Dr. Delia Mateescu, oncolog in Spitalul Euroclinic spune ca medicina bazata pe dovezi si medicina personalizata sunt deja certitudini ale practicii curente, iar pentru terapiile imunologice exista rezultate spectaculoase in mai multe localizari, “dincolo de limitele actualelor terapii”. In opinia sa, in domeniul noilor terapii este necesara o schimbare de paradigma, cheia in care ar trebui privita situatia fiind cost-eficienta, in conditiile in care nevoile unui sistem de sanatate vor fi intotdeauna mai mari ca fondurile: “In loc sa ne lamentam mereu ca nu avem bani pentru finantarea acestor noi terapii, sa utilizam mai corect si mai just resursele existente, pe baza unor studii de cost-eficienta, cu date nationale reale, furnizate de un Registru National de Cancer functional”.
Ce ne puteti spune despre modul de functionare al echipei multidisciplinare de cancer digestiv din Spitalul Euroclinic?
Tumorile maligne cu localizare digestiva reprezinta o paleta foarte extinsa de entitati nosologice, cele mai frecvente fiind cancerele de esofag, stomac, colon, pancreas, ficat si cai biliare, fiecare cu multiple forme histopatologice, care presupun abordari terapeutice distincte.
Echipa medicala care se ocupa in Spitalul Euroclinic de diagnosticul si tratamentul acestor pacienti este formata din oncologi, chirurgi, gastroenterologi, imagisti si radioterapeuti, toti avand expertiza profesionala in aceasta patologie.
Fiecare caz nou sau aflat deja in evidenta noastra, la care apar elemente noi in evolutia bolii, este discutat in cadrul echipei multidisciplinare in sedintele saptamanale de “tumor board”. Deciziile cu privire la algoritmul de diagnostic si strategia terapeutica se iau intotdeauna in concordanta cu ghidurile ESMO (European Society of Medical Oncology) si NCCN (National Comprehensive Cancer Network). Fiind membra a societatilor europene si americane de oncologie, am respectat mereu standardele de calitate impuse de aceste structuri profesionale, lucru valabil pentru intreaga echipa.
Care este situatia actuala in cancerul digestiv din punct de vedere al numarului de pacienti, mortalitatii, incidentei, localizarii? Ce ne puteti spune in special despre cancerul de colon, resimtiti o crestere a numarului de cazuri? De ce?
Incidenta, prevalenta si mortalitatea prin cancere in general si cancere digestive in special sunt greu de apreciat in absenta unui Registru National de Cancer, si nu doresc sa generez speculatii pe acest subiect.
Din punctul de vedere al clinicianului pot sa remarc cresterea incidentei cancerelor de colon si rect in ultimii 10 ani, posibil prin modificarea comportamentului alimentar al populatiei, cu apetenta mare catre fast-food, semipreparate si alimente cu multi conservanti si aditivi, unii cunoscuti ca fiind cancerigeni.
Putem spune ca ne indreptam spre o supraspecializare in oncologie, in functie de localizarea cancerului?
Desigur, aceasta este tendinta si in mod cat se poate de justificat, deoarece volumul de informatii este enorm in oncologie pentru fiecare localizare si e imposibil sa fii “up-to-date'' cu toata aceasta efervescenta de studii noi, stiut fiind faptul ca cercetarea in cancer este exploziva. Sunt mii de molecule in studii preclinice si clinice de faza I, II sau III. Avantajul in Spitalul Euroclinic este ca fiecare dintre noi – suntem trei medici oncologi – ne putem concentra pe anumite zone de interes profesional pe care le perfectionam permanent prin cursuri de supraspecializare si acces la literatura de specialitate, facilitat de afilierile noastre profesionale externe.
Care sunt acum cele mai noi tendinte/ abordari in tratamentul cancerului, in special al celui digestiv?
Cred ca nu mai discutam despre tendinte in ceea ce priveste medicina bazata pe dovezi si medicina personalizata, care sunt deja certitudini ale practicii noastre oncologice curente.
As incadra deocamdata la tendinte terapiile imunologice care se adreseaza mecanismelor naturale de aparare a organismului, pe care le augmenteaza si le fac mai eficiente fata de agresiunea reprezentata de tumora maligna.
Cum vedeti terapia personalizata si imuno-oncologia, ca promisiuni confirmate sau nu in tratamentul cancerului?
Exista deja mai mult decat sperante si promisiuni, exista confirmarea actiunii consistente a unor terapii imunologice, in mai multe localizari de boala maligna; sunt rezultate spectaculoase concretizate in boala metastatica prin prelungirea supravietuirii si a supravietuirii fara progresie a bolii, dincolo de limitele actualelor terapii.
Cat de aproape este pacientul roman de aceste promisiuni?
Apartenenta la UE inseamna din fericire si posibilitatea inregistrarii rapide si in Romania a medicamentelor noi care primesc aprobarea EMA (European Medicines Agency).
Ca sa aiba acces gratuit si pacientii romani, este nevoie de un proces laborios in care sunt implicate institutiile responsabile cu politicile de sanatate publica. In ultimii ani au intrat in rambursare integrala de catre CNAS o parte din noile molecule, dar desigur sunt inca multe pe liste de asteptare.
Consider ca ar fi necesara o schimbare radicala de atitudine a specialistilor, a organizatiilor profesionale, dar si a societatii civile in general, cu privire la aceasta situatie. Trebuie sa fim constienti ca nevoile oricarui sistem de sanatate vor fi intotdeauna mai mari decat fondurile disponibile, e un principiu valabil si pentru tari cu PIB-ul mult mai mare decat al Romaniei!
De aceea, ar fi mult mai constructiv si mai benefic pentru pacienti, ca in loc sa ne lamentam mereu ca nu avem bani pentru finantarea acestor noi terapii, sa utilizam mai corect si mai just resursele existente, pe baza unor studii de cost-eficienta, cu date nationale reale, furnizate de un Registru National de Cancer functional.
Care sunt principalele tare ale modului in care este tratat pacientul oncologic in Romania? De ce se perpetueaza aceste tare?
Cred ca s-au facut progrese mari in privinta terapiei oncologice specifice, iar prin Programul National de Cancer, pacientii romani pot fi tratati cu protocoale care se regasesc in ghidurile internationale.
Zonele inca extrem de deficitare sunt preventia, depistarea precoce, precum si asistenta medicala de paliatie si tratament suportiv pentru pacientii care nu mai beneficiaza de terapii specifice.
Ce probleme de organizare sau de alta natura intarzie drumul pacientului pana la tratament?
Diagnosticul oncologic presupune confirmarea malignitatii prin examinarea tesutului tumoral – examen histopatologic, imunohistochimic, dar si testari complexe de biologie moleculara – si, de asemenea, evaluarea extensiei bolii prin multiple tehnici imagistice, pentru precizarea stadiului afectiunii.
Pentru toate aceste investigatii de laborator si imagistice, precum si diversele consulturi interdisciplinare absolut necesare inaintea deciziei terapeutice, este nevoie de un timp care poate fi uneori foarte lung pentru pacientii care efectueaza gratuit aceste proceduri ca asigurati CNAS – programari dificile, liste de asteptare, fonduri epuizate etc.
Intr-un spital privat, in care functioneaza o astfel de echipa multidisciplinara in care oamenii se cunosc si au aceleasi exigente profesionale, se poate preciza mult mai repede diagnosticul printr-o colaborare eficienta si, implicit, se incepe mai curand tratamentul.
Ce este aici diferit fata de cum se proceda pana acum, sau cum se actioneaza in mod obisnuit la noi, la stat si/sau la privat.
Nu am crezut niciodata ca abordarea medicala a unui caz ar putea fi diferita in functie de tipul de proprietate al institutiei, stat sau privat. Un profesionist isi ingrijeste la fel de corect pacientii, indiferent unde lucreaza. Ceea ce difera este managementul institutiilor medicale private, eliberat de constrangerile politice si administrative din sistemul de stat.
In 2010 si apoi dupa ceva timp ati reeditat Ghidul Pacientului Oncologic, care s-a epuizat rapid. Cat de oportuna e reeditarea si actualizarea acestui ghid?
Ghidul Pacientului Oncologic a fost un proiect de succes si contine multe informatii generale despre modalitatile de diagnostic si tratament ale cancerului. Am distribuit gratuit 20.000 exemplare, beneficiind de o sponsorizare, iar editia on-line este in continuare cel mai accesat material informativ pentru pacientii oncologici din Romania. Impreuna cu colegii care m-au ajutat, incercam sa “recidivam” cu o noua editie, care sa cuprinda si noile strategii si achizitii terapeutice din domeniul oncologiei.
Interviu realizat de Delia Budurca, Senior Medical Editor