Cand dormi pe spate, greutatea uterului preseaza o vena importanta care transporta sangele din partea inferioara a corpului catre inima. Daca dormi pe spate pentru o perioada lunga de timp, ai putea sa te simti ametita. In plus, copilul ar putea sa nu primeasca suficient sange si substante nutritive. Aceasta problema este cu atat mai importanta daca suferi de hipertensiune arteriala sau diabet, afectiuni care ar putea afecta cantitatea de oxigen si nutrienti care ajung la copil.
Incearca sa te obisnuiesti sa dormi pe o parte sau cu spatele ridicat pe mai multe perne. Cel mai bine este să dormi pe partea stanga, deoarece aceasta este pozitia care mareste cantitatea de sange si de nutrienti care ajung la placenta si la copil. Daca dormi pe o parte, pune o perna in dreptul spatelui si una in fata toracelui, astfel incat sa te poti sprijini. O perna intre picioare te va ajuta sa dormi mai confortabil pe o parte.
Bineinteles, cand dormi nu poti controla pozitia corpului. Nu te alarma daca te culci pe o parte si te trezesti intinsa pe spate. In timpul noptii se poate intampla frecvent sa-ti schimbi pozitia corpului, insa asta nu va produce efecte adverse asupra copilului. Doar schimba-ti pozitia si incearca sa adormi din nou.
Cisteste mai mult despre pozitiile de somn in sarcina.