiei.

“În momentul în care cartilajul articular îşi pierde calităţile iniţiale, vorbim de alterarea sau îmbătrânirea sa. Cauzele care duc la aceasta alterare sunt îmbătrânirea organismului, suprasolicitarea locală - activităţi repetitive numeroase efectuate cu acea articulaţie, expunerea la frig, o greutate corporală mare - pentru articulaţiile membrelor inferioare şi ale coloanei lombare”, spune dr. Ana Zugravu.

Specialistul CMU precizează că îmbătrânirea cartilajului face ca el să nu-şi mai îndeplinească funcţia corect, să se fragmenteze şi chiar să dispară de tot de pe unele suprafeţe osoase articulare, ceea ce duce la apariţia manifestărilor cunoscute sub numele de reumatism:

  • dureri la nivelul articulaţiilor, la început la mişcare, dar după un timp pot apare şi la repaus;
  • uneori umflarea articulaţiilor;
  • zgomote articulare la mişcare sau blocarea mişcărilor.

Variaţiile de presiune atmosferică, care depind de condiţiile meteo, influenţează simptomele reumatismului.

“După cum am spus, în articulaţie există lichid, care, ca orice lichid, are o presiune care se echilibrează cu cea atmosferică şi va fi influenţat de variaţiile acesteia din urmă. Această influenţă este pregnantă îndeosebi în articulaţiile cu reumatism, pentru că modificările cartilajului articular antrenează modificări ale lichidului synovial - schimbarea raportului între componentele acestuia, uneori fragmente cartilaginoase cad în lichid şi îl fac mai sensibil la variaţiile presionale”, arată dr. Ana Zugravu.

În forme severe, reumatismul poate ajunge să împiedice complet funcţia articulaţiei afectate, ceea ce este mai cu seamă resimţit când este vorba de şold, genunchi sau articulaţiile piciorului, pentru că împiedică mersul.

Reumatismul se tratează, dar nu se vindecă. Se poate ameliora”, spune specialistul în reumatologie.

Tratamentul vizează două aspecte: unul este cel structural şi constă în administrarea de substanţe cu structură asemănătoare componentelor cartilajului articular sau lichidului sinovial, celălalt este cel simptomatic şi se axează pe reducerea durerii şi inflamaţiei articulare - prin mijloace medicamentoase sau prin fizioterapie.