Vezi infograficul aici.
Testele si examenele medicale regulate ajuta la depistarea problemelor de sanatate inainte ca acestea sa evolueze in afectiuni greu de tratat si vindecat. Fiecare persoana are dreptul sa aiba acces rapid si facil la servicii de sanatate de calitate, teste de screening, analize, diagnostic precis si tratamente eficiente, astfel incat sa aiba o viata sanatoasa.
Varsta, istoricul familial si alegerile de viata (ex. ceea ce mananci, cat de activ esti, daca esti fumator sau nu etc), precum si alti factori importanti influenteaza tipul si frecventa serviciilor de sanatate de care ai nevoie.
Discuta cu medicul despre importanta testelor de screening!
Testele de screening te ajuta pe tine si pe medicul tau sa indentificati o anumita boala, chiar daca nu ai vreun simptom sau semn de boala. Scopul este de a diagnostica din timp posibilele afectiuni amanand sau chiar eliminand complet momentul instalarii bolii.
Depistarea precoce, urmata de tratamentul potrivit si un management bun al afectiunii respective conduc la un prognostic net mai bun si, implicit, la o calitate a vietii mai buna.
Un test de screening pozitiv impune realizarea unor teste suplimentare.
Cand sunt recomandate testele de screening?
Testele de screening sunt extrem de valoroase tocmai pentru ca pot detecta eventualele probleme de sanatate, minimizand in acelasi timp rezultate neclare, ambigue sau confuze. Sunt recomandate regulat in functie de varsta, starea generala de sanatate, istoricul medical familial si expunerea la diferiti factori de risc.
De exemplu, mamografia, care face parte din screeningul pentru cancerul mamar, este recomandata tuturor femeilor o data pe an, incepand cu varsta de 50 de ani sau chiar mai devreme daca exista cazuri de cancer mamar in familie.
Testele de screening de care orice persoana are nevoie
Femei
Screening cancer de col uterin
Conform ghidurilor de tratament internationale, screeningul cancerului de col uterin consta in realizarea a doua teste: testul Papanicolau (PAP) si testul genetic pentru depistarea infectiei cu virusul papiloma uman (HPV). Testul PAP este recomandat, fara testul HPV, anual, incepand cu varsta de 21 de ani pana la 30 de ani sau la 3 ani de la inceperea vietii sexuale. Testul PAP poate fi realizat conventional (pe lama) sau in mediu lichid.
Dupa implinirea varstei de 30 de ani, se recomanda atat testul PAP, cat si testul HPV la fiecare 3-5 ani. Unii specialisti recomanda doar efectuarea testului PAP la fiecare 3 ani.
Nu uita:
- Testul PAP este necesar dupa histerectomie doar daca interventia a fost facuta ca urmare a unui cancer sau a unei leziuni precanceroase
- Continua screeningul chiar daca ai fost vaccinata impotriva HPV!
Screening cancer mamar
Cancerul mamar poate fi depistat in faze incipiente, cand prognosticul este mult mai bun si optiunile de tratament sunt mai eficiente, prin:
- Mamografie de screening, la 1-3 ani, incepand cu varsta de 40-50 de ani
- Examen clinic al sanilor efectuat de medicul specialist ginecolog, anual, incepand cu varsta de 40-50 de ani
- Auto-examinarea lunara a sanilor, urmand instructiunile medicului ginecolog, incepand cu varsta de 20 de ani
Discuta cu medicul ginecolog despre importanta screeningului pentru cancerul mamar si despre cand ar trebui sa incepi sa te testezi. Descopera avantajele mamografiei digitale!
Screening osteoporoza
Osteodensitometria este o metoda radiologica si presupune determinarea densitatii minerale osoase. Este recomandata de medicul reumatolog pentru depistarea timpurie a osteoporozei si prevenirea eventualelor fracturi osteoporotice, tuturor femeilor, la implinirea varstei de 65 de ani sau la debutul menopauzei daca acestea prezinta factori de risc asociati. Osteodensitometria se face o singura data si, in functie de rezultat, medicul va decide nevoia unei noi investigatii.
Barbati
Screening cancer de prostata
Societatea Americana de Cancer recomanda tuturor barbatilor sa discute cu medicul urolog despre cancerul de prostata, importanta testarii, precum si despre avantajele si riscurile screeningului. Decizia testarii trebuie sa fie una informata. Expertii americani recomanda testarea incepand cu varsta de 50 de ani sau chiar mai devreme (40 de ani) daca exista cazuri de cancer de prostata in familie. Investigatia consta intr-un test de sange pentru determinarea PSA – antigenul specific prostatic, cu sau fara examinarea prostatei prin tuseu rectal. Frecventa testarii depinde de nivelul PSA.
Femei si barbati
Screening cancer colorectal
Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente si mai grave cancere. Din fericire, poate fi depistat in stadii incipiente, prin realizarea unei colonoscopii - metoda de evaluare a rectului si intestinului gros. Colonoscopia este recomandata o data la fiecare 10 ani persoanelor cu risc mediu, incepand cu varsta de 50 de ani. Daca ai un risc crescut in functie de istoricul medical familial sau alti factori de risc, discuta cu medicul tau pentru a afla cand sa incepi testarea.
Screening cancer de piele
Melanomul este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele, insa depistat in faze incipiente poate fi tratat si vindecat cu succes. Screeningul cancerului de piele se recomanda tuturor barbatilor si femeilor incepand cu varsta de 18 ani. Include:
- Examenul clinic al pielii efectuat de medicul dermatolog
- Dermatoscopia – examinarea pielii si a alunitelor cu ajutorul unui dermatoscop; este considerata cea mai eficienta metoda de depistare a cancerului de piele
Complementar, se recomanda lunar autoexaminarea pielii si a alunitelor, pentru a identifica din timp eventualele modificari de forma si culoare. Nu uita de regula ABCDE, care te ajuta sa depistezi cu ochiul liber melanomul!
Screening colesterol
Valorile ridicate ale colesterolului cresc riscul de boala de inima – principala cauza de deces la nivel mondial, atat in randul femeilor, cat si al barbatilor. Prin urmare, determinarea profilului lipidic (LDL colesterol, HDL colesterol, colesterol total, trigliceride) este extrem de importanta in prevenirea si depistarea precoce a bolilor cardiovasculare. Medicul cardiolog, internist sau medicul de Medicina Generala recomanda realizarea unui test de sange pentru determinarea profilului lipidic la fiecare 5 ani, incepand cu varsta de 20 de ani.
Screening diabet zaharat
Este recomandat la fiecare 3 ani, incepand cu varsta de 45 de ani sau mai des la recomandarea medicului in functie de istoricul medical familial. Screeningul consta in realizarea individuala sau la pachet a urmatoarelor analize: masurarea glucozei din sange pe nemancate (glicemie), determinarea tolerantei la glucoza sau a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).
Screening hipertensiune arteriala
Consta in masurarea valorilor tensiunii arteriale tuturor persoanelor, indiferent de varsta. Conform ghidurilor internationale, screeningul hipertensiunii arteriale este recomandat la fiecare 1-2 ani.
Screening combinat: boli de inima si diabet zaharat de tip 2
Este recomandat incepand cu varsta de 20 de ani, la fiecare 2-3 ani, daca valorile investigatiilor sunt in limitele normale si cuprinde urmatoarele teste:
- Profil lipidic
- Glicemie
- Masurare tensiune arteriala
- Masurare Indicele de masa corporala (IMC)
Copii
Screening vizual
Copiii trebuie evaluati regulat pentru a depista din timp eventualele tulburari de vedere. In primul an de viata copilul nu iti poate spune ca nu vede, el se bazeaza pe tine ca parinte sa depistezi eventualele tulburari de vedere, prin realizarea screeningului oftalmologic precoce.
Ghidurile internationale de screening recomanda realizarea examenului oftalmologic:
- Inainte de externarea copilului din maternitate sau intre 6 si 12 luni
- La 3 ani
- La 5 ani (inainte de a incepe scoala)
Screening auditiv
Conform Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite ale Americii, calitatea auzului trebuie verificata la toti copiii, prin realizarea audiometriei inainte de externarea din maternitate sau in prima luna de viata a copilului. Efectuarea testelor preliminare inca din maternitate permite obtinerea unor informatii certe despre nivelul auzului nou-nascutului. In cazul in care testarea evidentiaza posibilitatea unei hipoacuzii, copilul trebuie supus in cel mai scurt timp unei evaluari audiologice complexe.
Surse:
www.cdc.gov
www.hopkinsmedicine.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.healthhub.sg
www.aao.org