Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Matreata

Articol de Dr. Ileana Andreescu
matreata3
Matreata este o afectiune comuna care determina descuamarea pielii de la nivelul capului (scalp). Se manifesta cu scuame si uneori cu mancarimea scalpului (prurit). Nu este o boala contagioasa sau severa, insa poate fi inestetica, deoarece scuamele pot fi vizibile la nivelul parului sau umerilor.

Matreata afecteaza aproximativ jumatate din adulti, fiind mai frecventa la barbati.

Debutul este de obicei la pubertate sau varsta de adult tanar si este mai rara dupa varsta de 50 de ani.

Cauza este neclara, dar se crede ca implica o serie de factori individuali si de mediu. Matreata se poate agrava iarna si nu se datoreaza unei igiene deficitare. Mecanismul de aparitie a matretii implica cresterea excesiva a celulelor pielii care sunt indepartate sub forma de scuame. Diagnosticul se bazeaza pe prezenta scuamelor albe-galbene la nivelul pielii capului si a parului.

Nu exista un tratament care sa vindece matreata. Matreata usoara poate fi tratata cu un sampon delicat folosit zilnic pentru a reduce acumularea de sebum si de celule ale pielii.

Daca acest lucru nu functioneaza, un sampon special impotriva matretii poate ajuta.

Exista o gama larga de sampoane antimatreata care contin diverse substante active, ca de exemplu ketoconazol, sulfura de seleniu sau acid salicilic. In general, acestea controleaza descuamarea parului sau actioneaza impotriva ciupercilor din genul Malassezia care se crede ca au un rol in formarea matretii. Simptomele pot reveni, asa incat vei avea nevoie de tratament repetat sau pe termen lung.

Daca matreata nu este controlata cu utilizarea regulata a acestor sampoane speciale, mergi la un consult la un medic dermatolog (medic specializat in afectiuni ale pielii).

Este posibil sa ai nevoie de un sampon eliberat pe baza de prescriptie medicala sau de o lotiune cu corticosteroizi.

Matreata este forma usoara de dermatita seboreica.

Cauze

Cauza este neclara, dar se pare ca implica o succeptibilitate individuala si anumiti factori din mediu.

Pe masura ce straturile de piele sunt inlocuite continuu, celulele sunt impinse spre exterior, unde are loc moartea lor programata, fiind apoi indepartate. In cazul celor mai multi oameni, scuamele („fulgii”) sunt prea mici pentru a fi vizibile. Atunci insa cand inlocuirea celulelor este neobisnuit de rapida, la nivelul scalpului apare matreata. Se considera ca la pacientii cu matreata, celulele pielii se maturizeaza si sunt eliminate in 2-7 zile, spre deosebire de aproximativ 1 luna la persoanele fara matreata. Rezultatul acestei rate de inlocuire foarte rapida este ca celulele moarte ale pielii sunt indepartate in bucati mari, uscate sau grasoase, care apar ca fulgi albi sau galbui-cenusii pe scalp, par si haine.

Urmatoarele conditii pot cauza aparitia matretii:

  • Pielea capului grasa (seboreica)
  • Pielea capului uscata, iritata
  • O ciuperca (genul Malassezia) saprofita, care se gaseste natural la majoritatea adultilor si care se hraneste cu sebumul de pe scalp. Depigmentarea sau hiperpigmentarea pielii, sub forma de pete din pitiriazis versicolor se datoreaza, de asemenea, infectiei cu aceasta ciuperca.
  • Sensibilitatea la produsele de ingrijire a parului (dermatita de contact)
  • Alte afectiuni ale pielii, cum ar fi psoriazisul si dermatita seboreica (matreata este forma usoara de dermatita seboreica, localizata doar la nivelul scalpului)

Factorii de risc

Aproape fiecare persoana poate avea matreata, insa anumiti factori cresc riscul:

  • Varsta. Matreata este putin frecventa la copii, de obicei incepe sa se manifeste la adolescenta si varsta de adult tanar si continua pana la varsta mijlocie, cele mai multe cazuri fiind intre 30-40 ani. Asta nu inseamna ca adultii in varsta nu fac matreata, insa afectiunea este mult mai rara dupa 50 ani. Pentru unii oameni, problema poate dura toata viata.
  • Sexul. Matreata este mai frecventa la barbati decat la femei.
  • Anumite boli. Boala Parkinson si alte boli care afecteaza sistemul nervos par, de asemenea, sa creasca riscul de matreata (si dermatita seboreica). De asemenea, infectia HIV sau un sistem imunitar slabit favorizeaza aparitia matretii.
matreata2

Matreata si dermatita seboreica

Multe rapoarte sugereaza o legatura intre cele doua entitati clinice - se considera ca matreata este cea mai usoara forma a prezentarii clinice a dermatitei seboreice, in care inflamatia este minima si ramane subclinica. Matreata afecteaza doar pielea capului (scalpul). Inflamatia si extinderea descumarii in afara scalpului sutin diagnosticul de dermatita seboreica.

Dermatita seboreica este o inflamatie cronica a pielii, manifestata in special la nivelul scalpului sub forma de matreata, insa care se poate extinde si la nivelul altor zone cu sau fara par cu seboree crescuta, cum sunt fruntea, sprancenele, pleoapele, pielea din jurul nasului, urechile si pieptul. Axilele si pielea de sub sani pot fi, de asemenea, afectate.

Matreata este prezenta la nivelul pielii paroase: scalp, par, sprancene, barba sau mustata. In plus, pe pielea grasa, cu sebum excesiv, apar pete rosii cu contur relativ rotund si margini imprecise pe care se dezvolta scuame albe sau galbui mai mult sau mai putin aderente.

Mancarimea (pruritul) se asociaza frecvent.

matreata1

Dermatita seboreica la sugari este cunoscuta sub numele de „cruste de lapte”. Aceasta se manifesta sub forma de cruste cenusii-galbene mari, grasoase, care apar pe scalp, dar care pot sa apara si pe fata si pe gat, in spatele urechilor, in pliurile pielii si, de asemenea, ca o eruptie in zona scutecului. Dermatita seboreica infantila nu provoaca de obicei mancarime.

Afecteaza in principal sugarii in primele 2-3 luni si, de obicei, se rezolva in jurul varstei de 8 luni-1 an.

Semne si simptome

Semnele si simptomele matretii sunt:

  • Scuame albe sau galbene pe pielea capului si la nivelul parului, care se desprind si pot cadea pe umeri, fiind inestetice
  • Mancarime la nivelul scalpului (prurit)

Semnele si simptomele au tendinta sa reapara si pot deveni mai severe daca esti stresat si tind sa se sa exacerbeze cand clima este rece si uscata (iarna).

Cand sa mergi la medic

Majoritatea persoanelor cu matreata nu au nevoie de ingrijirea unui medic. Mergi la un consult la medicul de familie sau la un medic dermatolog (medic specializat in afectiuni ale pielii) daca:

  • Matreata este severa si nu se imbunatateste cu utilizarea regulata a sampoanelor speciale pentru matreata.
  • Scalpul este foarte pruriginos.
  • Exista semne de infectie, cum ar fi roseata, durere sau umflare.
  • Trebuie facut un diagnostic diferential cu dermatita seboreica, psoriazis sau o alta afectiune a pielii.
  • Exista complicatii ale tratamentului (iritatii ale scalpului) si este nevoie de recomandarea unui alt produs.

Diagnostic

Medicul diagnosticheaza matreata pur si simplu uitandu-se la parul si scalpul pacientului.

Medicul dermatolog va examina scalpulul pacientului si va diferentia daca exista un exces de sebum (seboree) sau daca pielea este uscata si deshidratata. Acest aspect este important deoarece cele doua tipuri de matreata vor fi tratate cu sampoane speciale care au ingrediente active menite sa reduca iritatia si sa rehidrateze scalpul, respectiv sa controleze sebumul in exces.

Tratament

Mancarimea si descuamarea pot fi aproape intotdeauna controlate. Pentru cazurile usoare de matreata, incearca mai intai spalarea regulata cu un sampon bland pentru a reduce acumularea de sebum si celule ale pielii. Daca acest lucru nu ajuta, incercearca un sampon special pentru matreata.

Se recomanda folosirea samponului antimatreata de 2-3 ori pe saptamana, cu samponare cu un sampon normal in celelalte zile, daca este necesar (daca parul este gras). Persoanele cu pielea capului mai uscata pot beneficia de o samponare mai putin frecventa si de un balsam hidratant pentru par. Este posibil sa fie nevoie sa incerci mai mult de un produs pentru a gasi ceea ce functioneaza pentru tine. Si probabil vei avea nevoie de tratament repetat sau pe termen lung.

Daca ai senzatia de mancarime sau de usturime atunci cand folosesti un produs, inceteaza sa-l mai utilizezi. Daca dezvoltati o reactie alergica - cum ar fi o eruptie cutanata, urticarie sau dificultate de respiratie - solicita imediat asistenta medicala.

Atunci cand folosesti un sampon special pentru matreata este important sa acorzi atentie modului in care acesta trebuie utilizat. De exemplu, majoritatea sampoanelor pentru matreata trebuie lasate pe scalp 3-5 minute inainte de a le clati, in timp ce altele trebuie spalate imediat. Intotdeauna citeste prospectul si urmeaza indicatiile producatorului.

Sampoanele pentru matreata sunt clasificate in functie de substanta activa pe care o contin.

Unele sampoane sunt disponibile pentru cazurile severe de matreata in formulari mai puternice si se elibereaza pe baza de reteta.

  • Sampon antimatreata cu zinc pirition. Acesta contine agentul antibacterian si antifungic zinc pirition.
  • Sampon antimatreata pe baza de gudron. Trateaza mancarimea si descuamarea scalpului. Gudronul de carbune incetineste ritmul de reproducere excesiva a celulelor scalpului si favorizeaza desprinderea acestora si are efect antifungic. Daca ai parul deschis la culoare (decolorat, alb sau gri), acest tip de sampon poate modifica culoarea parului. De asemenea, poate face scalpul mai sensibil la lumina soarelui si este indicat sa porti o palarie sau o sapca.
  • Sampon antimatreata cu acid salicilic. Actioneaza prin eliminarea celulelor moarte ale pielii (exfoliere) si prin reducerea cantitatii de sebum si mentine la nivelul scalpului o hidratare optima pentru a impiedica formarea altor scuame.
  • Sampon antimatreata cu sulfura de seleniu. Acesta contin un agent antifungic care actioneaza impotriva ciupercilor din genul Malassezia si reduce secretia naturala de sebum. Foloseste acest sampon conform instructiunilor si clateste bine dupa samponare.
  • Sampon antimatreata cu ketoconazol. Acest sampon are scopul de a distruge ciupercile care cauzeaza matreata. Pentru a avea efect este recomandat sa lasi samponul 3-5 minute sa actioneze la nivelul scalpului, dupa care sa clatesti.

Odata ce matreata este sub control, incearca sa folosesti samponul mai rar pentru intretinere si preventie. In plus, tine cont ca in timp, samponul antimatreata poate deveni mai putin eficient, asa incat, pentru cele mai bune rezultate, se recomanda sa se foloseasca prin rotatie 2-3 sampoane cu ingrediente active diferite.

Daca ai folosit in mod regulat samponul antimatreata timp de cateva saptamani si inca persista matreata, mergi la un consult la medicul dermatolog. Este posibil sa ai nevoie de un sampon pe baza de reteta sau de o lotiune cu steroizi.

Preventie

Urmatoarele masuri pot reduce riscul de a dezvolta matreata sau te pot ajuta sa o controlezi:

  • Invata sa gestionezi stresul. Stresul poate afecta sanatatea generala, facandu-te susceptibil la o serie de afectiuni. Stresul poate favoriza aparitia matretii sau poate determina agravarea simptomelor existente.
  • Manca alimente sanatoase. O dieta echilibrata care ofera suficient zinc, vitamine B si anumite tipuri de grasimi poate ajuta la prevenirea matretii.
  • Fa-ti o rutina de ingrijire a parului si a scalpului care ti se potriveste. Daca ai tendinta de a avea un scalp si par gras, samponarea zilnica poate ajuta la prevenirea matretii. Maseaza-ti usor scalpul pentru a elimina scuamele. Clateste pielea capului si parul bine. Daca parul tau tinde sa fie uscat si scalpul este sensibil, samponeaza-l mai rar si foloseste un balsam hidratant.
  • Stai la soare. Lumina soarelui poate fi buna pentru controlul matretii. Insa asigura-te ca aplici creme cu protectie solara pe fata si pe corp.
  • Limiteaza folosirea produselor pentru coafarea parului. Produsele de coafat se pot acumula pe par si pe scalp, facandu-le mai grase.

Surse de informatie:

www.mayoclinic.org
www.aad.org
www.medicalnewstoday.com
www.msdmanuals.com
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.mayoclinic.org