Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ochelarii de soare - cum sa alegi perechea perfecta

Ochelarii de soare - cum sa alegi perechea perfecta

Iti place cat de cool arati cu noua ta pereche de ochelari? Daca vrei cu adevarat sa fii confortabila cand privesti in lumina stralucitoare si sa-ti protejezi ochii - inclusiv ochii copilului tau, alegerea unei perechi perfecte de ochelari inseamna ceva mai mult decat sa arati cool.

Efectele razelor de soare asupra ochiului

Desi corpul nostru are o capacitate remarcabila de a reface celulele distruse, celulele de la nivelul cristalinului - lentila naturala a ochiului – nu pot fi inlocuite. Efecul de deteriorare produs de radiatiile UV si intr-o masura mai mica de radiatiile infrarosii care se cumuleaza in timp de-a lungul vietii, va determina aparitia la nivelul cristalinului a unor zone opace, o conditie care se numeste cataracta. Este dificil sa vezi daca ai cataracta si in cele din urma cristalinul va fi indepartat chirurgical si inlocuit cu un cristalin artificial.

De asemenea, patrunderea la nivelul ochiului a razelor de soare nefiltrate poate accelera deteriorarea retinei - tesutul sensibil la lumina care captuseste suprafata interna a ochiului, cu aparitia la o varsta mai tinera a degenerarii maculare a retinei, o afectiune a ochiului in care este afectata vederea centrala.

Atunci cand cumperi o pereche de ochelari de soare, fii atenta la protectia UV

Este dificil sa eviti in totalitate soarele, insa este usor sa porti ochelari de soare care sa te protejeze. Atunci cand cumperi o pereche de ochelari uita-te la detaliile privind protectia fata de radiatiile UV si nu cumpara ochelarii care nu dau astfel de detalii. Retine ca gradul de inchidere a culorii lentilei si culoarea acesteia nu au legatura cu abilitatea ochelarilor de a te proteja impotriva radiatiilor UVA si UVB, invelisul care ofera protectie fiind transparent.

Pentru o protectie adecvata, expertii recomanda ca ochelarii de soare sa reflecte sau sa filtreze cel putin 95% (pana la 100%) din radiatiile UV. Ochelarii care indeplinesc aceasta cerinta trebuie sa aiba afisat vizibil marcajul CE. Incepand cu anul 2009, marcajul European CE precizeaza ca acei ochelari ofera un nivel sigur de protectie solara. Daca marcajul lipseste, ochelarii de soare nu sunt in conformitate cu normativele europene.

Ce culoare a lentilei sa alegi?

Alegerea culorii este o decizie personala bazata pe nevoi si preferinte. De culoarea lentilei depinde cat de fidel vei percepe celalalte culori din jurul tau si cum vei vedea contrastele. Fiecare culoare are anumite calitati:

  • Lentilele gri sunt considerate neutre deoarece nu distorsioneaza perceperea culorilor, insa nu ofera contrast
  • Lentilele verzi sunt de asemenea neutre - nu distorsioneaza perceperea culorilor, insa ofera un oarecare contrast, fiind cele mai recomandate pentru utilizare generala
  • Lentilele maronii determina o oarecare distorsiune a culorii, insa accentueaza mult contrastul fiind optime pentru definirea obiectelor
  • Lentilele turquoise sunt bune in conditii de luminozitate medie si intensa, deoarece cresc contrastul, insa nu produc distorsiunea semnificativa a culorilor
  • Lentilele galbene sunt optime pentru definirea obiectelor, insa creaza o luminozitate stridenta. Lentilele de nuanta chihlimbarului fac obiectele indepartate sa para mult mai distincte, in special daca este zapada sau ceata. De aceeea, aceste lentile sunt foarte populare in randul schiorilor, vanatorilor, pilotilor sau celor care navigheaza.
  • Lentilele bleu sunt bune pentru zapada, insa produc distorsiunea culorilor. Specialistii le considera potential periculoase deoarece distorsioneaza culorile rosu si verde si astfel nu sunt sigure pentru a fi folosite la condus. 
  • Lentile roz sunt ideale pentru a delimita apa de alte obiecte, dar produc cea mai mare distorsiune a culorilor. Sunt in special cosmetice.

Cea mai buna culoare este cea gri deoarece absoarbe spectru de lumina in mod egal. In special aceasta culoare este recomandata barbatilor, deoarece 8% dintre ei pot suferi de deficitul vederii colorate sau daltonism. Si femeile pot fi afectate, insa intr-o masura mult mai mica. In functie de dificienta de culoare de care suferi, va trebui sa alegi o anumita nuanta a lentilei ochelarilor de soare. Lentilele aurii nu sunt indicate pentru barbatii cu deficienta de culoare verde, iar lentilele verzi nu sunt bune pentru cei cu deficienta rosu-verde.  

Lentilele moderat colorate sunt recomandate pentru folosirea de zi cu zi, insa daca folosesti ochelarii de soare in conditii de lumina intensa, alege lentile mai inchise la culoare.

Si copiii au nevoie de ochelari de soare?

Categoric DA: copiii au nevoie de ochelari de soare la fel de mult ca si adultii. Copii petrec in soare mult mai mult timp decat adultii si in consecinta au nevoie de protectie adecvata UV. Fii atent cand cumperi ochelari de soare pentru copii, deoarece sansa de a gasi ochelari ieftini care sa nu ofere protectie adecvata este mult mai mare.