Ce poate fi mai banal dacat o raceala? Cateva zile cu simptome sacaitoare: nasul curge ca un robinet pe timpul zilei, din cand in cand ziua si intotdeauna noaptea se infunda, poate o usoara raguseala ne incearca si cateva frisoane ne infioara. Acesta este tabloul unei corize sau viroze sau cum spune englezul, „common cold”. Si nu exista an, cand cel putin o data, cel mai adesea la schimbarea anotimpurilor toamna-iarna si iarna-primavara sa ne incerce aceste simptome.
Dar, ce te faci cand banala raceala tine si tot tine, se prelungeste la infinit! Te scoli cu nasul in batista si te culci cu nasul in batista, nasul este infundat mai tot timpul si vocea nazalizata. Toata lumea te intreaba „nu ti-a mai trecut raceala aia nici acum?” si pana si tu incepi sa-ti dai seama ca ceva este in neregula cu tine. Sau poate medicul de familie sau cineva dintre rude sau prieteni iti spune „vezi, ca asta nu mai este raceala, poate este altceva !”....sau poate citesti articolul acesta si iti dai seama, ca da, nu este o „doar” raceala.
Rinita cronica
Daca tabloul mai sus mentionat depaseste ca durata 4-6 saptamani vorbim despre o rinita cronica, adica o inflamatie cronica a mucoasei nazale care determina ingrosarea si congestia acesteia cu aparitia nasului infundat. In plus, glandele seromucoase sunt stimulate sa secrete si sa tot secrete, ceea ce determina ca nasul sa fie intocmai ca o conducta sparta si consumul de sevetele sa imbogateasca boutiqul din colt. Nu in ultimul rand, terminatiile nervoase sunt stimulate de inflamatie si vei stranuta in salve, spre exasperarea vecinilor.
Cauzele rinitei cronice
Care pot fi cauzele acestui tablou deloc atractiv si sacaitor? Multiple, dar pentru o simplificare, se poate spune ca rinitele cronice sunt alergice si non-alergice. Cele mai frecvente rinite non-alergice sunt cele infectioase - virale, bacteriene sau mixte, iar pe locul al 2-lea fiind rinitele vasomotorii.
Rinita vasomotorie
In rinita vasomotorie, inflamatia cronica este declansata de variatiile de temperatura si de presiune atmosferica, adica expunerea la curent si aerul conditionat. Nu degeaba, noi romanii avem „o boala pe curent”, adica rinita vasomotorie. Afecteaza nu doar adultii, ci si tinerii si copiii. Evident ca in anotimpul rece este cel mai rau, dar sunt numeroase cazuri in care, variatii mici de temperatura si/sau de presiune atmosferica declanseaza simptomele - variatiile care apar cand se deschide o usa sau o fereastra sau cand trecem dinauntru - afara si viceversa. Nu disperati, exista solutii pentru rinita vasomotorie desi tratamentul NU este reprezentat de decongestivele nasale!! Acestea, atunci cand sunt folosite abuziv, adica mai mult de 10-maxim 14 zile, creaza o adevarata dependenta. Am intalnit pacienti care foloseau de ani buni aceste spray-uri , care din miraculoase au devenit periculoase. Decongestivele dau dependenta, ataca si subtiaza mucoasa, iar daca vrei sa le opresti brusc este o tragedie antica - nasul se infunda si mai tare si resemnat, te intorci la produsul transformat din amic in inamic.
Si pentru rinita vasomotorie, ca si in toate afectiunile cronice te sfatuiesc sa ceri ajutor specializat medicului de familie care te poate indruma spre medicul specialist ORL. Vei afla ca un altfel de spray, anti-inflamator sau mici proceduri non-invazive iti pot amenda suferinta.
Rinita alergica
In acelasi timp, un tablou ca cel mai sus mentionat, avand insa anumite particularitati, poate insemna o alergie. Sistemul nostru imunitar este „tanar si nelinistit” si si-a gasit alti inamici, inafara bacteriilor si a virusilor- alergenii. Ce sunt acestia? Alergenii respiratori sunt mici particule proteice purtate de aer, provenite din praf, perii de animale, mucegaiuri si polenuri, ce ajung la portile de intrare in organism - nas si ochi, dar uneori trec de acestea si dau si la distanta inflamatie cronica.
M-am gandit ca un acronim va poate ajuta sa memorati mai usor semnele si simptomele de alergie:
S - stranut in salve
I - inflamatia si inrosirea mucoaselor nasului si a ochilor
R - rinoree sau scurgerea apoasa abundenta din nas
O - obstructie nazala sau nas infundat
P - prurit sau senzatia de mancarime la nivelul nasului, fetei, ochilor, in gat sau urechi
Ca medic alergolog, consider ca cel mai caracteristic simptom de rinita alergica este aceasta senzatie de mancarime ce apare la nivelul nasului, a ochilor si a fetei si este primul lucru despre care il intreb pe pacient daca il supara. Bineinteles, pun aceasta intrebare dupa ce l-am lasat pe pacient sa povestesca cu propriile cuvinte ce si de cand il supara. Rareori, aceasta senzatie tipica de alergie lipseste. De fapt, cel mai adesea nu lipseste, ci este doar umbrita de un alt semn sau simptom suparator pentru bolnavul in cauza.
Rinita alergica este in continua crestere ca incidenta si prevalenta, afectand intre 10 si 30% din populatia globului. Evident ca cele mai multe statistici vin din USA - in urma cu 2 ani au fost raportate 18 milioane de adulti cu rinita alergica si 7 milioane de copii cu aceeasi afectiune. Per total, mult mai mult decat populatia Romaniei, cu diaspora cu tot. Evident ca si in tara noastra se manifesta aceasta tendinta crescatoare a numarului de pacienti, adulti si copii, afectati de rinita alergica. De fapt, asistam la o continua crestere a afectiunilor alergice per ansamblu si asta este o caracteristica la nivel mondial - viitorul va apartine bolilor alergice si autoimune, care vor lupta pentru suprematie cu mai vechile boli cardiovasculare, respiratorii sau diabetul.
Insa nu trebuie sa lasam alergia sa ne controleze viata, ci noi sa o controlam pe ea, iar un om informat este un partener de nadejde oricarui medic!
Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie Clinica