Cand sa programezi primul control in sarcina
Primul control ginecologic, sau mai bine spus obstetrical, in sarcina se face de indata ce ai primele semne evidente ca ai ramas insarcinata. Cel mai simplu dintre acestea, care iti poate oferi o banuiala, este lipsa menstruatiei (amenoree). Un test de sarcina efectuat corect acasa, conform instructiunilor si la o saptamana dupa intarzierea menstruatiei, iti poate confirma, cu o precizie destul de relevanta, faptul ca esti insarcinata. Asadar, din acel moment, programeaza o consultatie la medicul tau ginecolog. O confirmare precisa o vei avea in urma primului control.
In mod normal, in lipsa unor probleme medicale, care sa afecteze sanatatea ta si a fatului, primul control in sarcina se programeaza, la clinica de obstetrica-ginecologie aleasa, la 6-8 saptamani gestationale. Asigura-te ca faci programarea in momentul in care ai un rezultat pozitiv la testul de sarcina efectuat acasa.
Cum te pregatesti pentru primul control in sarcina
Emotiile primei luni de sarcina vin cu multe intrebari si ingrijorari absolut normale pentru orice femeie aflata la inceputul vietii de gravida. Primul control in sarcina te va ajuta sa ai confirmari medicale avizate si raspunsuri concrete la ce trebuie sa faci mai departe, in primul trimestru de sarcina. Este indicat sa vii si cu partenerul tau.
Prin urmare, inainte de a te intalni cu medicul obstetrician-ginecolog, asigura-te ca ai informatii despre aspecte precum:
- Ciclul menstrual si istoricul obstetrical (ultimele teste si analize de specialitate);
- Folosirea de anticonceptionale (daca este cazul);
- Sarcinile anterioare (daca este cazul);
- Istoricul medical personal (boli, afectiuni cronice, operatii, alergii, stare psihica etc.);
- Istoricul medical familial sau al partenerului (boli cu posibila transmitere genetica, precum cancer, diabet, tensiune);
- Administrarea unor medicamente, atat prescrise de medic, cat si cele cumparate fara reteta, precum si a unor suplimente alimentare.
Totodata, nu uita de intrebarile pe care vrei sa le adresezi medicului specialist. Cel mai bine noteaza-le undeva si discuta-le inca de la prima intalnire cu acesta.
Consultatii la primul control in sarcina
Prima luna de sarcina vine, asadar, cu controale initiale si stabilirea primelor seturi de analize.
Uite la ce sa te astepti inca de la prima ta intalnire cu medicul specialist pe care l-ai ales sa te insoteasca de-a lungul sarcinii.
Prima ecografie pentru confirmare sarcina
Prima ecografie de confirmare sarcina este transvaginala si se efectueaza chiar la primul control in sarcina. Aceasta exploreaza imagistic, cu un disconfort redus, uterul, ovarele si trompele uterine. Cu ajutorul ei, se va observa starea embrionului. Totodata, vei afla daca sarcina ta este unica, ai un singur fetus, sau multipla, adica ai doi sau mai multi fetusi.
Data probabila a nasterii
Desi putine femei vor naste exact la data probabila a nasterii, estimarea datei nasterii este importanta, deoarece permite medicului sa monitorizeze dezvoltarea copilului si progresul sarcinii. Pentru a calcula data probabila a nasterii, medicul va adauga 40 de saptamani sau 280 zile de la prima zi a ultimei menstruatii sau va adauga 7 zile la acea data si va scadea 3 luni.
Consult general
Medicul efectueaza un consult general. Iti masoara inaltimea, greutatea, tensiunea arteriala si ritmul cardiac. De asemenea, te va intreba detaliile mentionate mai sus, in rubrica „cum te pregatesti pentru primul control in sarcina”.
In functie de cat timp a trecut de la ultima testare, este posibil sa fii nevoita sa faci un test Papanicolau, pentru screening in vederea depistarii cancerului de col uterin, dar si o examinare a secretiilor vaginale, pentru depistarea infectiilor si a bacteriilor. Daca ai deja aceste analize efectuate recent, in anul in curs, le poti aduce la urmatoarea ta intalnire cu medicul obstetrician.
Analize uzuale de sange si urina
Planul de monitorizare a sarcinii incepe si cu primele analize uzuale de sange si urina, pe care trebuie sa le faci in primul trimestru. In principiu, ti se va cere efectuarea urmatoarelor analize pentru:
- Aflarea grupei de sange, inclusiv factorul Rh. Daca tu esti Rh negativ, iar tatal este Rh pozitiv, copilul mostenind linia paterna, vei fi supusa unei monitorizari speciale si efectuarii unei injectii cu imunoglobulina anti-D.
- Masurarea hemoglobinei. Hemoglobina (Hg) este o proteina bogata in fier, care se gaseste la nivelul celulelor sanguine rosii si care transporta oxigenul de la nivelul plamanilor catre alte parti ale corpului, respectiv dioxidul de carbon de la celule la plamani, pentru a fi eliminat. Un nivel scazut de hemoglobina este semn de anemie.
- Uree serica, acid uric seric, creatinina serica, glicemie, TGP , TGO, TSH sunt testele biochimice care completeaza bilantul medical al primului consult obstetrical. Verificarea imunitatii fata de anumite infectii, cum ar fi rubeola si varicela.
- Detectarea expunerii la anumite infectii (profil Torch), cum ar fi hepatita B, HIV, toxoplasmoza, sifilis, gonoree sau chlamydia.
- Pentru identificarea unei posibile infectii de tract urinar, ti se va recomanda si un examen complet de urina (sumar + sediment) si urocultura cu antibiograma.
Stil de viata si lucruri interzise in sarcina
Medicul va mai discuta cu tine despre importanta adoptarii unei diete sanatoase si administrarea vitaminelor prenatale. In plus, vei avea posibilitatea sa-l intrebi despre ce stil corect de viata sa urmezi, in raport cu schimbarile care se vor petrece de-a lungul trimestrelor, precum si sa clarifici nelamuriri privind activitatea sexuala in timpul sarcinii.
Prima consultatie poate fi, de asemenea, un moment oportun sa discuti despre riscurile la locul de munca si riscurile asupra fatului, in cazul administrarii unor medicamente contraindicate in sarcina. Daca ai vicii daunatoare sarcinii, precum fumatul, intreaba medicul cum poti renunta la acestea. De asemenea, printre altele, vei afla ca trebuie sa eviti alimentele nepasteurizate sau netratate bine termic, consumul de alcool sau cafea.
Alte consultatii in primul trimestru de sarcina
Consultatiile prenatale ulterioare, programate, de regula, la un interval de 4-6 saptamani in primul trimestru de sarcina, vor fi probabil mai scurte decat prima ta vizita. Ti se vor verifica in continuare greutatea si tensiunea arteriala si vei putea discuta despre simptomele sau semnele pe care vei incepe sa le experimentezi.
Tot in aceasta perioada, dupa saptamana 11 de sarcina, se mai realizeaza si testul prenatal Bitest (Dublu Test), o analiza de sange care depisteaza riscurile unor anomalii pentru copil, precum sindromul Down.
Consultatiile, in primul trimestru, se vor finaliza cu morfologia fetala trimestrul 1. Aceasta presupune o ecografie completa a fatului si un screening pentru anomalii genetice, care se coreleaza cu analizele Bitest. Practic, este o prima evaluare importanta, cu masuratori complexe asupra dezvoltarii fatului. Vei afla informatii despre activitatea cardiaca, starea placentei si a cordonului ombilical sau detalii despre forma corpului si organelor principale.
In urma acestei prime vizite vei fi luata in evidenta, se vor stabili factorii de risc medicali, familiali, sociali si profesionali si vei fi incadrata intr-o grupa de risc in functie de care se va desfasura planul tau de dispensarizare. Tot la prima vizita vei primi Carnetul Gravidei, care va contine sfaturi privind stilul de viata si informatii privind dezvoltarea fatului in fiecare luna de sarcina, dar care va consemna, de asemenea, toate datele si rezultatele obtinute in urma consultatiilor ulterioare medicale, desfasurate pe perioada celor 9 luni de sarcina.
Vizitele prenatale sunt un moment oportun pentru a discuta despre orice ingrijorare pe care o ai, legata de sanatatea ta si a copilului tau. Este foarte important ca legatura dintre tine si medicul tau obstetrician sa fie una foarte buna, de profesionalism si empatie, pentru a avea linistea necesara, mai ales daca esti la prima sarcina.