Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Terapia prin radiofrecventa a cornetelor nazale ofera avantaje majore

Terapia prin radiofrecventa a cornetelor nazale ofera avantaje majore

Dr. Ramona Ghiran, medic specialist ORL si Doctor in stiinte medicale are o expertiza aprofundata in tratarea afectiunilor din sfera ORL cu ajutorul tehnologiilor medicale moderne, minim invazive, care determina rezultate foarte bune si o perioada de recuperare minima. In cadrul Regina Maria Timisoara, pacientii pot beneficia de o tehnica moderna, cauterizarea cornetelor nazale cu radiofrecventa. Dr. Ramona Ghiran ne explica avantajele si indicatiile acestei tehnici.

De curand, cabinetul ORL din cadrul Regina Maria Timisoara a fost dotat cu aparatura moderna care permite cauterizarea cornetelor nazale cu radiofrecventa. Ce reprezinta aceasta tehnica de tratament si cand este recomandata?

Cauterizarea cornetelor nazale sau terapia prin radiofrecventa a cornetelor nazale reprezinta folosirea energiei de frecventa inalta in proceduri terapeutice avand ca obiectiv coagularea tesutului. In cazul hipertrofiei cornetelor nazale are ca rezultat micsorarea volumului lor cu diminuarea efectului obstructiei nazale si o respiratie mai usoara. Radiofrecventa este generata cu ajutorul unui aparat special conceput. Curentul electric este transmis printr-un electrod special la tesuturi producand degajare de energie. Aceasta determina evaporarea lichidului celular, ceea ce are ca rezultat coagularea tesuturilor, adica micsorarea cornetelor. Sclerozarea cornetelor este indicata la pacientii care au o patologie  ORL provocata de marirea cornetelor nazale, ceea ce face dificila respiratia la nivelul nasului.

De ce ati sfatui un pacient sa aleaga aceasta tehnica de tratament in detrimentul celor clasice?

Avantajul major al tehnologiei moderne este rapiditatea in efectuarea procedurilor si a tratamentelor, cu un disconfort minim provocat pacientului si o perioada de recuperare foarte scurta. Interventia este rapida, fara durere, iar pacientul poate pleca acasa dupa 30 de minute. Cateva ore mai tarziu pacientul poate simti o usoara presiune, senzatie de apasare la nivelul nasului. In primele 2 zile, la nivelul nasului, poate sa fie o usoara dificultate de respiratie datorita inflamatiei cornetelor in urma procesului de vindecare. Rezultatul final va fi o respiratie optima atat pe timpul zilei, cat si in timpul somnului.

O alta tehnica destul de raspandita este cea cu laser. Ce diferente exista intre cele doua tehnici de tratament, respectiv cea cu laser si cea bazata pe radiofrecventa?

Tehnica sclerozarii prin radiofrecventa s-a dovedit a fi mult mai eficienta decat pulverizarea cu laser a suprafetei mucoasei nazale – o tehnica la moda in ultimul timp. Rezultatele obtinute in urma aplicarii tehnicii cu radiofrecventa sunt, de cele mai multe ori, superioare celor obtinute prin tehnica pulverizarii cu laser. 

Care sunt pasii procedurii, ce trebuie sa faca pacientul inainte de operatie si care sunt recomandarile post-operatorii pentru o recuperare rapida?

Interventia incepe cu anestezie locala de contact cu xilina la nivelul mucoasei nazale, timp de 15 minute. Apoi, sub control endoscopic sau nu, in functie de caz, se face sclerozarea cornetelor prin radiofrecventa cu ajutorul unei pense speciale, prevazuta cu protectie electrica si termica la nivelul bratelor pentru ca mucoasa nazala sa nu fie afectata in timpul interventiei. Interventia este rapida, fara durere, iar recuperarea este usoara. Pacientul primeste o reteta cu vasoconstrictoare nazale si regim igieno-dietetic explicat. La 2 zile dupa interventie, pacientul revine la cabinet pentru un control de rutina, iar in cel mult 15 zile va prezenta o respiratie optima. 

Care este incidenta afectiunilor ORL care pot fi tratate cu succes prin aceasta tehnica in cadrul Regina Maria Timisoara?

Obstructia nazala are printre cauze favorabile rinita alergica, poluarea si praful din aer, fumatul sau folosirea in exces a vasoconstrictoarelor nazale. Pacientul prezinta senzatia de nas infundat, respiratie dificila, greoaie, uneori senzatie de sufocare noaptea, rinoree apoasa sau mucopuulenta, sinuzite maxilare, etmoidale recurente datorita infectiilor nazale de cauza obstructiva, dureri de cap, sensibilitate la frig. Intr-un mediu urban aglomerat cu trafic intens si unde calitatea aerului, mai ales la orele de varf, scade sub nivelul minim recomandat, incidenta acestui tip de afectiuni este frecventa. Este foarte important ca pacientul sa se prezinte la un consult de specialitate daca manifesta aceste simptome specifice pentru specialitatea ORL. 

Pot aparea efecte secundare negative in urma cauterizarii cornetelor nazale cu radiofrecventa?

In mod normal, pacientul nu ar trebui sa manifeste efecte secundare. Totusi, este posibila o retractie mai lenta a cornetelor, cand afectiunea este mai veche. In acest caz, se repeta procedura si se va ajunge pana la urma la rezultatul dorit. 

Poate contribui tratamentul prin radiofrecventa la imbunatatirea calitatii vietii pacientului?

Categoric da. Calitatea vietii este mult imbunatatita. Pacientul are o respiratie optima atat ziua, cat si in timpul somnului, dispar durerile de cap si disconfortul dat de obstructia nazala, vocea nazonata. Pacientul poate sa practice sportul mult mai usor.

Interviu preluat din revista regionala a Retelei de Sanatate REGINA MARIA „Ne pasa de oameni”, pentru zona de vest a tarii (Timisoara), editia iunie 2017