Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Examinarea RMN, optima in evaluarea afectiunilor musculo-scheletale

Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) este cea mai sensibila si neinvaziva metoda de evaluare si diagnosticare a unui spectru larg de boli care afecteaza sistemul musculo-scheletal. Avantajul RMN fata de celelalte tehnici imagistice il reprezinta in primul rand rezolutia crescuta a contrastului tesuturilor corpului si a proceselor patologice. Cu alte cuvinte, RMN-ul musculo-scheletal ofera un contrast excelent al tesuturilor moi si este cel mai precis mod imagistic neinvaziv de a evalua cartilajele, meniscurile, ligamentele, tendoanele si structurile musculare.

Spre deosebire de alte investigatii radiologice, imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) nu utilizeaza radiatii, ci un camp magnetic puternic, unde radio si un computer pentru a produce imagini detaliate ale articulatiilor, tesuturilor moi si oaselor. Este, de obicei, cea mai buna alegere pentru evaluarea leziunilor, tumorilor si tulburarilor degenerative.

In ultimii ani, investigatia RMN a sistemului musculo-scheletal a devenit una dintre principalele metode de examinare a afectiunilor musculoscheletale. Acest lucru se datoreaza faptului ca nu iradiaza, dar mai ales faptului ca este superioara oricarei alte investigatii imagistice (ecografie, computer tomograf, etc) in descrierea partilor moi (structuri musculo-tendinoase, ligamentare, meniscuri, tesut adipos etc)”, sustine dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, cu experienta valoroasa in imagistica musculo-scheletala.

Conform medicului imagist, investigatia RMN musculo-scheletal se recomanda atat pentru evaluarea leziunilor cronice (ex. artroze ale diverselor articulatii, patologii tumorale), cat si in context acut (post-traumatic, inflamator): “Un caz particular il reprezinta sportivii de performata care necesita un diagnostic foarte rapid, pentru a nu pierde din functia optima”.

RMN-ul musculo-scheletal este cea mai buna alegere pentru examinarea:

  • Articulatilor majore
  • Coloanei vertebrale pentru dureri de spate
  • Tesuturilor moi (muschii, tendoanele si ligamentele) ale extremitatilor

RMN-ul musculo-scheletal este folosit frecvent pentru stabilirea diagnosticului si pentru evaluarea:

  • Tulburarilor articulare precum artrita degenerativa
  • Leziunilor de la nivelul meniscului, ligamentelor si tendoanelor (genunchiului) sau articulatiilor umarului si soldului
  • Fracturilor
  • Patologiei coloanei vertebrale (ex. hernia de disc)
  • Integritatii cordonului medular dupa traume
  • Leziunilor legate de sport si tulburarilor legate de activitatea profesionala
  • Infectiilor (ex. osteomielita)
  • Tumorilor primare si metastazelor care implica tesuturile moi din jurul articulatiilor si extremitatilor
  • Durerilor, tumefactiilor sau sangerarilor in tesuturile din si in jurul articulatiilor si extremitatilor
  • Malformatiilor congenitale ale extremitatilor la copii, inclusiv sugari
  • Anomaliilor de dezvoltare a extremitatilor la copii, inclusiv sugari
  • Scoliozei congenitale si idiopatice (in curs de dezvoltare in adolescenta) preoperator

Investigatia RMN, mult superioara radiografiei si CT-ului

RMN-ul musculo-scheletal este capabil sa faca mai bine diferenta dintre tesutul bolnav si tesutul normal, comparativ cu radiografia, CT-ul si ecografia. In plus, ofera imagini mai clare si mai detaliate ale structurilor tesuturilor moi (muschi, oase si articulatii), fapt pentru care este considerat un instrument nepretuit in diagnosticul precoce si evaluarea multor afectiuni, inclusiv a tumorilor.

Examenul RMN este superior pe mai multe planuri atat examenului ecografic (care surprinde mai ales partile moi superficiale),  cat si examenelor iradiante: radiografie sau computer tomograf (care surprind mai ales structurile osoase). Astfel ca, atat leziunile, cat si detaliile anatomice, sunt mai detaliate la investigatia RMN. Exista cazuri totusi, care necesita examinari complemetare RMN si CT (acestea se vor recomanda in fiecare caz in parte)”, explica dr. Andru Lamasz, adaugand ca “o mai mare adresabilitate a pacientilor catre acest tip de investigatie, va mari numarul de pacienti tratati corect si la timp”.

In opinia dr. Lamasz, examinarea RMN ajuta la stabilirea cat mai rapida a diagnosticelor, cu o acuratete cat mai mare, astfel incat sa se poata preveni intarzieri in tratament si complicatii ulterioare.

In ceea ce priveste simptomele care ar trebui sa trimita pacientul la medic pentru realizarea unui RMN musculo-scheletal, printre cele mai importante se numara durerea si impotenta functionala (a uneia dintre articulatii, de exemplu).

Adesea, persoanele care doresc sa-si faca un RMN musculo-scheletal merg in prealabil la medicul clinician (ortoped, reumatolog, medic de medicina sportiva, etc) pentru un consult de specialitate. Exista, insa, si cazuri in care pacienti prefera sa castige timp si sa faca mai intai examenul RMN – de obicei, cand isi dau singuri seama ca leziunea este importanta.

 “In majoritatea cazurilor e important ca pacientul sa ajunga cat mai repede la medic, pentru a preveni degenerarea ulterioara, deoarece o articulatie care sufera leziuni post-traumatice se va degenera mult mai rapid decat in mod normal, iar la unii pacienti se pot evita interventii chirurgicale ample daca anumite masuri terapeutice se iau din timp”, sustine dr. Andru Lamasz.

Avantajele investigatiei RMN musculo-scheletal:

  • Nu iradiaza
  • Ofera imagini mai clare si mai detaliate ale structurilor tesuturilor moi (muschi, oase si articulatii) decat alte metode imagistice
  • Permite o diferentiere mai precisa intre tesuturile anormale si tesuturile normale decat alte investigatii imagistice
  • Poate detecta anomalii care ar putea fi trecute cu vederea prin alte metode imagistice
  • Substanta de contrast folosita (gadolinium) este mai putin probabil sa provoace o reactie alergica decat alte substante de contrast pe baza de iod utilizate pentru radiografie si scanare CT
  • Permite medicului sa vada chiar si leziuni foarte mici si leziuni ale tendoanelor, ligamentelor si muschilor si unele fracturi care nu pot fi vazute la radiografie si CT

Posibile limite ale unui RMN musculo-scheletal:

  • Imaginile de inalta calitate depind de capacitatea fiecarei persoane de a ramane perfect nemiscata si de a urma instructiunile de respiratie in timpul investigatiei
  • Persoanele care depasesc o anumita greutate nu pot fi examinate cu unele tipuri de aparate RMN
  • Implanturile si alte obiecte metalice pot face dificila obtinerea de imagini clare

Consultant:
Dr. Andru Lamasz, medic primar Radiologie si Imagistica medicala, cu vasta experienta in imagistica musculo-scheletala

Surse:
www.med.stanford.edu
www.sogacot.org
www.radiologyinfo.org