Serotonina produce efecte variate la nivelul intregului corp: ajuta la reducerea starilor de tristete si la reglarea anxietatii, la vindecarea ranilor, stimuleaza greata si mentine sanatatea oaselor. De asemenea, serotonina are un rol in reglarea somnului, a apetitului si in digestie. Pe de alta parte, daca nivelul de serotonina din creier este redus, poate aparea depresia. Insa daca in creier exista o cantitate prea mare de serotonina, poate sa apara o activitate excesiva a celulelor nervoase.
Ce efecte are serotonina
Serotonina se gaseste la nivelul intregului corp, fiind implicata intr-o serie de functii fiziologice si psihologice. Corpul foloseste serotonina in diverse moduri:
Dispozitie
Serotonina este o substanta chimica produsa in creier si are un rol cheie in reglarea naturala a starii de dispozitie. Cand nivelul de serotonina este normal, ne putem concentra si ne simtim mai stabili din punct de vedere emotional, mai putini anxiosi, mai calmi si mai fericiti. Nivelurile scazute de serotonina au un rol in aparitia depresiei, in timp ce nivelurile crescute pot scadea libidoul.
Tranzit intestinal
Serotonina este sintetizata si in anumite celule specializate din stomac si intestin si are un rol in controlul motilitatii (miscarilor) intestinale si functionarii intestinului.
Greata
Productia de serotonina creste pentru a ajuta la eliminarea din organism a alimentelor sau altor substante nocive.
Somn
Serotonina este precursorul melatoninei, avand astfel un rol in controlul ceasului intern al organismului si in reglarea ciclului somn-veghe.
Coagularea sangelui
Serotonina este eliberata din trombocite pentru a ajuta la vindecarea ranilor. Determina vasoconstrictie (ingustarea) arterelor mici si formarea cheagurilor de sange.
Sanatatea oaselor
Un nivel foarte ridicat de serotonina la nivelul oaselor poate cauza osteoporoza, ceea ce determina oasele sa devina fragile, cu aparitia fracturilor patologice.
Nivelul normal de serotonina
In mod normal, nivelul de serotonina din sange este cuprins intre 80-400 μg/L (micrograme/Litru).
Un nivel crescut (> 400 μg/L) poate sa apara in sindromul carcinoid. Acesta reprezinta un grup de semne si simptome, cum ar fi inrosirea brusca a fetei (flush facial), diaree severa, crize astmatiforme si tahicardie paroxistica care apar ca urmare a unor tumori care secreta serotonina. Tumorile carcinoide apar cel mai frecvent in tractul gastrointestinal (stomac, intestin subtire, apendice, colon si rect) sau la nivelul bronhilor, in plamani. Pentru a diagnostica sindromul carcinoid, medicul va recomanda efectuarea unei analize de sange care masoara valorile serotoninei din ser.
Pe de alta parte, un nivel scazut de serotonina (< 100 μg/L) se poate asocia cu o tulburare depresiva.
Rolul serotoninei in afectiunile psihiatrice
Depresie
Nu se cunoaste exact ce cauzeaza depresia, insa se crede ca aceasta apare ca urmare a unui dezechilibru al neurotransmitatorilor din creier. Medicii psihiatri prescriu frecvent antidepresive de tipul inhibitorilor selectivi ai recaptarii serotoninei (ISRS). In mod normal, dupa ce a transmis semnalul la nivelul neuronilor, neurotransmitatorul este reabsorbit. Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei blocheaza resorbtia serotoninei, ceea ce determina o cantitate mai mare de substanta sa ramana activa. Multi pacienti constata o ameliorare a simptomelor depresiei, desi legatura dintre depresie si serotonina ramane neclara.
Alte tulburari mintale
Medicii psihiatri pot prescrie medicamente care regleaza nivelul serotoninei pentru a trata o serie de alte tulburari mintale, cum ar fi:
- Tulburarea bipolara
- Sindromul de stres post-traumatic
- Bulimie
- Tulburarea obsesiv-compulsiva
- Tulburari de panica
- Migrena
Sindromul serotoninergic
Sindromul serotoninergic este o conditie medicala rara, care insa poate pune viata in pericol. Se produce ca urmare a acumularii unei cantitati prea mari de serotonina in creier. Cel mai probabil apare la inceperea tratamentului cu un medicament antidepresiv, la cresterea dozei unui medicament antidepresiv sau la administrarea simultana a doua medicamente care cresc nivelul serotoninei din corp. De asemenea, unele droguri ilegale si suplimente alimentare pot cauza acest sindrom.
Prea multa serotonina determina semne si simptome care pot varia de la usoare la severe. Manifestarile apar de obicei dupa cateva ore de la administrarea noului medicament sau cresterea dozei medicamentului pe care pacientul il lua deja si includ:
- Agitatie sau neliniste
- Confuzie
- Ritm cardiac rapid si tensiune arteriala crescuta
- Pupile dilatate
- Pierderea coordonarii muschilor
- Fasciculatii musculare
- Rigiditate musculara
- Transpiratii abundente
- Diaree
- Durere de cap
- Tremor
- „Piele de gaina”
Sindromul serotoninergic sever poate pune viata in pericol. Semnele si simptomele includ:
- Febra mare (pana la 41.1o C)
- Convulsii
- Batai neregulate ale inimii
- Pierderea starii de constienta
Formele usoare se remit la o zi dupa oprirea medicamentelor care au provocat simptomele si, uneori, dupa administrarea medicamentelor care blocheaza serotonina.
Daca suspectezi ca ai putea avea sindromul serotoninergic dupa ce ai inceput un tratament nou sau ai crescut doza unui medicament pe care il luai deja, suna-ti imediat medicul psihiatru sau mergi de urgenta la camera de garda. Daca ai simptome severe sau care se inrautatesc rapid, suna imediat la 112!
Iti poti creste in mod natural nivelul de serotonina din organism?
Anumite remedii naturale ar putea determina cresterea nivelului de serotonina:
- Expunerea la lumina puternica - soarele sau terapia cu lumina sunt remedii recomandate in mod obisnuit pentru tratarea depresiei sezoniere.
- Activitatea fizica - exercitiile fizice regulate determina o stare de buna dispozitie.
- Alimentele cu continut crescut in triptofan - serotonina este sintetizata din aminoacidul esential triptofan. Acest aminoacid trebuie sa fie adus in organism prin dieta si se gaseste in mod obisnuit in alimente precum oua, nuci, branza, tofu, ananas, carne de curcan, somon si carne rosie.
- Meditatia - ajuta la ameliorarea stresului si poate contribui la o perspectiva pozitiva asupra vietii, care poate creste nivelul de serotonina.
Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca aceste metode pot creste nivelul serotoninei, insa este putin probabil sa fie daunatoare.
Surse de informatie:
www.hormone.org
www.medicalnewstoday.com
www.healthline.com
www.mayoclinic.org
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Content Writer