Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Teama de respingere la birou și cum să o transformi din dușman în prieten

Articol de Andreea Bădoiu Editor
Teama de respingere este adânc înrădăcinată în creierul uman pentru că încă de la începuturile umanității să fii respins de către trib însemna vulnerabilitate în fața prădătorilor. Deși în zilele noastre teama de respingere nu mai are decât foarte rar valențe atât de vitale, ea este foarte des întâlnită în mediul profesional, așa că poate deveni un obstacol dacă nu știi cum să o gestionezi.

Frica de respingere ne afectează mai mult decât credem

Teama de respingere este una dintre temerile care sunt adânc „programate” în evoluția umană, pentru că oamenii sunt ființe sociale și au nevoie să facă parte din comunitate, iar în lipsa sentimentului de apartenență devin anxioși și retrași. Din punct de vedere cognitiv, spun psihologii, suntem adesea speriați de respingere pentru că ea poate deveni o confirmare a unor credințe mai adânci – că nu putem fi iubiți, că vom rămâne mereu singuri și că nu suntem valoroși sau demni de băgat în seamă de către ceilalți. Atunci când creierul uman rulează constant aceste gânduri și temeri, adesea devenim deprimați și tindem să vedem lumea într-un mod negativ, chiar catastrofic. La nivel experiențial, teama de respingere poate fi gestionată mai ușor prin expunere, susțin specialiștii. Cu cât ne împrietenim mai bine cu sentimentul de respingere și cu experiența în sine, cu atât vom învăța mai ușor să gestionăm acele situații. Doar că, pentru că de obicei respingerea generează sentimente neplăcute, oamenii tind să adopte o atitudine evitantă ceea ce nu face decât să adâncească frica de a fi respinși.

În mediul profesional, teama de respingere împiedică dezvoltarea și avansul în carieră și ne afectează chiar și la nivel cerebral. Astfel, atunci când ne temem constant că vom fi excluși din anumite întâlniri, proiecte sau cercuri de influență profesională, productivitatea și capacitatea de inovare scad. În plus, abilitățile de lucru colaborativ sunt și ele afectate pentru că echilibrul chimic din creier se schimbă – ne simțim amenințați, așa că vom prezenta niveluri mai ridicate de cortizol (hormon asociat cu stresul) în organism. Un articol Harvard Business Review notează că acest lucru ne face să privim diferit realitatea, adică discutăm mai puțin cu ceilalți, avem așteptări mai mari, prezentăm gândire negativă, precauție excesivă, interpretăm totul prin perspectiva temerii. Pentru că ne străduim să fim incluși, specialiștii spun că deschidem și calea abuzului pe care ceilalți îl pot exercita asupra noastră.

Și un studiu apărut în Pakistan Journal of Commerce and Social Sciences arată că teama de respingere în mediul profesional afectează puternic performanța angajaților. Astfel, frica de a fi respinși determină angajații să se simtă mai singuri, ceea ce le afectează performanța. Totuși, autorii studiului notează că în mediile în care există culturi organizaționale bazate pe încredere și suport, sentimentul de singurătate nu mai este o problemă, ceea ce subliniază importanța mediului de lucru și a sprijinului din partea colegilor. Tocmai de aceea, este esențial ca managerii și liderii să învețe să recunoască teama de respingere și să știe cum să o gestioneze atât pentru ei înșiși cât și pentru angajați.

Dacă pentru angajații obișnuiți este greu să se confrunte cu teama de respingere, pentru lideri este mult mai dificil – puși mereu în situația de a găsi cele mai bune soluții pentru companie, de a inova pentru a rămâne competitivi și a propune mereu soluții, liderii se confruntă des cu teama de respingere. Teama de respingere poate lua multe forme, însă cheia stă în a conștientiza că succesul nu este mereu definit ca a fi cel mai deștept, primul sau cel mai rapid posibil. În plus, adesea respingerile din mediul profesional dau naștere unor perspective sau idei noi care ar putea să propulseze compania spre eficiență.

Semne că te confrunți cu teama de respingere

Fiecare situație și fiecare persoană are propriile particularități, însă specialiștii spun că sunt mari șanse să te confrunți cu teama de respingere dacă:

  • Ești constant îngrijorat cu privire la ce cred ceilalți despre tine;
  • Faci tot posibilul să-i mulțumești pe toți cei din jurul tău, chiar și când asta înseamnă eforturi substanțiale;
  • Eziți să-ți spui părerea sau să afle ceilalți ce gândești de teamă că ar putea să nu fie de acord cu tine;
  • Eviți situațiile în care te-ai putea confrunta cu respingere;
  • Simți frustrare atunci când ceilalți încearcă să te ajute (pentru că percepi acele contexte ca riscante emoțional – este posibil ca ceilalți să nu te placă la final);

Cum să învingi teama de respingere

Teama de respingere nu poate fi eliminată cu totul, dar cu învățarea și exersarea strategiilor potrivite ea se va transforma dintr-o problemă într-o situație gestionabilă care poate fi chiar oportunitate de învățare. Iată câteva lucruri care ne permit să facem față cu succes fricii de a fi respinși la birou:

Pregătește-te. Odată ce accepți că respingerea poate fi unul dintre lucrurile care ți se pot întâmpla, te poți pregăti să înfrunți și sentimentele negative care o însoțesc. Fă-ți un plan despre cum vei aborda situația dacă te vei confrunta cu respingere din partea celolalți. Gândește-te ce vei spune, cui vei cere sfatul și sprijinul apoi și cum vei acționa în cazul în care te lovești de refuz.

Găsește părțile bune. Analizează de ce ți-au respins ceilalți ideile și găsește o oportunitate de a acționa mai bine. Poate ideea sau inițiativa ta are puncte slabe care pe parcurs s-ar fi transformat în probleme mai mari. 

Fii rezilient. Reziliența este o capacitate de bază a oricărui lider și se referă la modul în care te poți regrupa și merge mai departe după ce te-ai confruntat cu un obstacol. Câteva moduri prin care poți să-ți cultivi reziliența sunt: să crezi în propriile puteri, să-ți construiești o rețea de relații profesionale de suport în astfel de situații, urmărirea obiectivelor profesionale și îmbunătățirea abilităților astfel încât să fii mai pregătit data viitoare. 

Caută să fii respins. Odată ce te confrunți mai des cu respingerea vei învăța să o gestionezi mai eficient. În acest fel, cu timpul aversiunea față de acest scenariu se va diminua și te vei „desensibiliza”.

Analizează costurile și beneficiile. Atunci când te pui în situația de a fi respins de ceilalți analizează și ce ai de câștigat dacă ideea sau proiectul pe care îl susții va primi suportul colegilor. Cu alte cuvinte, analizează riscurile și beneficiile, iar dacă miza e suficient de mare va scădea și teama de respingere pentru că riscul de a fi resping va merita pentru o potențială „victorie”.

Autoreglare. Teama de respingere vine cu un set de emoții negative pe care le poți ține sub control cu exercițiu. Identifică gândurile negative și verifică-le rațiunea – vei constata adesea că te confrunți cu gânduri iraționale, iar dacă reușești să-ți redefinești modul de gândire spre unul mai încurajator și optimist vei face mai ușor față temerii legate de respingere.

Suport social. Păstrează aproape unul sau mai mulți colegi de încredere care pot să-ți ofere încurajări și o perspectivă pozitivă atunci când ai nevoie. Dacă ai suport social crești șansele să revii cu forțe proaspete chiar și după ce ai fost respins.

Flexibilizează contextul. Adesea, atunci când teama de respingere domină ai șanse mari să percepi situația ca rigidă. Redefinește contextul și respingerea și îți vei da astfel seama că puține lucruri sunt permanente, că situația prin care treci poate fi depășită și că ea nu înseamnă oprirea dezvoltării în carieră.

Fii curajos. Fii curajos și nu te feri de contextele în care vei fi respins, chiar dacă știi cu certitudine că se va întâmpla asta. Cei mai mulți lideri și angajați preferă să evite astfel de situații, ceea ce nu face decât să-i prindă și mai adânc în spirala de gânduri legată de teama de respingere. 

Analizează trecutul. Gândește-te la alte contexte în care te-ai confruntat cu respingere din partea celolalți și analizează cum ai reușit să depășești situația și cum ai reușit să o transformi în oportunitate sau lecție profesională.

Cere ajutor. Dacă teama de respingere îți afectează activitatea de zi cu zi și viața profesională cere ajutorul unui psihoterapeut. Teama de respingere poate fi doar unul dintre simptomele unor probleme mai complexe ca anxietate sau depresie, însă suportul specializat te va ajuta să revii la starea de echilibru mental de care ai nevoie.
 

Surse de informații:

  • https://www.verywellmind.com/ 
  • https://psychcentral.com/ 
  • https://www.researchgate.net/ 
  • https://business.fiu.edu/ 
  • https://globalleadership.org/ 
  • https://intheblack.cpaaustralia.com.au/ 
  • https://hbr.org/ 
  • https://telfer.uottawa.ca/