Medicina moderna inseamna tratamentul unor afectiuni folosind metode minim-invazive. Astazi, pacientii au la dispozitie in Centru de Excelenta in Patologia Colorectala din Ponderas Academic Hospital un departament dedicat investigatiilor digestive moderne, inclusiv care permit efectuarea unor manevre in scop terapeutic.
Litiaza biliara, pancreatita si cancerul gastric pot fi atat diagnosticate, cat si tratate prin endoscopie interventionala, care, pentru pacienti inseamna mai putine complicatii si recuperare mai rapida. Medicii din departamentul de Gastroenterologie din cadrul Ponderas Academic Hospital au o experienta vasta in endoscopia interventionala si „sunt membrii unei echipe multidisciplinare, cu scopul de a asigura nevoile pacientilor”, ne spune Dr. Alina Constantin, medic specialist gastroenterologie.
Ce este endoscopia digestiva interventionala?
Endoscopia interventionala este o procedura minim-invaziva care implica utilizarea unui tub subtire si flexibil (endoscopul), echipat in varf cu o camera si o sursa de lumina. Endoscopul este inserat prin cavitatea bucala cu scopul de a vizualiza esofagul, stomacul, duodenul. Colonoscopul este inserat prin orificiul anal, vizualizand intreg colonul si ultima portiune din intestinul subtire.
Cand este indicata endoscopia interventionala?
Endoscopia interventionala este utilizata in screeningul, diagnosticul, stadializarea, managementul si tratamentul urmatoarelor probleme digestive:
- Polipi, cancer colorectal, sangerarea colorectala (rezectia completa a polipilor - polipectomia endoscopica)
- Complicatiile chirurgiei bariatrice
- Bolile esofagului (acalazia, esofagul Barrett, displazia esofagiana, cancerul esofagian)
- Bolile vezicii biliare (calculii biliari, inflamatia cronica a vezicii biliare, cancerul vezicii biliare)
- Bolile stomacului (cancerul gastric, sangerarea gastrointestinala, durerea gastrointestinala datorata cancerelor digestive)
- Boala de reflux gastroesofagian – pH metrie cu impedanta
- Bolile pancreatice (pancreatita acuta si cronica, formatiunile pancreatice chistice, pancreas divisum, insuficienta pancreatica, durere pancreatica asociata cancerelor pancreatice)
Endoscopia interventionala este, de asemenea, folosita pentru a preveni cancerul prin rezectia polipilor inainte ca ei sa se malignizeze (sa se transforme in cancer).
Care sunt avantajele endoscopiei interventionale comparativ cu chirurgia clasica?
Endoscopia interventionala, spre deosebire de chirurgia clasica deschisa, prezinta mai putine complicatii, costurile sunt mai mici, iar recuperarea este mult mai rapida. In cele mai multe cazuri, pacientii care au suferit o procedura endoscopica interventionala pot parasi spitalul in aceeasi zi.
Ce fel de proceduri endoscopice interventionale se fac in Departamentul de Gastroenterologie din Ponderas Academic Hospital?
Endoscopistii interventionali combina expertiza cu tehnologia avansata a echipamentelor si sunt membrii unei echipe multidisciplinare formata din chirurg, oncolog, radiolog, nutritionist, psiholog cu scopul de a asigura nevoile pacientilor.
Medicii endoscopisti din departamentul de Gastroenterologie din cadrul Ponderas Academic Hospital au o experienta vasta in endoscopia interventionala si efectueaza urmatoare proceduri:
- Tratamentul leziunilor sangerande (coagulare cu Plasma Argon, coagulare cu sonda Bipolara, montare de hemoclipuri, injectare endoscopica de vasoconstrictor – Adrenalina, bandarea endoscopica a varicelor esofagiene)
- Neuroliza de plex celiac pentru a trata durerea din patologia pancreatica
- Managementul endoscopic dupa chirurgia bariatrica
- Endoscopia bariatrica -montare endoscopica de balon intragastric
- Rezectia mucosala endoscopica pentru a indeparta tumorile de la nivelul tractului digestiv
- Colangiopancreatografia retrograda endoscopica utilizata in patologia maligna si benigna
- Ecoendoscopia cu punctie fin aspirativa utilizata in diagnosticul si stadializarea cancerelor tubului digestiv, cailor biliare, pancreasului.
- Montarea de gastrostoma endoscopica percutana
- Stentarea esofagului, intestinului subtire, colonului
Departamentul de Endoscopie din Ponderas Academic Hospital este dotat cu un echipament de ultima generatie de ecoendoscopie. Ce se poate diagnostica prin ecoendoscopie si ce avantaje are fata de endoscopia digestiva superioara obisnuita?
Ecoendoscopia este o extensie a endoscopiei digestive clasice. Prin intermediul unui transductor ultrasonografic milimetric plasat in varful endoscopului se poate vizualiza si ulterior punctiona tesutul din jurul tubului digestiv cu o mare acuratete. Ecoendoscopul poate fi utilizat pentru a punctiona o arie de interes cu ajutorul unui ac subtire in vederea obtinerii de celule ce ulterior sunt analizate in laborator (punctie fin aspirativa). De asemenea, folosind aceeasi tehnica, se poate obtine o proba de tesut (punctie fin bioptica). Rezultatele pot ajuta medicul in obtinerea diagnosticului si in stabilirea planului de tratament.
Ecoendoscopia este utilizata in: diagnosticul si determinarea extensiei cancerelor tractului digestiv, evaluarea bolilor pancreatice, evaluarea anormalitatilor cailor biliare si a vezicii biliare, caracterizarea leziunilor din interiorul peretilor tubului digestiv sau din imediata vecinatate.
Ecoendoscopia este folosita si in scopul efectuarii unor tratamente. Care sunt acestea si ce avantaje au?
Complicatiile pancreatitei acutei (formarea de pseudochist, colectiile peripancreatice) pot fi manageriate in Ponderas Academic Hospital cu ajutorul ecoendoscopiei interventionale. De asemenea, terapia durerii pancreatice asociata cancerelor pancreatice sau pancreatitei cronice se poate efectua ecoendoscopic prin neuroliza de plex celiac.
Ce este colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) si cum se realizeaza?
Colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) este o procedura utilizata pentru examinarea arborelui biliar cu scopul de a identifica stenozele (ingustarile) in ductele biliare si pancreatice, pentru a biopsia anormalitati sau pentru evaluarea si extractia calculilor.
ERCP combina razele X si endoscopia, permitand medicului obtinerea unor imagini anatomice de inalta calitate. Procedura consta in introducerea prin cavitatea bucala a unui endoscop cu vedere laterala numit duodenoscop, ce va ajunge pana in duoden. Prin duodenoscop se introduce un cateter prin care se injecteaza substanta de contrast in ductele pancreatice si biliare. In functie de defectele de umplere vazute pe imaginile radiologice se poate pune diagnosticul de calculi, tumori, stenoze.
In ce situatii poate fi folosita colangiopancreatografia endoscopica retrograda (ERCP) in tratamentul calculilor biliari?
Colangiopancreatografia endoscopica retrograda este indicata atunci cand prezenta calculilor in calea biliara este confirmata prin ecografia abdominala standard, ecoendoscopie sau colangioRMN.
Prin ERCP, se pot monta stenturi in canalele biliare. In ce cazuri este indicata o astfel de procedura?
Stenturile biliare sunt recomandate de obicei in stenozele (ingustarile) cailor biliare determinate de tesut tumoral sau cicatriceal.
Cat de grava este hemoragia digestiva superioara si cum se trateaza in urgenta la Ponderas Academic Hospital?
Hemoragia digestiva superioara este o urgenta medico-chirurgicala cu risc vital, ce necesita, de obicei, spitalizare si reprezinta pierderea de sange produsa de leziuni localizate la nivelul tubului digestiv superior, pana la nivelul unghiului Treitz (ligament format de duoden si jejun). Se manifesta prin hematemeza, care defineste varsatura in zat de cafea si/sau prin melena (scaun negru).
Pacientul cu hemoragie digestiva superioara ajunge la Camera de Primiri Urgente (CPU), unde este preluat si reechilibrat hemodinamic daca se impune (administrare de solutii cristaloide si/sau sange/masa eritrocitara).
Ulterior, se efectueaza evaluarea endoscopica cu scopul de a trata leziunile sangerande (coagulare cu Plasma Argon, coagulare cu sonda bipolara, montare de hemoclipuri, injectare endoscopica de vasoconstrictor – Adrenalina, bandarea endoscopica a varicelor esofagiene).
Care a fost cel mai dificil caz pe care l-ati investigat sau tratat la Ponderas Academic Hospital?
Cazurile dificile pentru endoscopisti sunt cele cu risc vital cum ar fi hemoragiile digestive. Promptitudinea, expertiza, tehnologia avansata a echipamentelor si, nu in ultimul rand, munca de echipa la Ponderas Academic Hospital fac ca managementul acestor cazuri sa fie unul de succes.