Managementul unei tumori osoase depinde de mai multi factori, cum ar fi tipul, dimensiunea si stadiul tumorii, istoricul familial si prezenta sau absenta unei predispozitii genetice. In general, majoritatea tumorilor osoase benigne sunt tinute sub observatie, in timp ce tratamentul chirurgical reprezinta principala abordare terapeutica pentru tumorile osoase maligne. Ideal este, insa, ca fiecare caz suspect de tumora osoasa, sa fie evaluat in cadrul unei comisii oncologice (Tumor Board), care stabileste o ordine si o prioritate in tratamentele recomandate. Aceasta comisie oncologica se reuneste in Spitalul Premiere din Timisoara ori de cate ori este nevoie pentru a analiza fiecare caz de tumora osoasa, astfel incat sa furnizeze cel mai bun si eficient plan de tratament.
“Cea mai mare provocare in managementul tumorilor osoase este diagnosticul precoce, mai ales la adolescenti. Si asta pentru ca evolutia tumorilor oasoase maligne este, de obicei, una rapida. Si ma refer aici la osteosarcoame, care daca nu sunt diagnosticate intr-un stadiu relativ precoce, metastazeaza foarte repede si atunci tratamentele nu mai sunt atat de eficiente, iar mortalitatea este mare. Daca, insa, aceste tumori sunt depistate in stadii incipiente, chirurgicale, fara metastaze, sansele de vindecare sunt mari”, explica prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, medic primar Ortopedie si Traumatologie si director medical al Spitalului Premiere din Timisoara.
Tumorile osoase NU sunt cauzate de traumatisme!
Principalul simptom al unei tumori osoase primare este durerea, durerea care nu este de obicei asociata cu miscarea si efortul fizic si care se manifesta in special pe timpul noptii. Pe masura ce tumora creste, poate fi vizibila sau palpabila o masa de tesut (nodul) si poate sa apara si o tulburare a circulatiei locale sau a sensibilitatii locale pe o anumita zona – membru inferior (picior) sau membru superior (mana). De asemenea, un alt semn asociat tumorilor osoase il reprezinta deficitele functionale, incapacitatea de a face anumite lucruri, instalate relativ brusc, in decurs de una-doua luni, comparativ cu deficitele functionale asociate artrozei care se instaleaza in cativa ani.
„Vreau sa atrag atentia, in cazul copiilor si adolescentilor, nu orice durere de genunchi trebuie asociata cu durerile de crestere sau cu o eventuala lovitura. Atunci cand copilul are o durere articulara si ma refer mai ales la articulatia genunchiului, care este cel mai frecvent afectata, medicul sau parintele trebuie sa-si puna intrebari si sa caute un medic specialist pentru stabilirea si excluderea unei tumori osoase”, sustine prof. univ. dr. Radu Prejbeanu.
Seful sectiei de Ortopedie si Traumatologie a Spitalului Premiere atrage atentia si asupra faptului ca oamenii trebuie sa inteleaga ca traumatismele sau loviturile nu produc cancer osos: „Foarta multa lume leaga tumorile osoase de traumatisme. Nu exista asa ceva. Ideea ca m-am lovit acum o luna sau acum un an si de atunci mi-a aparut un nodul este complet gresita. Sigur, la ora actuala, nu avem o cauza evidenta pentru cancerele osoase sau pentru cancerele de parti moi, insa, cert este ca traumatismele nu conduc la tumori osoase”.
In ceea ce priveste stabilirea cu precizie a diagnosticului unei tumori osoase, este esential ca pacientul care ajunge la medic sa efectueze o serie de investigatii imagistice. Se incepe cu o radiografie, dupa care in functie de tipul tumorii – tumora de os sau de parti moi – se realizeaza un computer tomograf sau un RMN, investigatii care trebuie facute pentru stabilirea diagnosticului diferential.
Chirurgia - principala optiune si salvare, in majoritatea cancerelor osoase
Majoritatea tumorilor osoase sunt tratate, de obicei, printr-o interventie chirurgicala. Iar tipul de operatie depinde de tipul tumorii, stadiul si localizarea acesteia.
Cand vine vorba de chirurgia tumorilor osoase, in Spitalul Premiere, se pune foarte mare accent pe chirurgie curativa, in sensul ca medicii chirurgi ortopezi opteaza pentru o interventie chirurgicala care le permite sa elimine cat mai mult sau in totalitate tumora.
“In Spitalul Premiere dispunem de tehnicile chirurgicale care se folosesc la ora actuala in lume in tratamentul cancerelor osoase. Vorbim despre excizia tumorala clasica, despre rezectii urmate de endoprotezari cu proteze de reconstructie tumorala, dar si de ablatia anumitor tumori prin radiofrecventa”, explica prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, adaugand ca “in marea majoritate a cancerelor osoase, chirurgia este principala optiune si salvare”.
In ceea ce priveste tumorile benigne osoase, marea majoritate a acestora - condroamele, chistele osoase solitare, sindromul nonosifiant - sunt tumori care nu pun viata in pericol. Prin urmare, unele tumori benigne trebuie monitorizate si supravegheate.
Exista, insa, si tumori osoase benigne care necesita interventie chirurgicala. De exemplu, tumora cu mieloplaxe sau tumora cu celule gigante care, teoretic, este o tumora bordeline, care are un potential de malignizare si care poate duce la complicatii. De asemenea, chisturile osoase gigante sau chisturilele anevrismale pot sa duca la fracturari ale osului si pot afecta calitatea vietii.
Tipuri de tumori osoase
Cancerul osos incepe sa se formeze atunci cand celulele sanatoase din os se modifica si cresc necontrolabil, formand o masa numita tumora. Pe masura ce tumora creste, tesutul anormal poate inlocui tesutul sanatos.
Tumorile osoase pot fi impartite in tumori primare benigne si maligne si tumori secundare (metastatice) - acele metastaze ale unor cancere dezvoltate initial in alte organe.
Tumori osoase primare maligne
Un cancer osos malign inseamna ca tumora poate creste, poate distruge osul si se poate raspandi in tesuturile din apropiere. Daca celulele tumorale osoase intra in fluxul sanguin, ele se pot raspandi in alte parti ale corpului, in special plamani, printr-un proces numit metastaza.
Cele mai frecvente tipuri de tumori osoase maligne sunt:
- Osteosarcomul. Apare in special la copii si adolescenti si este al doilea cel mai frecvent tip de cancer osos. Osteosarcomul se dezvolta de obicei in jurul articultiei genunchiului, umarului sau soldului, creste rapid si tinde sa se raspandeasca in alte parti ale corpului.
- Sarcomul Ewing afecteaza in special adolescentii si adultii tineri, dar exista cazuri de sarcom Ewing si la copiii mici, cu varste pana in 5 ani. Acest tip de cancer osos apare de obicei la nivelul picioarelor (oaselor lungi), bazinului, coloanei vertebrale, coastelor, bratelor superioare si craniului. Una din caracteristicele acesteia este aparitia sindromului febril care poate ingreuna diagnosticul putand orienta gresit medicul spre o osteomielita hematogena.
- Condrosarcomul. Este mai frecvent la persoanele de varsta mijlocie si adultii varstnici. Spre deosebire de osteosarcom, condrosarcomul are o evolutie mai lenta si se dezvolta de obicei in articulatia soldului, umerilor si in pelvis.
Tumorile osoase benigne - mai frecvente decat cele maligne
Un cancer osos benign inseamna ca tumora poate creste, dar nu se va raspandi in alte parti ale corpului. Cu toate acestea, tumorile benigne pot creste suficient de mult pentru a apasa pe tesutul inconjurator, slabind osul si cauzand fracturi ale osului.
Tipuri de tumori osoase benigne:
- Osteocondromul. Este cel mai frecvent tip de tumoare osoasa benigna, reprezentand intre 35% si 40% din toate tumorile osoase benigne. Osteocondroamele apar frecvent la adolescenti si se formeaza in apropierea capetelor active ale oaselor lungi, cum ar fi oasele bratelor sau ale picioarelor. Mai exact, aceste tumori tind sa afecteze extremitatea inferioara a femurului, extremitatea superioara tibiei si humerusului.
- Fibromul osos neosifiant. Este o tumora benigna fibroasa cu un comportament agresiv si este considerat singurul chist adevarat al osului. Se dezvolta de obicei la nivelul membrului pelvin si apare cel mai adesea la copii si adolescenti.
- Tumori cu celule gigante. Sunt un tip de tumora osoasa foarte rara, care apare in special la adulti. Tumorile cu celule gigant cresc agresiv si se localizeaza la nivel metafizar (si nu in cartilajul de crestere).
- Encondromul. Acest tip de tumora osoasa este un chist al cartilajului care creste in interiorul maduvei osoase. Apar la nivelul mainilor si picioarelor, precum si in oasele lungi ale bratului si ale coapsei. Encondromul tinde sa faca parte din sindroamele Ollier si Mafucci.
- Displazia fibroasa. Este o tulburare osoasa rara care face oasele fibroase si vulnerabile la fracturi.
- Chistul osos anevrismal. Este o anomalie a vaselor de sange care incepe sa se dezvolte in maduva osoasa. Este un tip de tumora osoasa benigna rara, care poate creste rapid si poate fi deosebit de distructiva, deoarece afecteaza cartilajele de crestere.
Consultant: Prof. univ. dr. Radu Prejbeanu, medic primar Ortopedie si Traumatologie, director medical Spitalul Premiere din Timisoara
Surse:
www.healthline.com
www.cancer.net
www.orthoinfo.aaos.org
www.webmd.com